Upload jouw foto's
Jouw fotoclub: fotoclub Koedijk © blog, fotoclub, community

11 juli 2014, 15:52

In deze blogserie van Judith Bakkers wordt elke keer een andere fotoclub voorgesteld. Dit keer bezocht zij de fotoclub Koedijk.

1. Hoeveel leden heeft de fotoclub, wat is de gemiddelde leeftijd en hoe is de verdeling man/vrouw?

Onze fotoclub heeft 35 leden, waarvan 15 vrouwen en 20 mannen. De leeftijd van de clubleden ligt tussen 29 - 75 jaar.

2. Hebben jullie een eigen accommodatie?

Wij komen 2 keer per maand op maandagavond van 19.45 - 22.00 uur samen in het ontmoetingscentrum De Rietschoot in Koedijk. Dit is een buurthuis waar veel meer clubs in gevestigd zijn.

3. Zijn er toelatingseisen tot jullie fotoclub?

Van nieuwe leden verwachten we wel dat ze al iets van fotograferen weten. Termen als sluitertijd, diafragma, ISO waarden, resolutie en gulden snede moeten bekend zijn. Verder kun je binnen de club veel aanvullende ervaring op doen.

4. Hoe ziet jullie jaarprogramma eruit?

Ons jaarprogramma wordt samengesteld door de activiteitencommissie. Zij sturen elk jaar een enquête formulier naar alle leden. Zodat iedereen kan aangeven wat hij/zij graag in het programma opgenomen ziet worden. Dit kunnen zowel ideeën zijn voor thema's als wel workshops, clubuitjes en gastsprekers. Sinds 1 januari 2014 zijn we lid van de fotobond en daardoor is er ook meer contact met andere fotoclubs, wat ontzettend waardevol is. Ook heeft de Fotobond een lijst met gastsprekers. Zo'n 2 keer per jaar nodigen we een gastspreker uit op onze club. Deze avonden worden altijd druk bezocht. Er zijn verschillende mensen binnen onze club die het leuk vinden om hun kennis te delen met de leden. Vorig jaar hadden 2 leden 2 x een workshop Portretfotografie georganiseerd. Zij brachten hun eigen apparatuur mee zodat de leden daarmee konden oefenen. Ook hadden we een actieve avond over HDR fotografie. Er werd geoefend met het programma Photomatrix. Dit jaar hebben we 3 workshops over het bewerken van foto's in Photoshop.

5. Wordt het jaar geëvalueerd en bijgestuurd?

Bestuur en de verschillende commissies hebben 3 keer per jaar vergadering. Verder hebben we 1 keer per jaar een algemene ledenvergadering en een enquête van de Activiteitencommissie. Dus op deze manieren proberen we zo snel mogelijk in te spelen op de actualiteit en de wensen van onze leden.

6. Hoe bespreken jullie de foto's van de leden?

Er zijn 5 leden van onze fotoclub die een cursus 'Foto's beoordelen' bij de Fotobond hebben gevolgd. Deze cursus wordt gegeven door een Bondsmentor van de Fotobond. Een ontzettend leuke en leerzame cursus om te volgen. De clubavond hebben we in 2 delen verdeeld. De eerste helft van de avond werken we in 4 of 5 groepen. Elke groep heeft een aantal foto's te beoordelen van een bepaald thema. De foto's behandelen we in kleinere groepjes digitaal op een laptop. Dit beoordelen doen we aan de hand van de 4 Pijlers van de Fotobond. Deze manier van werken geeft ons houvast. De tweede helft worden alle foto's op de beamer in het groot getoond. De groep die een bepaalde reeks heeft besproken in de eerste helft van de avond, vertelt nu aan de volledige groep hun inzichten over de foto's.

