Upload jouw foto's
Altijd andere portretten

20 februari 2016, 10:00

Als je het portfolio van Glenn Portier bekijkt, lijkt het alsof hij alles aanpakt. Maar als je beter kijkt, zie je een lijn in zijn portfolio. Hij fotografeert portretten in de breedste zin van het woord en besteedt uiterste zorg aan zijn nabewerking. We spraken met hem hoe hij dat doet.


Bij het artikel over kinderfotografie in Zoom.nl 3 stond deze geweldige openingsfoto. Helaas vermeldden wij daar niet de fotograaf bij. Dat is dus Glenn Portier. Zijn foto valt op omdat het geen standaard kinderfoto is en het plezier straalt er van af. Het is ook geen makkelijke foto om te maken: spelende kinderen, ouders ernaast met gooiende confetti en Glenn op zijn rug op de grond. Juist door dit unieke standpunt en aparte compositie valt de foto op.

Dat is wat Glenn dan ook altijd zoekt in zijn foto's. "Tijdens elke fotoshoot ben ik bezig met innovatie. De foto die ik dan maak moet weer beter en anders zijn dan de foto die ik daarvoor gemaakt heb. Ik wil nooit iets namaken."

Uniek

Dat is een stijl die veel van de klanten van Glenn ook onderschrijven. Bijvoorbeeld de verschillende bruiloften die Glenn gefotografeerd heeft. "Natuurlijk maak ik ook de mooie portretten van de bruid op locatie maar ook daar zoek ik toch vaak naar iets unieks. Door bijvoorbeeld veel met scherpte en onscherpte te spelen. En ik maak ook echt foto's die je misschien niet zo snel in een bruidsreportage zal zien. Zoals de foto van de hond en de bruid waarbij ik bewust kies voor een groot diafragma waardoor alleen de hond scherp is. Ik merk dat klanten mij boeken om dat soort foto's."

Compositie

Glenn werkt parttime in de portretfotografie. Naast bruiloftreportages biedt hij gezins-, kinder-, huisdierenshoots en bedrijfsfotografie aan. Daarnaast maakt hij tijd vrij voor vrij werk en probeert hij veel te reizen. Deze staan dan ook in teken van de fotografie en video. "Natuurlijk maak ik dan ook wat landschapsfoto's maar de reisfoto's die ik het liefst maak zijn dan toch met mensen." En dat hoeft voor hem niet de standaardportretten te zijn. "Je hebt veel verschillende definities van portretfotografie maar voor mij is het echt in de breedste zin van het woord. Het is de mens of dier in zijn totaliteit, er hoeft niet per se een herkenbaar gezicht op te staan."

In Cuba zocht Glenn naar een manier om het land in beeld te brengen zonder standaard te zijn. Hij zag de ondergelopen straat en besloot dat dit de perfecte setting was. Zijn vrouw speelde met het kind op straat en zorgde dat het precies in het beeld van Glenn rende.

Ook in het vrij werk van Glenn gaat hij graag buiten zijn comfortzone. Zo organiseerde hij een shoot met een ballerina. "Vaak gebeurt er veel in mijn foto's en ik wilde zien of zo'n prachtig statische ballerina ook in mijn stijl kon fotograferen. Ik heb gekozen om alle aandacht op de tutu te vestigen. Juist om deze heel strak en perfect recht te maken. Er is mij vaak gevraagd hoe ik deze zo recht kreeg. Gewoon een kwestie van 100 foto's maken, haha."Apparatuur

Glenn werkt met de fullframe Canon EOS 5D Mark III en zijn favoriete objectief is de 70-200mm F2,8. "Zelfs als ik een studio werk en de ruimte eigenlijk te klein is, dan kruip ik zo ver mogelijk achter de flitsers en schiet vaak toch met dit zoomobjectief." Glenn werkt vaak op locatie en heeft dan een mobiele studio met flitslampen bij de hand. "Dat werkt ook vaak erg goed met kinderen. Ze helpen me dan mee met opbouwen en raken gewend aan mij en de flitsers. Sowieso heb ik vaak een goede klik met kinderen, weet niet hoe dat komt. Misschien wel omdat ik altijd iets nieuws bedenk. Vaak hebben kinderen een spanningsboog van een half uur maar bij mij willen ze na vier uur nog op de foto."

Naast mensen fotografeert Glenn ook huisdieren. In deze opdracht wilden de eigenaren het karakter van de hond op beeld hebben. Dat is volgens Glenn dan ook precies wat je hier ziet. "Een oude lobbes maar lekker actief. Het was een perfecte dag om deze foto te maken, prachtige mist. We hebben toen de shoot van een stadslocaties verplaatst naar dit open veld in het bos."

Toekomst

Het innoveren en vernieuwen zit niet alleen in Glenn zijn foto's maar ook in zijn karakter. In de toekomst wil hij dan nog een nieuwe tak van fotografie oppakken. "Er zijn zo veel fotografen, nationaal en internationaal maar ik zou graag iets toe willen voegen aan de glamour- en fashionfotografie. Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe je daar een bepaald element of onderdeel kunt fotograferen zodat je unieke foto's maakt." En die uniekheid zit volgens Glenn niet alleen in het foto's maken. "Ja natuurlijk, ik zou tegen iedere fotograaf willen zeggen om uit de comfortzone te stappen. Ga eens op zijn kop liggen, wees niet bang om vies te worden. Maar dan ben je er niet. Neem ook eens rustig de tijd voor je nabewerking. 's Middags fotograferen en 's avonds de foto's leveren is voor mij onmogelijk."

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
birgitte61 op 20 februari 2016 om 16:13

Heel kunstzinnige en originele foto's.

PNCO op 20 februari 2016 om 14:14

Mooie foto's en erg leuk om te lezen hoe jij met fotografie bezig bent Glenn! Complimenten voor je werk; heerlijk inspirerend

hartelijke groet Pieter

JeJeEs61 op 20 februari 2016 om 13:58

Ik wordt soms een beetje jaloers (nou ja niet echt) wanneer ik dit soort opnames bekijk. Waarom? Gewoon omdat ik zou willen dat ik in plaats van 'registrerende' opnames te maken (waar ik overigens veel plezier aan beleef) ook iets van dat kunstzinnige had. Een plezier om naar dit soort opnames te kijken.

arjovandijk op 20 februari 2016 om 13:49

Knappe foto's.