Meld je gratis aan
Nikon testpanel 100% Macro © nikon, testpanel, macro

28 april 2014, 15:00

Tien lezers van Zoom.nl gingen op pad om samen de macro-oplossingen van Nikon te testen in de Orchideeën Hoeve. Van een Coolpix 530 en een Nikon 1 V2 tot een D5300 en D800. En van een Micro 40mm en een 105mm tot een tilt-shift 85 mm. Lees snel hun ervaringen tijdens de 100% Macrodag.

Nikon Testpanel 100% Macro

Het is halverwege maart als tien lezers van Zoom.nl elkaar ontmoeten in Luttelgeest in de Noordoostpolder. Ze zijn uitgenodigd om deze dag alle macro-oplossing van Nikon te testen. De Orchideeën Hoeve is met zijn 25.000 m2 vol tropische flora en fauna zoals vlinders, reptielen, bloemen en lori´s de ideale locatie voor deze dag.

Op tafel vinden ze een enorme verzameling van camera's, lenzen, voorzetlenzen en tussenringen. Van een Nikon Coolpix 530 en een Nikon 1 V2 tot een Nikon D5300 en Nikon D800. En van een Nikon AF-S DX Micro 40mm F/2.8G en een Nikon AF Micro 200mm F/4 tot een tilt-shift Nikon PC-E Micro 85mm F/2.8D. Iedereen duikt uiteraard direct op de producten, maar ze mogen nog niet aan de slag voordat fotograaf Emile de Jong een leerzame uitleg over macrofotografie en alle macroproducten geeft en testers op hun beurt een hoop technische vragen op hem afvuren.

Orchideeën Hoeve
Wil je altijd al eens een prachtige vlinderreportage maken op Costa Rica of de grillige jungle vol tropische planten en de meest bijzondere dieren fotograferen? Breng dan een bezoekje aan de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest (Flevoland). In deze tropische tuinen vind je prachtige macro-onderwerpen waar je normaal gesproken een hele wereldreis voor zou moeten maken. De knalblauwe Morphovlinder, kleurrijke papegaaitjes uit Australië of de bijzondere paradijsvogelplant. De Orchideeën Hoeve is echte aanrader voor de fotografieliefhebber.
Meer info op www.orchideeenhoeve.nl

Iedereen kiest een eerste camera/lens-combinatie uit om in de eerste testlocatie, de Orchideeëntuin, mee aan de slag te gaan. Met de aanwijzingen van Emile zijn de eerste geslaagde macro-opnames als snel gemaakt. Op een paadje testen Erik, Michiel en Rianne de kortste scherpstelafstand door zich op een te storten schildpad die de weg probeert over te steken.

In de tweede kas, de Maleisische tuin (met waterval), krijgen de testers de opdracht om een macrofoto met beweging vast te leggen. Binnen de kortste keren staan Martin en Ferry met statief en enkels al in de waterval. Ondertussen worden er lenzen uitgeruild of tussenringen gemonteerd om te zien of die andere resultaten geven. In de Vlindertuin, waar de vlinders door het latere tijdstip aardig bewegelijk zijn, gaat Sebastiaan aan de slag met een tilt-shift lens en is erg onder de indruk van de mogelijkheden. We sluiten de testdag af met een bezoek aan de Lorituin, waar de vogels direct op de camera´s en testers landen. Ook de kortere brandpunten hebben door het tamme gedrag geen problemen, maar de fladderende beestjes laten wel goed zien hoe de scherpstelling presteert van de lenzen.

Alle foto's die de testers van deze dag hebben geüpload, vind je hier:
//zoom.nl/browse/tag/100--macro-2014/index.html


Erik van Haren

Eric (45) is sociotherapeut in een instelling voor pubers met autisme. In zijn vrije tijd kijkt hij films, luister muziek en kijkt naar autosport. Sinds kort bezit hij een Nikon D7000 waarmee hij verlaten gebouwen, helikopters, natuur en sinds deze dag ook macrofoto's maakt.

