Upload jouw foto's
Scott Kelby's Worldwide photowalk  © blog, henk ravenhorst, scott kelby

12 december 2013, 16:42

De leukste manier om samen te fotograferen is misschien wel met een Photowalk. 'Walkleader' Henk Ravenhorst organiseerde er een voor Scott Kelby's Worldwide Photowalk 2013 en geeft tips voor organisatoren.

Sinds een jaar heb ik mij intensiever in de fotografie gestort. Op mijn profiel noem ik mij daarom maar vast gevorderde. Hoewel ik er steeds meer achter kom dat ik maar een beginner ben. Technisch hou ik me te weinig bezig met mijn hobby. Zo kende ik Scott Kelby niet eens. Wie zeg je? Scott Kelby? Ja, de man van Photoshop en de grootste publicist van fotoboeken. De man die in gemakkelijke taal uitlegt hoe je goede foto's maakt. Die man kende ik niet.
Tot ik een aankondiging las op Zoom.nl; Scott Kelby's Worldwide Photowalk 2013. Daar wil ik aan meedoen dacht ik meteen. Andere fotografen ontmoeten, ervaringen uitwisselen, leuke mensen leren kennen. Dingen anders zien. Je besluit om je op te geven en dan zie je dat je ook 'walkleader ' kunt worden.

Omdat er nog geen wandeling in de directe omgeving was heb ik mij maar aangemeld voor wandelleider. Blijk je daarvoor goedgekeurd moet worden. Heel veel meer talent dan ervaring als manager of spreker in het openbaar is niet nodig. Ik was na 10 dagen walkleader en kon mij gaan opmaken voor het zelf organiseren van een aansprekende wandeling.

Hoe pak je zoiets aan? Gelukkig is de 'Kelbyfamily' strak georganiseerd en stelden zij een prachtige website met minstens zo mooi materiaal ter beschikking. Om het mezelf vooral niet te moeilijk te maken koos ik mijn eigen woonplaats uit. Maar om mij heen zag ik stadswandelingen georganiseerd worden in Gouda, Groningen, Haarlem, Utrecht etc. Maar als 's-Graveland iets niet is, is het wel een stad. Maar, historische banden met Amsterdam zijn er wel; de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Die ken ik op mijn duimpje, dus dat moet toch wel helpen om het meedoen aantrekkelijk te maken voor wandelaars. Eerste opdracht is nu een mooie, wervende tekst te schrijven om fotografen te lokken. Dat werd zoiets als; even heel iets anders, een kertje geen stadswandeling, mooie historische parktuinen, welgestelde Amsterdammers die die gebied hebben gesticht, veel oude kenmerken en meer van die pakkende teksten. Al snel had ik 1 aanmelder, een vriend. Veel meer kwam er niet en je kunt maximaal 50 inschrijvers verwachten volgens de 'manual' van Scott himself. Beetje promotie gemaakt via een Facebook groep en twitter en wat fotogroepen opgezocht. Langzaam komt het los en oh wat was ik blij met mijn 10e aanmelder. Dan heb je toch een peloton fotografen.
website Photowalk 's-Gravelandse Buitenplaatsen

Maar wat doe ik die mensen aan? Starttijd 8 uur en dat is toch vroeg voor de zaterdagochtend. Maar 5 oktober is toch wat later licht en heb je het voordeel van de ochtendstond, misschien wel met een gouden zonnetje en wat nevel. Ook de rust omdat ze hier dan nog wat uitslapen en de buitenplaatsen nog volop in rust zijn. Natuurmonumenten beheert de parken en na tienen wordt het vaak een schreeuwerige bedoening met gezinnen met uitgelaten kinderen. Dat wilde ik wel voor zijn.

