Meld je gratis aan
Verslag workshop trouwfotografie © workshop, bruiloft, trouwfotografie, bruid, bruidegom

1 april 2016, 09:40

Op een regenachtige ochtend staan vijf enthousiaste winnaars te trappelen. Zij wonnen een workshop bruiloftsfotografie van Jantina Scheltema en in het hoge noorden gaat het vandaag gebeuren. Uiteraard loopt Zoom.nl mee tijdens deze leerzame dag.

Met dank aan het bruidspaar, Karmelklooster, Cakes by Jantine en Inge Brouwer

Winnaars Fred Verhoeff, Rob Boehle, Jorinde Schaapman, Henk Deinum en Annemarie Goudswaard worden warm onthaald in het Karmelklooster in Drachten. Niet alleen omdat de verwarming lekker hoog staat, maar fotograaf Jantina Scheltema staat ons staan op te wachten en ze heeft er zin in. We zitten in de vogelkamer. Een knusse kamer vol met kleine tegels met daarop allerlei verschillende vogels. Na een uitgebreide kennismakingsronde legt Jantina de dagindeling uit. Eerst komen de bruid en visagiste Inge. Uiteraard wordt net zoals bij een echte bruiloft ruim aandacht besteed aan het gereedmaken van de bruid en we zullen hier portretfoto's maken. Dan komt de bruidegom en maken we een serie van het bruidspaar in en om het klooster. Er wordt een speciale bruidstaart afgeleverd, die uiteraard ook op de foto gaat. Het is een vol schema, net als bij een echte bruiloft. Zelf deze workshop volgen? Check onze speciale aanbieding!

foto: Annemarie Goudswaard

Lekker gemakkelijk

We beginnen bij het begin. Tijdens de kennismakingsronde heeft Jantina van iedereen een foto besproken. Daaruit blijkt al snel dat liefde voor je onderwerp en passie voor het fotograferen terug te zien is in je foto's. Jantina legt uit hoe ze begonnen is als fotograaf en waarom ze zo van bruiloften houdt. Ze houdt van chaos en onverwachte gebeurtenissen, die zijn vaak gegarandeerd op een bruiloft. Maar ze wil natuurlijk ook de liefde en emoties tijdens zo'n belangrijke dag op de foto zetten. Deze combinatie maakt dat ze vorig jaar bijna veertig bruiloften heeft gefotografeerd.

foto: Jorinde Schaapman

We nemen een kijkje in haar tas om te zien waarmee ze deze foto's maakt. Zelf werkt ze het meest met twee fullframe camera's (Nikon D4 en Nikon D750) en twee primelenzen, de 35mm F1,4 en 85mm F1,4. Jorinde is al een tijdje op zoek naar een nieuwe camera en laat zich uitgebreid informeren. En nu we toch in de techniek duiken, bespreken we ook het fotograferen in raw. Omdat je bij bruiloften vaak heel veel foto's maakt, is de verleiding groot om in jpg te fotograferen. Lekker gemakkelijk. Niet doen, zegt Jantina. 'Je moet misschien even wennen aan de grote bestanden, maar ik fotografeer altijd in raw. Je hebt zo veel meer ruimte om na te bewerken. Stel dat tijdens het gereedmaken van de bruid de vader komt binnenlopen. De emotie op zijn gezicht als hij zijn kleine meid voor het eerst in die prachtige jurk ziet, die moet je op de foto hebben. Je instellingen zijn niet altijd optimaal, als de bruid prachtig in het licht zit en vader in de schaduw van de deuropening staat. In raw kun je dan nog iets met die foto, in jpg is hij gewoon hopeloos onderbelicht en kun je er weinig mee.'