"Ik vond het ten eerste gezellig, zeer leerzaam met alles wat Emile vertelde over de camera's en de lenzen en zeker niet een verkoop praatje van Nikon. En de dag was erg snel voorbij, ik heb er met volle teugen van genoten en ook wat geleerd van de medezoomers die vaker met macro bezig zijn geweest dan ik.
Ik denk dat er voldoende keuze is in macrolenzen, je hebt er een voor elke afstand. De 60mm heeft een snelle autofocus en is goed scherp. De 85mm F2,8 is behalve voor macrofotografie ook een mooie portretlens, maar heeft iets meer last van 'jagen' dan de 60mm. De prijzen van deze lenzen vind ik iets aan de hoge kant. Behalve voor macro is deze ook goed in te zetten voor portretfotografie. De Nikon 1 is echt een ideale camera voor de macrofotografie door zijn cropfactor van 2,7. De 85mm lijkt een tikkie minder scherp dan de 40mm. Zoals ik eerder zei is er volgens mij op elke werkafstand wel een macrolens van Nikon, tot aan de 200mm, in combi met een teleconverter heb je volgens mij genoeg millimeters voor de macrowereld. De macrovoorzetlens in combinatie met de Nikon 1 leverde goede foto's op met een aardige scherptediepte. Maar het lijkt net of je niet met echte macrofotografie bezig bent. Ik heb veel geleerd over de werking van de camera en lens, ook hoe je het best je instellingen kan gebruiken bij macrofotografie. Ook van medezoomers heb ik mooie en bruikbare tips mee gekregen die ik zeker ga toepassen in de toekomst bij macrofotografie. Prachtige locatie, en op veel gebieden veel te bieden aan macrofotografie, ik ga er zeker nog een keer naar toe met het gezin ... en de camera met macrolens."

evh-fotografie.zoom.nlFerry Veldhuizen

Ferry (27) is vliegtuigtechnicus bij KLM. Fotografie is zijn hobby en passie. Hij fotografeert vooral vogels, maar ook steeds meer landschap met (grijsfilters) en macro (op de buik met de 105mm) te worden.

"Zeer leuke ervaring, een eer om mee te doen met dit testpanel, een mooie combinatie van niveau's en kennis wat betreft fotograferen en techniek, hoewel ik wel graag meer tijd had gewild wat betreft het fotograferen met de lenzen en body's, om een beetje contact te krijgen met de set die je in je handen hebt.
Wat zijn de 40mm, de 60mm, de 85mm en de 105mm super, wat zijn deze allemaal scherp, nagenoeg geen vignettering en chromatische aberratie te zien. Hoewel de 40mm iets sneller mag, en de 105 iets last van jagen had, en de 85mm iets vertekening kende, waren dit geen echte issue's. De 40mm is wel echt een top product, met een mooie prijs, wil je iets meer afstand van je onderwerp dan kies je een langer brandpunt. Wat ik echt uitzonderlijk vind, is de prachtige bokeh van de 105mm F2,8, voor mij ene onovertroffen lens! Voorzetlenzen zijn een leuke en betaalbare oplossing. De Nikon 1 systeemcamera, je hebt op deze camera een hoop extra millimeters door de 2,7 cropfactor. De camera heeft ook een snelle burstrate. Ik heb wel wat meer moeite met de bediening van de camera. Toch ben ik ben overtuigd en overgehaald, ik ga er een kopen!"
rfveld.zoom.nl


Rianne van der Waals

Rianne (46) is ZZP-er en maakt naast foto's ook zeefdrukken, linosneden en meer. Ze wil vooral graag mooie plaatjes maken, bewerken (tot in het extreme) hoort daar ook bij. Ze maakt vooral foto's van bloemen, insecten en kleine ornamenten.

"Heel veel informatie gekregen, veel meer dan ik verwacht had. De begeleiding van Emile was ook fantastisch en zijn proactieve houding er in ook heel prettig! Eigenlijk vond ik alle lenzen fijn werken en goede resultaten geven. De 105mm is mijn favoriet, de afstand die je daar mee kan houden is bij vlinders erg prettig. De wifi oplossing is zeker de moeite om zo'n ding een keer aan te schaffen, altijd leuk als je de foto's wil over wil zetten. De 60mm is kwalitatief een goede lens. Hij heeft goede mogelijkheden, het zou het wel fijner zijn meer afstand te kunnen nemen. Hij weegt niet veel en werkt fijn. De 105mm werkt fijn, is mooi scherp, en heeft goede mogelijkheden. Vooral de mogelijkheden zijn interessant, je kunt wat afstand van het onderwerp houden. "

riannevanderwaals.zoom.nl


René de Jong

René (50) werkt als distributiechauffeur. Hij is vaak buiten te vinden als hij natuur, vliegshows of marine-dagen fotografeert. Het enige dat hij eigenlijk nooit fotografeert zijn mensen.

"De dag was prima geregeld en gezellig op een mooie locatie. De uitleg was duidelijk en vooral met geduld gebracht. Daar leer je tenminste van. Ik ben erg te spreken over de 105mm, maar die bezit ik dan ook al. De 85mm voldeed ook aan mijn wensen maar ligt voor mij te dicht bij de 105mm om te overwegen. De 105mm heeft een uitstekende kwaliteit, ik werk hier al jaren mee en doet precies wat ik wil. Ook in combinatie met een tussenring werkt hij erg goed en geeft goede resultaten. De prijs is hoog maar op de lange termijn een goede uitagve. De 60mm vond ik erg jagerig in het gebruik, de lens bleef scherpstellen. Wat betreft het assortiment van Nikon hoop ik dat ze meer gaan doen met converters of tussenringen. Ook mis ik wel een objectief al een 5:1 macro zoals de concurrent. "
moving-pictures.zoom.nlWilco Oosterom

Wilco (16), zit nog op het vwo. Naast voetballen en musiceren is hij in de weer met zijn fotografie van voornamelijk vogels en landschappen.