Om de mensen tegemoet te komen een goede startlocatie gevonden bij de lokale herberg, waar de koffie hartelijk werd geserveerd en we elkaar ontmoetten. Leuke kennismaking, even voorstellen en we konden op pad. De zon was niet op tijd op de afgesproken plek en het was grijs en grauw. Dat drukt de pret niet en met 1 vrouw en 7 mannen gingen we gewapend op pad. Gewapend met een grote diversiteit aan camera's; systeem-, spiegelreflex, fullframe en een batterij aan lenzen en filters. Twee uur zouden we er over doen, het werden er drie. Iedereen begint met het fotograferen van dezelfde plekken, later valt de groep wat uiteen, maar we kennen het einddoel. De lekkere koffie van de herberg. Onderweg wordt er geschoten; macro, panorama, close up. Koeien, sloten, beukennootjes, huisnummers, vuilnisbakken, lanen, paddenstoelen, landhuizen. We raakten aan de praat, wisselden informatie uit. Wat er aan de orde komt? Wat gebruik jij? Hoe bedoel je? Lenzen, body, bewerkingsprogramma's, raw of jpg, kleur , zwartwit. We legden elkaar dingen uit, tips vliegen over en weer. Kortom, leerzaam, informatief en erg gezellig. Dat gaat natuurlijk met lichte stemverheffing en zo stonden we in de vroege zaterdagochtend plaatjes te maken bij Huisje Piggelmee, ja echt, toen het luikje in de deur openging en een bejaarde dame haar hoofd er nieuwsgierig doorheen stak. Ze vroeg zich af wat er aan de hand was. Ik heb haar als wandelleider natuurlijk direct op haar gemak kunnen stellen door te vertellen dat het de jaarlijkse wandeldag van Scott Kelby was. De dag waar ruim 28000 wandelaars aan meededen en dat dit gelukkig maar 1 van de 1238 wandelingen was. Haar reactie 'wie is Scott Kelby' verraste mij in ieder geval totaal niet.

Bij terugkomst in de herberg scheen de zon inmiddels volop, de buitenplaatsen werden langzaam overspoeld door voetballende kinderen en wij begonnen aan de sterke verhalen. De weken daarna mocht ik als walkleader de winnende foto van onze wandeling bepalen, iets wat ik ook nooit eerder heb gedaan en dat verrassend leuk is om te doen. Het wachten is nu op de wereldwijde winnaar en ik weet zeker dat ik volgend jaar weer meedoe.

Tips voor het organiseren van een fotowandeling

1 Kies een aansprekende, verrassende locatie of thema
2 Prik een goed tijdstip en start en verzamel op dezelfde locatie. Bij voorkeur een leuke horecagelegenheid met goede parkeergelegenheid
3 Probeer de omschrijving van de wandeling zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zonder te overdrijven
4 Hou de groep overzichtelijk, een man of 10-12 is prettig voor de persoonlijke aandacht
5 Weet waar je de mensen 'loslaat' zodat je iets te vertellen hebt, de weg weet en daarmee ook de leiding op een natuurlijke wijze houdt.
6 Beperk de wandeling tot een lengte van een uur of twee en zorg dat er lekker ontspannen nagepraat kan worden.
7 Vooraf elke week even een status-update geven; wie hebben zich al aangemeld? Wat is er te zien?
8 Maak gebruik van de sociale media door bijvoorbeeld een besloten groep aan te maken op Facebook of Zoom.nl

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Henk Ravenhorst. Op 50-jarige leeftijd voorzichtig gestart met fotograferen. Door veel enthousiaste reacties aangemoedigd om er 'iets meer mee te doen'. Het laatste jaar veel gedaan met registraties van kleinschalige, intieme jam sessies. Emoties en beleving van muzikanten, hun passie bij optredens en de liefde voor hun instrumenten: daar ben ik naar op zoek. Als fotograaf ben ik autodidact en heb ik mijn stijl gevonden in de kleine overdrijving van scherpte, kleur en contrast.

Alle blogs geschreven door Henk Ravenhorst vind je hier.

Reacties (43)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
YvonneMvdW op 24 januari 2014 om 15:24

Dat klinkt heel leuk zo'n stads wandeling, ik zag voorbij komen dat het ook in Haarlem is, dus ik hou me aanbevolen voor het komende jaar

ladyred op 24 december 2013 om 22:26

Oh dat klinkt heel leuk een stadswandeling en wat een uitdagingen met je camera..
Weer mooie fotos...
En leuk artikel..

