Upload jouw foto's
Uitslag fotowedstrijd Snelheid © fotowedstrijd, uitslag, snelheid

8 oktober 2013, 16:13

Een lange sluitertijd, meetrekken met je onderwerp of een jachtluipaard in volle sprint. Allemaal voorbeelden van foto´s met datzelfde gevoel, snelheid. Voor de fotowedstrijd waar je dus veel kanten mee op kon ontvingen we ruim 800 prachtige inzendingen. Uit al dit moois werden de jurywinnaar en de publiekswinnaar gekozen.

Jurywinnaar

Speed door Jeroen Wilms (traveller747)


Camera: Canon EOS 7D
Lichtgevoeligheid: ISO 100
Diafragma: F 7,1
Sluitertijd: 2 SEC
Brandpuntsafstand: 16 MM

OOK MEEDOEN

Wil je ook meedoen aan een fotowedstrijd, ga dan naar //zoom.nl/fotowedstrijd en stuur je foto in. Je maakt dan kans op een Canon Pixma MG6350.

Jurycommentaar
De jury bestaat uit Cees de Jonge (fotograaf), Tabea Piske (vormgever) en Hans Kluppel (redacteur Zoom.nl)

Cees
De geur en de geluiden van de metro van Parijs, ook geblinddoekt zou ik die nog overal herkennen. Maar hoe leg je dat gevoel een beetje vast? Bijvoorbeeld door met een lange sluitertijd de rijdende metro als een schim door het beeld te laten glijden. De wachtende reizigers geven dan een mooi contrast. Mooi beeld! Voor mij zou de sfeer wat warmer en vooral wat donkerder mogen voor het ultieme metrogevoel.

Aico
De snelheid waarmee deze Parijse metro langs het perron dendert, wordt nog eens kracht bijgezet door de rustig wachtende reizigers. Zoomer Traveller747 heeft ook door een goed standpunt te kiezen een mooie dynamiek in de foto gebracht: de metro verdwijnt echt de hoek om, de donkere tunnel in. En of je er nu van houdt of niet, hij is erin geslaagd het grimmige licht om te buigen naar een sfeer die mij nog het meest aan de jaren 70 doet denken. Ook doordat de foto niet bepaald messcherp is, ontstaat die charmante, analoge uitstraling.

Hans
Slechts twee seconden waren genoeg voor de fotograaf van deze foto. In die twee seconden kwam de metro zo snel voorbij dat hij het hele beeld ermee kon vullen, in een mooi lijnenspel. Het begin en het einde van de metro zijn niet te zien waardoor hij prachtig in het beeld opgaat. De weinige kleur die de foto bevat, maakt hem grauwig zoals goed past bij de ondergrondse.

Publiekswinnaar

Jonge zwaan door Sacha Bijkerk (bijke172)

Camera: Sony SLT Alpha 57
Lichtgevoeligheid: ISO 160
Diafragma: F 5,6
Sluitertijd: 1/400 SEC
Brandpuntsafstand: 230 MM

EERVOLLE VERMELDINGEN

(foto: kilynntan)

(foto: l-e-o-n)

(foto: drspek)

(foto: tjerkpolle)

(foto: gracelim)

(foto: joslem)

(foto: bobverwiel)

(foto: castle)

(foto: i-j-m)

Reacties (34)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
koersco op 10 oktober 2013 om 09:10

Normaal ben ik daar ook meer van, kritiek geven met onderbouwing, dus in het vervolg mag je dat ook weer van mij verwachten...........

Waar kan je trouwens stemmen op de publieksprijs......dat heb ik volgens mij nooit voorbij zien komen

Bijke172 op 10 oktober 2013 om 09:42

Bedankt voor je onderbouwing, daar heb ik meer aan. Het is de manier waarop je iets zegt. Als je bij fotowedstrijden kijkt dan kan je die aanklikken en daar zie je alle foto's die meedoen. Je kunt ze dan bekijken een reactie en stem achterlaten. Uiteindelijk heeft dan degene met de meeste stemmen de publieksprijs.

Groet Sacha

mariontcvb op 12 oktober 2013 om 17:44

wat leuk zeg je zwaaiende ganzenkop, gefeliciteerd, aparte foto leuk en goed gedaan grt

Bijke172 op 12 oktober 2013 om 17:45

Dank je wel voor je reactie, fijn om te horen
Gr Sacha

koersco op 10 oktober 2013 om 09:00

Excuses voor de snelle korte reactie op de publieksprijswinnaar (was op werk en vond dat ik snel even moest reageren, niet netjes om het dan zo te doen)
Helemaal als je kritiek levert dan moet je het kunnen onderbouwen en dat heb ik niet gedaan.

Neemt niet weg dat ik nog steeds volledig achter mijn mening sta......

Alleen het lijkt hier net of je helemaal geen kritiek mag leveren op foto's.
Want meneer tolpouw onderbouwt het wel, en krijgt ook de wind van voren!

Er zitten een aantal foto's bij die ik heel mooi vind, en goed uitgewerkt......er zit veel tijd in de foto! Zowel vooraf als bij de bewerking. Kijk bijvoorbeeld naar de foto van de volkswagen, hartstikke mooi, pure klasse!