"Geweldige dag, veel prachtige lenzen getest en mooie foto's geschoten! Vooral de 105mm 2.8 was geweldig, maar die heb ik dan ook het meeste getest en is natuurlijk ook het duurst. Hij heeft een geweldige scherpte en snelheid, is ook erg degelijk gebouwd, en ligt goed in de hand. Door het gewicht voelt het objectief degelijk, maar is niet te zwaar. De prijs is in verhouding met de mogelijkheden. De kortste scherpstelafstand is nog redelijk lang helaas. Ik zou deze lens graag willen bezitten, naar mijn idee de beste brandpuntsafstand in macro, goed voor zowel bloemen als insecten. De 40 mm en 60mm vond ik te korte brandpuntsafstand hebben, de 85 was ook fijn maar wel iets minder snel en handzaam. De 85 mm is minder snel dan de 105 mm F2.8, maar heeft wel een goede scherpte. Hij voelt iets minder degelijk. Nadeel is dat de lens niet heel lichtsterk is en snel naar F5 of F8 springt. Het brandpunt is mooi allround. De lens is redelijk snel en geeft een mooie vergroting.
Eventueel een 150mm zou voor de insecten of vlinders wel handig zijn, maar de 105 is hier ook prima voor te gebruiken! De Nikon V1 met 60mm F2.8 toont een verbluffend goede scherpte, is aardig snel en degelijk. Hoewel prijzig is het een mooie lens/camera-combinatie. De Nnikon 1 systeemcamera werkt fijn en prima in combinatie met de 'gewone' objectieven !"
wilc097.zoom.nl


Martin Beekwilder

Martin (56) is werkzaam als rechercheur bij politie midden Nederland. Met zijn D90 en D7100 legt hij vooral de natuur en soms wat portretten vast.

"Een geweldige, leerzame dag. Goed georganiseerd en voldoende mogelijkheden om verschillende producten te testen. Prachtige locatie waar ik zeker nog eens een dag in alle rust te gaan fotograferen. De Nikon 1 systeemcamera staat op mijn verlanglijstje. Het is een mooie compacte camera met uitstekende mogelijkheden en prima kwaliteit. De 60mm F2,8 is goed scherp, vooral op F8. Bij klein diafragma neemt de scherpte wat af. Hij geeft heldere kleuren. Een degelijke licht lens. Hij heeft geen VR functie. Maar dat is volgens mij ook niet nodig voor deze lens, Het is een fraaie lens, licht en daardoor goed hanteerbaar. Hij is wel redelijk aan de prijs. Bij de andere merken vindt je ook macrolenzen met een langere brandpuntsafstand. Ik zou liever ook een vaste langere brandpunt zien in plaats van een 105 met eventueel een converter. De wifi is een mooie oplossing, maar had deze liever standaard ingebouwd gezien in de D7100."
martinb216.zoom.nl


Jamila Jankipersadsing

Jamila (42) is bedrijfsarts en heeft als hobby's reizen, taarten decoreren en fotograferen. Dat laatste vooral van bloemen en dieren, maar ook van eigengemaakte taarten.

"Programma zat goed in elkaar en er was voldoende aandacht voor ieder individueel, heel leerzaam. De optie van wifi op een camera heeft de toekomst. Je kunt snel je bestanden overzetten of van een afstand fotograferen. Een camera met wifi is de toekomst; snel je bestanden overzetten, of van een afstand fotograferen. Nikon heeft veel lenzen met vaste brandpuntafstanden, voor mij zijn het er voldoende! De 60mm is een degelijke lens, goed in te stellen. De snelheid mag wel iets sneller voor mij. Het gewicht van de lens is erg prettig en ligt goed in hand. Ik mis wel de VR mogeljikheid. Zou deze lens graag willen hebben omdat je lekker dicht op het onderwerp kan kruipen. Ook heb ik de 40mm getest, een mooi scherp objectief, objectief is degelijk en ligt goed in de hand. Fraaie bokeh. Mooi licht in gewicht, je moet alleen wel erg dicht op het onderwerp zitten. 60mm fijner en sneller. "
milajj.zoom.nl


Sebastiaan Rosendaal

Sebastiaan (23) werkt als Field Engineer bij Eon Benelux. In zijn vrije tijd is hij bezig met techniek, zwemmen en avontuurlijke reizen. In de fotografie is hij begonnen met sportfotografie maar later ook landschappen en lokaal nieuws.