HNK-R op 30 december 2013 om 19:15

Dankjewel hoor, en leuk is het zeker

Ine1951 op 21 december 2013 om 16:54

Erg inspirerend. Ik kende wel de naam Scott Kelby (zijn boeken staan in de kast), maar van die photowalk had ik nog niet gehoord. Volgend jaar ga ik goed opletten. Je tips ga ik noteren en wie weet doe ik volgend jaar mee. Bedankt voor je inspirerend verhaal.

henkravenhorst op 23 december 2013 om 16:13

Dank voor je reactie Ine! Leuk dat je er iets mee kunt! Groet Henk

ingrid-1950 op 18 december 2013 om 09:57

ik deed mee in Haarlem, ook voor het eerst.... was leuk (en ik won de 2de prijs, een boek over Lightroom waar ik verdraaide blij mee was !).........in 2014 wil ik zeker weer meedoen... !

HNK-R op 18 december 2013 om 13:39

Dank je Ingrid. Dan vind ik je ook wel op Flickr. Ga naar je op zoek daar.

ingrid-1950 op 18 december 2013 om 13:55

heb de foto waarmee ik de 2de prijs won als kerstkaart op zoom gezet (ingrid-1950).. op flickr kennen ze me als
Ings Photography

johVer op 15 december 2013 om 12:24

Samen op pad is altijd leuk maar de mooiste foto's maak je niet op die dag. Toch is het altijd genieten en even bijpraten. Je steekt er altijd wel iets op.
Scott Kelby, die naam had ik al gehoord maar kon hem toch niet direct plaatsen. Het programma ken ik beter dan de persoon. Volg momenteel al enkele jaren avondschool om Photoshop te leren kennen.
Leuk artikel terug en een mooi initiatief van je.
Groetjes Johan

HNK-R op 17 december 2013 om 20:01

Hoi Johan, zeker waar wat je zegt. Als je alleen op pad bent maak je soms mooier werk. De sociale kant is mij wel erg goed bevallen dus ga ik zeker herhalen. Photoshop gebruik ik nog niet. Werk wat met het programma van Olympus zelf en met picasa. Maar niet meer dan kleine ingreepjes. Moet mij er nog steeds in verdiepen, maar heb niet het gevoel iets te missen tot nu toe. Maar dat komt natuurlijk pas als je er mee bezig gaat. Dank voor je leuke reactie. Groet Henk

axelterpstra op 14 december 2013 om 18:59

Wat een geweldig initiatief van je! Je bent een gedreven mens, Henk. Erg leuk om te lezen.

gr axel

HNK-R op 14 december 2013 om 19:51

Dank je Axel. Groet Henk

hvr2105 op 14 december 2013 om 07:11

Hallo Henk, Een mooi verhaal. Je hebt een fijne pen voering. je enthousiasme en vertelstijl is aanstekelijk. Ik had al begrepen dat je walkleader was door enkele gepubliceerde foto's. In 2014 ga ik wellicht met je mee. We gaan binnenkort verhuizen naar de Veluwezoom en dan is de afstand wat minder.

Hartelijke groet,
Herman van Rheenen

henkravenhorst op 14 december 2013 om 11:23

Dat zou leuk zijn Herman!

grekenrooi op 13 december 2013 om 19:59

Mooi verhaal, Henk. Een productieve en gezellige walk zo te lezen. Mijn interesse is gewekt.
grt. Greetje

henkravenhorst op 14 december 2013 om 11:24

Het is echt enorm leuk. Was voor mij ook een nieuwe ervaring. Gaan we vaker doen, dus ik nodig je wel uit dan. Groetjes Henk

christinel op 13 december 2013 om 19:01

ik ga het vanavond eens op
mijn gemak lezen henk..
het ziet er prachtig uit..