De publieksprijs heeft naar mijn mening niet veel met "snelheid" te maken, daarom snap ik niet dat hij in deze categorie beoordeelt is. Dan zou ik de volgende keer een foto van een vliegende eend willen zien, die net landt, of juist net opstijgt.........dat lijkt me meer passen bij het thema en ben je ook nog eens een beetje orgineel

Maar alsnog gefeliciteerd allemaal, foto's mooi vinden blijft een mening en er zijn dus genoeg mensen die de publieksfoto hartstikke mooi vinden!

bobverwiel op 10 oktober 2013 om 13:48

"Kijk bijvoorbeeld naar de foto van de volkswagen, hartstikke mooi, pure klasse!"
Dank je wel!

ali op 10 oktober 2013 om 09:06

iedereen mag kritiek hebben over van alles en nog wat, maar net als je zelf zegt dan moet je het wel onderbouwen waaróm je kritiek hebt..... zoals je nu gedaan hebt. Zelf zie ik het anders: die kop van het dier draait heel snel in het rond en dat geeft de foto ook wel degelijk weer, mede door het rondspattende water. Voor mij geeft de foto dus wel degelijk snelheid weer en past ie dus in het rijtje... maar ook míjn opvatting is gewoon een van de vele....
toch goed dat je je kritiek nu onderbouwd hebt!

52helma op 9 oktober 2013 om 20:24

Allemaal gefeliciteerd!

Want ieder heeft op zijn manier zijn best gedaan om een mooi plaatje te schieten.

Helma

xlix op 9 oktober 2013 om 20:20

Op Facebook trok de uitslag van de wedstrijd mijn aandacht. Toch eens kijken of er nog iets veranderd is op Zoom sinds mijn vertrek. Niet dus! Wie je kent is belangrijker dan wat je kunt, als vanouds! Dat je er niks van mag zeggen is ook onmiskenbaar! Zonde, want aan de andere kant zie ik ook wel eens talenten met prachtige en originele foto's die volkomen genegeerd worden. Er staan weliswaar prima foto's bij hierboven, daar wil ik niet op afdingen, maar creativiteit of originaliteit is ver te zoeken. Het thema wordt ook nogal losjes geïnterpreteerd; alleen al om die reden zou de zwaan uitgesloten moeten worden.
Desondanks veel plezier; ieder zijn meug nietwaar?!

hennelies op 9 oktober 2013 om 12:48

knap werk van iedereen!!!!

bobverwiel op 9 oktober 2013 om 11:29

Met de eervolle vermelding ben ik ook blij .
Jeroen gefeliciteerd!

tolpouw op 9 oktober 2013 om 11:14

De winnaar ook gefeliciteerd van mij! Een prachtige foto waar de snelheid vanaf straalt. De spiegeling maakt het mooi af!
Ook bij de eervolle vermeldingen zitten prachtige foto's die net zo goed winnaar hadden kunnen zijn.

De publiekswinnaar vind (ook) ik persoonlijk erg teleurstellend! Waarom? Omdat het een vrij simpele foto is die door iedereen gemaakt had kunnen worden. Het is geen kunstwerkje, dat zijn de andere foto's wel. Je kan bij de andere foto's zien dat er tiijd en aandacht aan besteed is. Bovendien heeft niet iedereen de kwaliteiten om de andere foto's (na) te maken. Zou de publiekswinnaar één van de andere foto's kunnen (na)maken? Ik vermoed van niet. Zouden de andere fotografen de foto van de publiekswinnaar kunnen maken. Ja zeker!
Waarschijnlijk (en ik weet niet zeker of dat hier ook het geval is geweest, daarom waarschijnlijk) kon er gestemd worden op de foto's. Dan is het geen kwestie meer van de mooiste foto maken maar van de meeste "vrienden" (uitnodigen) om op je foto te stemmen. En dat is geen eerlijke manier om publiekswinnaar te worden. Het is dan beter om te mogen stemmen op foto's zonder dat er een naam bij staat. Hoewel dat ook niet waterdicht is, want dan kun je aan je vrienden doorgeven om op "die en die" foto te stemmen. Dan kun je ook nog zeggen dat alleen de mensen die aan de wedstrijd meedoen mogen stemmen, daarmee sluit je het "vriendjesbeleid" uit.

Crista op 9 oktober 2013 om 22:43

Is het mogelijk voor jou om ook maar iets vriendelijks te zeggen?
Jij kan niet weten of de publieksprijs zonder tijd of inzicht gemaakt is, jij was er immers niet bij.
Wees eens blij voor een ander in plaats van diegene af te zeiken.
Ik ben er zeker van dat jij er ongelukkig wordt als mensen jouw foto afkraken wanneer deze een wedstrijd heeft gewonnen.

jan.pijper op 9 oktober 2013 om 13:56

Beetje te negatief vind ik.Natuurlijk je geeft je mening,dat mag.Maar wat je zegt dat kan allemaal,maar het is niet zeker.Alles wat door mensen moet worden beslist staan altijd vraagtekens achter.Wie het eerst over de streep komt of de meeste doelpunten heeft gemaakt is winnaar.Zelfs dit......??????
Het is de fotogallery van zoom toch niet anders.

