Upload jouw foto's
Hoe maak je een sterrenselfie? © Nachtfotografie, sterrenregen, blog, Perseïden, startrail

20 augustus 2015, 15:57

Jeffrey Groeneweg maakten tijdens de Perseïden twee weken geleden een prachtig zelfportret. In deze blog vertelt hij hoe!

Toen ik wist van de sterrenregen heb ik vooraf een locatie bepaald met behulp van de smartphone app Starwalk (iOS en Android) om te kijken waar het sterrenbeeld Perseus zich precies bevindt aan de hemel. Met de app Starwalk kun je zien waar de sterrenbeelden/maan/planeten/melkweg enzovoort zich bevinden op welk uur van de dag/nacht. Dit is voor bijvoorbeeld voor astrofotografen een super handige app. Zo kun je de locatie bepalen en de camera juist te richten. De foto van mij op Zoom.nl met de auto en melkweg in Namibië heb ik ook gemaakt met behulp van deze app! Meer tips over het fotograferen van vallende sterren.

Screenshot app StarWalk

Locatie

Om deze foto te maken heb ik gekeken naar een locatie waar weinig lichtvervuiling is bij ons in de Hoeksche Waard. Dit is uiteindelijk het Oudeland van Strijen geworden. Deze locatie ligt tussen een aantal kleine dorpen in die niet veel lichtvervuiling geven naast de grotere steden zoals Dordrecht en Rotterdam.

Er zijn op internet diverse kaartjes beschikbaar waarop de lichtvervuiling in heel Nederland in kaart is gebracht bijvoorbeeld via www.platformlichthinder.nl. Hierop kun je dus ook zien dat bij ons in de Hoeksche Waard, 20 kilometer onder Rotterdam richting Zeeland, de lichtvervuiling afneemt. Overdag heb ik de locatie bepaalt waar ik open zicht heb, zonder hoogspanningsmasten enzovoort.

Weer

Na eerder de locatie te hebben bezocht, heb ik het weer deze dag (12 augustus 2015) nauwkeurig in de gaten gehouden via buienradar en Sat24.com om te kijken waar de bewolking zich bevond en wanneer het op zou klaren omdat het deze dag vrij bewolkt was. Hier kwam uit dat het rond 01:00 helder zou zijn boven de gekozen locatie en met succes.

Nachtwerk

Om 02:00 's-nachts ben ik naar de locatie gereden (10 minuten vanuit mijn woonplaats) om daar mijn materiaal op te zetten, met de lens zo goed mogelijk gericht op het sterrenbeeld Perseus van waar de meteorenregen het beste te zien zou zijn. Ik heb mijn camera de Canon EOS 5D Mark III + Tokina 16-28 mm 2.8 lens op het statief geplaatst en heb toen om te beginnen
Een "selfie" gemaakt met een hoofdlampje in mijn hand en de sterren daarboven met 30 sec sluitertijd en het diafragma op F2.8. Toen ik die foto had gemaakt heb ik vanuit hetzelfde standpunt 160 foto's geschoten daarvan bleek later dat ik uit deze 160 foto's vijf heldere vallende meteoren in mijn frame te pakken had. Met het blote oog heb ik deze avond ongeveer twintig vallende meteoren kunnen waarnemen maar deze vielen niet allemaal binnen het zicht van de camera.

Photoshop

Nadat ik rond 03:30 klaar was met het fotograferen van de hemel ben ik naar huis gereden en heb ik daar alle frames bekeken en degene waar de mooiste en helderste meteoren op te zien waren heb ik met behulp van Photoshop over de "selfie" foto gelegd ook wel "stacking" genoemd. Zo heb ik in zes lagen gewerkt en uit elke laag de omgeving rond de meteoren vrijgemaakt waardoor alleen de vallende sterren over zijn gebleven. En de sterren op de achtergrond
komen van de "selfie" foto die ik heb gemaakt. Dit is ook mede zo gedaan om te voorkomen dat er startrails ontstaan, omdat de aarde draait bevinden de sterren zich elke foto net op een andere locatie aan de hemel.

Zo maakte ik deze foto!

Collectie

Naast Jeffrey waren er meer Zoom.nl fotograferen die de sterrenregen gefotografeerd hebben. Vind een aantal prachtige foto's in deze speciale collectie!

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
edwin-hoek op 27 augustus 2015 om 09:29

super

pascaleportier op 22 augustus 2015 om 08:19

Geweldig mooi!

Janpet44 op 21 augustus 2015 om 13:15

een woord schitterend