"Een leuke en leerzame dag. leuk om met meerdere mensen meerdere zaken te testen. Zoom en Nikon hadden de dag goed opgezet. En er was genoeg test materiaal! Mijn indruk is dat de meeste macrolenzen netjes afgewerkt en degelijk zijn gebouwd. Het assortiment mag van mij binnen het betaalbare gebied nog iets naar boven uitgebreid worden. De tilt-shift 85mm F2,8 biedt veel mogelijkheden voor macrofotografie door het kunnen verleggen van de scherpte en het perspectief. De lens is ondanks zijn bewegelijkheid erg degelijk. Alles op de lens moet je handmatig instellen. Daarentegen is de lens wel heel erg scherp waarbij de locatie en bereik van de scherpte erg goed te doseren is. Veel mogelijkheden en instellingen erg veel te regelen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos en zowel de bouw als beeldkwaliteit zijn erg hoog. Het is geen beginnerslens. Behalve leuke allround macro-objectief is de 60mm F2,8 ook leuk voor portretten op een DX. De lens voelt degelijk aan en is mooi van gewicht voor het aantal millimeters. De scherpte is ook goed."
rosiaantje.zoom.nl


Michiel Visch

Michiel (49) is aftersales manager en legt met zijn D80 en D300s graag de natuur en alles wat er maar voor zijn lens komt vast.

"Nikon heeft een ruim assortiment, het grootste van alle lenzen leveranciers. Goed glaswerk en degelijk uitgevoerd.
Afhankelijk van de soort en prijsklasse goed presterend. Prijs soms wel aan de hoge kant. De 40mm is goed scherp, de snelheid van de combinatie (D5200) mag wel wat sneller. Voelt goed en degelijk aan. De prijs/kwaliteit verhouding is een prima lens voor het geld. F2,8 geeft mooi licht voor niet macro gebruik. Hij is lekker licht in gewicht. De AF is minder snel. De scherpstelafstand van de betaalbare 40mm F2,8 is goed voor bloemen, maar te klein voor dieren en vlinders, zelfs de schildpad ging op de loop.
De convertor-ring voor de F-vatting geeft de camera zeker een meerwaarde voor de trouwe Nikon gebruiker.
Het beeld van de PC-E Micro 85 2,8 is goed en de lens voelt solide aan. Het gewicht is stevig, dit voel je echt. Veel mogelijkheden voor macro door het kunnen verleggen van de scherpte en perspectief. Je hebt wel altijd een statief nodig als je deze lens inzet. Je gaat met deze lens op zoek naar nieuwe toepassingen. De prijs is wel fors. De kwaliteit van de scherpte en de helderheid is prima. Om dit niveau lens heb je geen autofocus meer. "
visch-castle.zoom.nl


Michael Kramps

Michael (44) is sales manager en fotografeert vooral tijdens zijn vakantie. Met een D7100 legt hij dan zijn gezin en de natuur vast.

"Ik vond het een leuke en leerzame dag. De uitleg werd op een volwassen en geduldige manier gegeven. Een schitterende locatie waarbij het gezin al aangaf na het zien van de foto's er ook een keer heen te willen! Ik vind het assortiment voldoende en volledig. Zowel voor de amateur als voor de professional. Als je wat meer wil fotograferen vanaf de onderkant van en bloem dan zou je kunnen kiezen voor een 60mm wil je toch iets meer afstand en bewegende insecten schieten dan kan dat prima met een 105mm. De kwaliteit van de bouw van de lenzen is goed. Het geeft je een vertrouwd en degelijk gevoel. Kan me voorstellen dat als je de hele dag op touw ben dat je dan liever met een 85mm op je lens aan het schieten bent als met een 105mm want deze is toch echt wel een stuk zwaarder. Waarbij ik de 85mm zeker niet vind onder doen voor 105mm. Het verschil in scherptediepte is te verwaarlozen. Alhoewel ik bij de 85mm liever een 2,8 diafragma had gezien als een F3,5. De totale line-up van Nikon dekt voor elke gebruiker de lading. Als je wat meer wil fotograferen vanaf de onderkant van en bloem dan zou je kunnen kiezen voor een 60mm wil je toch iets meer afstand en bewegende insecten schieten dan kan dat prima met een 105mm. De kwaliteit van de bouw van de lenzen is goed. Het geeft je een vertrouwd en degelijk gevoel. Kan me voorstellen dat als je de hele dag op touw ben dat je dan liever met een 85mm op je lens aan het schieten bent als met een 105mm want deze is toch echt wel een stuk zwaarder. Waarbij ik de 85mm zeker niet vind onder doen voor 105mm. Het verschil in scherptediepte is te verwaarlozen."
foyeur.zoom.nl

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Ferdievadi op 28 april 2014 om 21:28

erg leuk!