<gr.christine>

henkravenhorst op 14 december 2013 om 11:25

Dank je Christine! Is vooral leuk om te doen. Groet Henk

mds op 13 december 2013 om 18:51

Inderdaad altijd leerrijk, om al is het maar met twee foto's te gaan schieten, en te zien hoe foto's tot stand komen.

henkravenhorst op 14 december 2013 om 11:25

Ja, niet een te grote groep. Binnenkort regel ik wel weer wat. Je hoort van mij. Groet Henk

kb op 12 december 2013 om 19:18

Zowel van als Marco een prachtig stuk!!!

marco1205 op 12 december 2013 om 21:01

Dank je wel kb

kb op 12 december 2013 om 21:15

Marco, pracht verhaal. Ik woon om de hoek maar ging met vakantie. Ik had het met Henk over de kanonnen van lenzen, want dat zou mij zo weer houden hebben daar mijn beste camera een Nkon 1 en mijn één beste een afgeleefde en Sony HX100v en zie het komt in jouw verhaal terug .............leuk!!!

marco1205 op 14 december 2013 om 11:08

Zo zie je maar weer KB jij bent dus ook niet uniek in je gedachtes, al heb ik ook een 55/300mm in mijn tas zitten, maar dan niet lichtsterk en superduur. Punt is gewoon dat je camera of lenzen (sorry, objectief) geen mooie foto's maakt, maar de persoon erachter, maar dat hoef ik jou als doorgewinterde amateur vast niet uit te leggen. mijn insteek van die dag was dat ik misschien iets van anderen op kon steken door hun manier van kijken en ervaringen te delen en vond dat echt erg leuk.

henkravenhorst op 12 december 2013 om 21:31

Volgende keer kun je gewoon mee met 'ons gewone mense' .

marco1205 op 14 december 2013 om 11:13

Misschien een idee om wat mensen op te trommelen om in januari 's avonds naar Amsterdam te gaan en daar wat plaatjes op Amsterdam Light festival of ergens anders te gaan schieten Henk? Avondfotografie is wel iets wat mij interesseert maar iets waar ik nog totaal geen ervaring mee heb!

henkravenhorst op 14 december 2013 om 11:22

Ha, ik had het er net met Albert over. Echt. Ga eens kijken of we een datum kunnen prikken. Verder via Facebook opereren maar?

henkravenhorst op 12 december 2013 om 19:45

Dank je Cees! Waardeer je reactie enorm!

kb op 12 december 2013 om 19:56

prachtig verhaal van je!!! duidelijk leesbaar en mooi beschreven het is als of je meeloopt met de deelnemers Klasse!
je vraag over Sika vandaag weer gekeken maar ook vandaag niet gezien

henkravenhorst op 12 december 2013 om 20:18

Nee, zie hem ook niet meer. Zou toch niet verdwenen zijn?

kb op 12 december 2013 om 21:16

Henk ik kan het je hier niet vertellen maar ik hoop dat Sika niet afgeschoten is Vertel je vertrouwelijk nog wel een keer!!

henkravenhorst op 12 december 2013 om 21:32

Oei, door dat verstrikte touw in zijn gewei? Schrik er wel van.

kb op 12 december 2013 om 21:44

nee, het zit anders in elkaar Er is met een jachtvergunning

henkravenhorst op 12 december 2013 om 22:07

Hoor het graag nog een keer als we elkaar ontmoeten.

kb op 12 december 2013 om 22:13

is goed!

