Upload jouw foto's
Jouw fotoclub: De Ontspanner in Giessenlanden © IDG NL

8 januari 2015, 13:08

In deze blogserie van Judith Bakkers wordt elke keer een andere fotoclub voorgesteld. Dit keer bezocht zij fotoclub De Ontspanner in Giessenlande.

1. Hoe lang bestaat jullie fotoclub?

De vereniging is officieel in juni 2013 opgericht, maar we zijn in oktober 2012 als proef begonnen. De fotoclub is het resultaat van een initiatief van onze voorzitter. Toen de fotocursus die hij volgde stopte, ging hij op zoek naar een fotoclub in de streek. Die bleek er niet te zijn, dus zette hij een oproepje in één van de lokale kranten. Daarop reageerden 15 fotografen. Na een kennismakingsavond werd er besloten als proef een aantal avonden samen te komen om foto's van elkaar te bespreken. Die avonden waren zo geslaagd dat we samen verder wilden, maar dan wel als officiële vereniging. Door een stuk in de lokale krant over de oprichting en mond-op-mond reclame zijn we in korte tijd gegroeid naar 25 leden.

2: Hoeveel leden heeft de fotoclub, wat is de gemiddelde leeftijd en hoe is de verdeling man/vrouw?

We hebben 25 leden, waarvan helaas maar 6 vrouwen. De gemiddelde leeftijd is rond 50 jaar.

3. Hoe vaak komen jullie bij elkaar en op welke dag?

We houden elke 3e donderdag van de maand, uitgezonderd de vakantiemaanden juli en augustus, een clubavond. Daarnaast organiseren we enkele excursies, meestal op zaterdag.

4: Hebben jullie een eigen accommodatie?

We maken gebruik van het clubgebouw van de plaatselijke ijsclub.

5: Zijn er toelatingseisen tot jullie fotowerkgroep?

We stellen maar één eis: plezier hebben in fotograferen! Het maakt daarbij niet uit met welk type of merk iemand fotografeert, immers "de beste camera is de camera die je bij je hebt". We nodigen aspirant-leden uit om 2 clubavonden te bezoeken, waarna ze kunnen beslissen lid te worden.

6. Hoe ziet jullie jaarprogramma er uit?

Het programma wordt samengesteld door een commissie van 3 leden. Zij proberen een mooie mix te maken van presentaties door fotografen, workshops en behandeling van technische onderwerpen. Zo hebben we dit jaar bezoek gehad van een fotojournalist en een sportfotograaf en hebben we, via, door commissieleden geleidde workshops, onder andere geproefd aan avond- en nachtfotografie, macrofotografie en panoramafotografie.

Naast de clubavonden organiseert de programmacommissie ook enkele excursies, zo zijn we gaan fotograferen in een gesloten betonfabriek in de buurt, hebben we één van de vele poldermolens in de streek bezocht en hebben we een avond fotograferend doorgebracht in een recreatiegebied. We proberen 3 a 4 keer per jaar een leuke, verrassende locatie in de streek te bezoeken.

7: Wordt het jaar geëvalueerd of bijgestuurd?

Het voordeel van een kleine vereniging is dat je als bestuur weet wat er speelt, daardoor kunnen we indien nodig de programmacommissie bijsturen. Daarnaast vragen we de leden ideeën voor het programma aan te dragen.

8: Hoe bespreken jullie de foto`s van leden?

Een paar keer per jaar hebben we een fotobespreking op een clubavond, we tonen de foto's via een beamer. In groepsverband bespreken we dan de foto's, waarbij we uitgaan van een positieve benadering; elke foto is goed, we gaan alleen bekijken of en hoe we deze nog beter zouden kunnen krijgen. Op onze recent vernieuwde website hebben de leden de mogelijkheid om elkaars foto's te becommentariëren.

9: Doen jullie mee aan fotowedstrijden en wat zijn de resultaten, is het een prioriteit?

Nee, het heeft ook geen prioriteit. Wel zijn er leden die individueel meedoen.

10: Hoe profileert jullie fotoclub zich?

We hebben dit jaar voor het eerst geëxposeerd, het thema was de 4 elementen. We willen dit om het jaar gaan doen. Daarnaast proberen we ons 'zichtbaar' te houden door minimaal 2 keer per jaar met een activiteit in een regionale krant te staan. We hebben een www.fotoclubdeontspanner.nl]website en een twitteraccount.

Meer informatie

www.fotoclubdeontspanner.nl
Twitter: @DeOntspanner

De foto's gemaakt door de leden (dus niet met leden erop) zijn van de expositie van dit jaar. Thema; de 4 elementen.

avatar

Ik ben Judith Bakkers, journalist maar al mijn hele leven houd ik me bezig met het maken van plaatjes. De combinatie tekst en beeld heeft me altijd geïntrigeerd en naar mijn idee kan het één niet zonder het ander. Daarom heb ik naast mijn carrière als tekstschrijver ook altijd gefotografeerd. Op amateurniveau, maar ook soms professioneel voor de bladen waar ik voor werk (Residence, Thuis, Art of Living). Ik ben lid van fotoclub Perspectief te Hilversum. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar portretfotografie (grote fan van Stephan Vanfleteren en Erwin Olaf), maar ook natuur-, reis- en architectuurfotografie geven me groot genot.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
BartHardorff op 16 december 2017 om 11:19

Mooi artikel. Een leuke fotoclub waar ik ook deelgenoot van ben. Leuk dat mijn foto van Kinderdijk hier ook bij geplaatst is.

dolletjes op 10 januari 2015 om 14:40

Wat een leuke rubriek, eindelijk een beetje tijd om alles eens te bekijken. Onze fotoclub bestaat dit jaar 40 jaar. Dat wil absoluut niet zegen dat we stil zijn blijven staan. In tegendeel, we gaan met de tijd mee. Als je nog een fotoclub zoekt? Fotoclub Enkhuizen de Streek, de moeite waard.