7. Doen jullie mee aan fotowedstrijden en wat zijn de resultaten. Is het een prioriteit?

Als club hebben we altijd aan het einde van het jaar onze eigen clubwedstrijd. De beste 15 foto's gaan het jaar erop op tournee in de omgeving van Alkmaar. We bestaan nog maar 2 jaar. Onze eerste clubwedstrijd had het thema: Koeien en de tweede wedstrijd ging over De Kust. In december 2014 hebben we het thema: Bruggen. Daarnaast is iedereen vrij om ook deel te nemen aan de wedstrijden van de Fotobond. De één vindt dit leuker dan de ander. Vorig jaar organiseerde de Gemeente Alkmaar een grote expositie in de zomermaanden in de Grote Kerk van Alkmaar. Hieraan deden toen 18 fotoclubs uit de kop van Noord Holland mee, zo ook Fotoclub Koedijk.

8. Hoe profileert jullie fotoclub zich?

De fotocommissie verzorgt de wedstrijden, maakt de passe-partouts en brengt de foto's naar de wisselende locaties (onze expositie gaat op tournee in de omgeving van Alkmaar) enz. De websitecommissie verzorgt de website van de fotoclub. Alle leden die zijn aangesloten bij onze fotoclub hebben een eigen pagina op onze website. Er worden heel veel foto's geplaatst op de site. www.fotoclub-koedijk.nl Soms schrijven we een stukje in een regionale krant of blad. Sinds april 2014 hebben we ook een Facebook pagina: Fotoclub Koedijk. Iedereen kan deze pagina 'liken'.

9. Willen jullie zelf nog iets kwijt, iets wat je gemist hebt in de vragen?

Een groot aantal mensen zet zich met veel plezier in voor onze club. Zo hebben we naast het bestuur (voorzitter, penningmeester en secretaris), een activiteitencommissie, fotocommissie en de websitecommissie en een kascommissie. In totaal hebben 15 leden een taak binnen de club. Verder hebben we ook leden die het leuk vinden om presentaties te geven voor de groep. Laten zien waar hun interesse naar uitgaat. De activiteitencommissie verzorgt het jaarprogramma. Ze organiseren de clubuitjes, workshops, gastsprekers en bepalen de thema's voor het komende jaar voor de club. Actieve leden zijn welkom bij Fotoclub Koedijk. Neem geheel vrijblijvend eens een kijkje op één van onze clubavonden. Graag wel even van te voren uw komst aangeven. Stuur een mailtje naar: info@fotoclub-koedijk.nl.

Tips

• Het volgen van cursussen bij de Fotobond is voor een club erg waardevol.
• Het werken in kleinere groepen werkt voor ons erg prettig. Juist in kleinere groepen durven de meeste mensen wel mee te doen aan het beoordelen.
• De insteek bij ons is ALTIJD positief! Elkaar motiveren m.b.t. tot het maken van (betere) foto's.
• Wij werken altijd met digitale foto's om de kosten te drukken.
• Gezelligheid staat bovenaan onze lijst.

Kijk voor meer informatie: www.fotoclub-koedijk.nl

avatar

Ik ben Judith Bakkers, journalist maar al mijn hele leven houd ik me bezig met het maken van plaatjes. De combinatie tekst en beeld heeft me altijd geïntrigeerd en naar mijn idee kan het één niet zonder het ander. Daarom heb ik naast mijn carrière als tekstschrijver ook altijd gefotografeerd. Op amateurniveau, maar ook soms professioneel voor de bladen waar ik voor werk (Residence, Thuis, Art of Living). Ik ben lid van fotoclub Perspectief te Hilversum. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar portretfotografie (grote fan van Stephan Vanfleteren en Erwin Olaf), maar ook natuur-, reis- en architectuurfotografie geven me groot genot.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Duis62-Zoom op 14 juli 2014 om 08:12

Zoals iedere dag even een uurtje met Zoom bezig zijn (blad en website). Lees ik daar een artikel over de fotoclub Koedijk waar ik net lid van geworden ben. Leuk en zeer informatief om te lezen.