Gr.....Jan.

ali op 9 oktober 2013 om 17:52

ik vind het ook erg negatief; je moet hem maar gemaakt hebben en ik had die foto maar wat graag gemaakt...
Alles is een kwestie van smaak en daar moet je gewoon niet over twisten immers....en het blijkt dus dat je niet atijd "moeilijke" foto's hoeft te maken om in prijzen te vallen.. het gaat om het gevoel dat je bij een foto hebt...

niezen op 9 oktober 2013 om 10:41

Heel mooie serie.....allemaal knap werk.
Een ieder gefeliciteerd.!
Jan

goosemoos5 op 9 oktober 2013 om 10:30

Indrukwekkende foto's, allemaal gefeliciteerd well done!

jaccovdt op 8 oktober 2013 om 22:05

Super mooie foto´s!!
Jeroen gefeliciteerd.

tvrc op 8 oktober 2013 om 20:54

prachtige foto's

koersco op 8 oktober 2013 om 20:41

De winnaar heeft een mooie foto neergezet, gefeliciteerd!
Bij de eervolle vermeldingen zie ik ook hele mooie foto's!

..........maar de plubieksprijs slaat naar mijn inziens nergens op!

ali op 9 oktober 2013 om 17:53

en deze reactie slaat ook nergens op..... waarom zou die foto niet de publieksprijs mogen krijgen? Wat is er mis mee???

jan.pijper op 9 oktober 2013 om 17:58

Raar Ali,zal het jaloezie zijn??????????

ali op 9 oktober 2013 om 18:02

zeker, daarvan ben ik overtuigd. Ik ben ook jaloers; ik had hem willen maken!!

jan.pijper op 9 oktober 2013 om 18:04

Zo is't.

tolpouw op 9 oktober 2013 om 11:17

Ben het eens met de mening over de publieksprijs. Zie daarover mijn uitgebreide reactie.

arjovandijk op 9 oktober 2013 om 10:36

Misschien wil je even toelichten waarom je de foto nergens op vind slaan, daar heeft de fotograaf ook wat aan. Groet Arjo.

koersco op 10 oktober 2013 om 09:06

Ik kwam wat heftig uit de hoek......zie bovenstaande reactie + excuses, daar heb ik proberen uit te leggen in wat nettere woorden waarom ik de foto niet vindt passen binnen dit thema. En ik denk dat tolpouw heeft uitgelegd waarom hij de andere foto's beter vindt

tolpouw op 9 oktober 2013 om 11:19

Ook ik vind dat als je een aanmerking ergens op maakt dat je die nader moet toelichten! Iets roepen zonder toelichting is vernederend.

Bijke172 op 9 oktober 2013 om 12:15

Mijn vreugde over het winnen van deze foto als beginner blijft weinig van over door de negatieve commentaren. Ik heb niemand uitgenodigd om op mij te stemmen en ik denk dat niet iedereen die gestemd heeft ook niet wist dat ik mee deed aan de wedstrijd. Ik ben een beginner en daarom is misschien de kwaliteit naar jullie idee niet hoog genoeg. Maar is deze wedstrijd dan alleen voor de vergevorderde, dat staat nergens. Deze zwaan kwam hoog uit het water en draaide haar kop heel snel in het rond. Ik heb de foto zo gemaakt dat haar koppie stil staat en toch scherp is. Daar spreekt voor mij de snelheid uit. Heb ook foto's van vliegende vogels maar heb bewust deze gestuurd voor deze wedstrijd. Hoop dat als jullie ooit een wedstrijd winnen de commentaren iets minder negatief zullen zijn zodat je je blijdschap behoud.
Er zijn foto's bij de eervolle vermeldingen waar ik zelf ook op heb gestemd.
Groet Sacha

Beaumimi op 9 oktober 2013 om 18:18

Trek je alsjeblieft niets aan van die paar minder positieve reacties, Sacha... ze zijn de negatieve energie niet waard!
Je hebt het geweldig gedaan, dus... ga lekker door met wat je doet...

ali op 9 oktober 2013 om 18:00

Laat je in vredesnaam niet beinvloeden door die negatieve reacties Sacha, hou het er gewoon op dat het jaloezie is! Je hebt er immers zelf niets voor gedaan om de publieksprijs te winnen. Alleen een enige foto gemaakt! Het is gewoon een hartstikke leuke foto, ik ben er jaloers op en wou dat ik hem had gemaakt. Laten die negatieve mensen eerst zelf maar es een dergelijke fotó maken!
Het is allemaal een kwestie van persoonlijk gevoel en smaak, mensen worden het daarover toch nooit eens.
Ik vind hem geweldig en wil je hartelijk feliciteren met deze enige foto!

arjovandijk op 9 oktober 2013 om 19:13

Bijke172 op 8 oktober 2013 om 21:30

Bedankt

kb op 9 oktober 2013 om 23:06

Sacha en Jeroen en de anderen van harte gefelicteerd...............