marco1205 op 12 december 2013 om 18:08

5 oktober 2013
Voor het eerst had ik me ingeschreven om een photowalk mee te lopen. ik had nog nooit met andere (amateur)fotografen meegelopen of aangemeld bij een fotoclub, een eenling dus die alles zelf uit vogelt door te lezen (Scott Kelby) en andere fora op het internet.
Via de website van Scot Kelby kwam ik dus op het idee om mee te lopen met zo een photowalk, dus maar eens even zoeken op de site, omdat ik uit Almere kom en het daar zo nu en dan wel gezien heb was ik dus op zoek naar iets anders (jullie kennen het wel).
Groningen, Maastricht, Cairo of Boston vond ik wel leuk klinken, maar kreeg ik er bij mijn vrouw niet door, dus het moest iets dichterbij "de 's-Gravelandse Buitenplaatsen" is dat iets? tsja, 8 uur 's morgens pffff... wel erg vroeg, maar dat zal wel een reden hebben dacht ik, zonsopkomst, dauwvelden, of iets anders, ik wist het niet maar heb me aangemeld.
Zo gezegd, zo gedaan. Voor het eerst zou ik als eenling met andere fotografen op pad gaan en vond het eigenlijk best wel spannend, want wat wist ik nou eigenlijk van fotografie? Op weg naar de herberg zat ik mezelf nog af te vragen "straks komen er allemaal van die figuren met van die kanonnen van tele lenzen "sorry"objectieven" niets bleek minder waar, een gezellig groepje fotografen zaten in de herberg te wachten met een kopje koffie (wat door de herberg ter beschikking was gesteld) dat had onze wandelleider mooi geregeld zeg zo vroeg in de ochtend! Je kan geen mooie foto's maken zonder bakkie pleur in je maag toch?
Nadat iedereen er was en een voorstelronde gemaakt te hebben waar ieder zijn/haar specialismen en interesses op het gebied van fotografie (en andere zaken) kenbaar gemaakt hadden gingen we op pad, HOPPAAA, iedereen dezelfde foto's maken van het gladde spiegelende water, dezelfde koeien, dezelfde paddestoelen en zelfs dezelfde gebouwen. Maar weten jullie nou wat het leukste is?
Iedere foto is compleet anders omdat iedereen andere instellingen gebruikt, en daar ouwehoer je onderweg ook over. Ik denk dat als je iemand mee zou nemen die geen fotografie als hobby heeft diegene echt, maar dan ook echt denk, dat zijn complete NERDS met hun gewouwel over diafragma, f getallen, goude snede, rule of thirds of whatever hahahaha.
Na 3 uur gefotografeerd te hebben begint het je op het eind ook de neus uit te komen en ben je er klaar mee, KOFFIEEEEEEE hoor ik mezelf roepen in mijn hoofd, en wat denk je?
Laat die nou lekker klaar staan in de herberg, krijg je er nog vlaai (nee geen koeie) bij ook!
Heeft ie toch mooi geregeld die walkleader van ons.
Henk, ik heb een hele leuke ochtend gehad en heel veel geleerd 5 oktober en ondanks het je eerste keer was, je hebt het prima gedaan.

Ine1951 op 21 december 2013 om 16:50

Ja, leuk verhaal! Vooral dat stukje over: HOPPAAA en Iedere foto is compleet anders.

hvr2105 op 14 december 2013 om 07:09

14 december 2013.
Jouw verhaal herken ik wel. Uiteindelijk heb ik me aangemeld voor een zgn. Zoomdag georganiseerd door een andere Zoomer. We waren daar met ca. 20 fotografen. Met een van hen de afspraak gemaakt om samen ook eens op pad te gaan. Dat heeft inmiddels plaats gevonden. Het delen van je hobby was mijn grootste en leukste ervaring, naast het opdoen van allerlei wetenswaardigheden.

Hartelijke groet, Herman

henkravenhorst op 23 december 2013 om 16:14

Ga ook regelmatig met een maatje op pad. Dat levert wel de beste platen op moet ik eerlijk zeggen. Maar een iets groetere groep vond ik ook echt interessant. Groeten Henk

Ine1951 op 21 december 2013 om 16:46

Hai Herman. wel eens eerder een verslag gelezen over een zgn. Zoomdag, georganiseerd door een andere Zoomer. Maar niet ontdekt waar dat dan staat. Lijkt mij wel wat om met een clubje Zoomers op pad te gaan. Alleen is ook niet alles.

hvr2105 op 22 december 2013 om 06:38

Dag Ine, Ik zag dat er wat heen en weer geschreven werd bij "mijn vrienden en fans" en een van hen nodigde de anderen uit voor een Zoomdag bij hem in de buurt met het thema "paddenstoelen". het was herfst. Ik heb toen maar de stoute schoenen aangetrokken en mij aangemeld. Dus als je weer eens wat ziet, gewoon aanklikken en vragen.
Groet, Herman

henkravenhorst op 23 december 2013 om 16:15

Zo doe je dat

henkravenhorst op 12 december 2013 om 18:28

Super Marco, je kunt ook wel blogger worden als ik dit zo lees. Goede beschrijving van de sfeer en het gevoel van die dag! Bedankt voor je compliment.