foto: Henk Deinum

Manchetknopen

Natuurlijk is de techniek van belang, maar voor Jantina is iets nóg belangrijker voor een bruiloftsfotograaf: het voorgesprek. 'Dat plan ik altijd ruim in. Het is voor mij heel waardevol om te weten wat er allemaal precies die dag gebeurt. Natuurlijk loopt het op de dag vaak anders, maar wat vindt het bruidspaar belangrijk? Willen ze groepsfoto's? En zo ja, van welke groepen? Willen ze ook details op de foto zoals welkombordjes, de uitnodiging, manchetknopen van de bruidegom? Vinden ze dit belangrijk, dan zorg ik dat ik hier een foto van heb. Komen er speeches? Worden er stukjes gedaan? Weten ze dat niet? Dan vraag ik of de ceremoniemeester contact met mij opneemt. Stel dat het bruidspaar zegt dat er niets gedaan wordt, ik vertrek op de afgesproken tijd en tien minuten later geeft mama een emotionele toespraak. Dat is toch zonde als ik daar geen foto van heb. Uiteraard spreken we ook af hoe laat ik waar ben.'

foto: Rob Boehle

Stijl

Inmiddels zijn de bruid en visagist Inge gearriveerd. Na veel informatie en ervaringen uitwisselen, is het tijd om de camera te pakken. Iedereen gunt elkaar een moment om te fotograferen en direct lopen Jorinde en Annemarie tegen beperkingen aan. Buiten is het een druilerige en donkere dag en er komt weinig daglicht binnen in de kamer waar de bruid zich gereedmaakt. De objectieven die de dames gebruiken, zijn niet heel lichtsterk. Omdat er veel bewogen wordt, kan de sluitertijd ook niet heel lang dus dan moeten de iso-waardes omhoog. Maar dat kan toch niet?
Jantina geeft advies: 'In dit soort situaties, en die kom je ook tegen bij echte bruiloften, moet je een keuze maken. Zelf kies ik bijna altijd voor een hogere iso. Mijn stijl is zo min mogelijk flitsen. Maar een andere fotograaf zal er direct een flitser of zelfs twee bij pakken. Dat is niet verkeerd, het is welke stijl je kiest en die stijl is ook de reden waarom bruidsparen je wel of niet boeken.'

foto: Henk Deinum

Zachte houding

Je zou niet zeggen dat de bruid geen professioneel model is, maar 'gewoon' een bruid die ongeveer vijf maanden geleden getrouwd is op Ameland. Geduldig en met een enorme uitstraling poseert zij voor maar liefst vijf camera's tegelijk. De fotografen geven aanwijzingen die de bruid direct oppikt. Ook laat Jantina de verschillen zien tussen bijvoorbeeld het bruidsboeket voor haar borst of voor haar schoot. Door de handen te laten zakken, krijgt haar lichaam direct een zachtere houding. De bruidegom is inmiddels onderweg en de broodjes staan klaar. Voor de foto's van het bruidspaar zullen we eerst uitgebreid lunchen. Natuurlijk niet te veel, want er staat nog een bruidstaart op het programma.

foto: Fred Verhoeff

Gek dansje

Tegen de fotoshoot kijken niet alleen bruidsparen op, ook voor fotografen is dit het spannendste onderdeel van een bruiloft. Jantina geeft aan het begin wat handige tips om de zenuwen bij het bruidspaar weg te nemen. Gelukkig zijn de bruid en bruidegom bijna professionals en hebben ze weinig last van zenuwen. Leuk dus om dingen te proberen. Ondanks de miezerregen gaan we naar buiten en fotograferen we in de kloosterbinnentuin. Henk gebruikt een kale boom als omlijsting, terwijl Rob kiest voor een groene struik. Annemarie krijgt het bruidspaar zo ver om een gek dansje te doen en Jorinde gaat voor de romantische uitstraling. Ook binnen vloeit de creativiteit. Jantina laat zien hoe je sfeerverlichting op locatie kunt gebruiken als een soort sterren door ze onscherp heel dicht in beeld te brengen. We gaan nog één keer naar buiten waar Fred de prachtige buitendeur als omlijsting gebruikt. Als het paar dan nog een keer kust, lijkt het of we op de officiële bruiloft zijn. En een bruiloft is niet compleet zonder taart.

foto: Jorinde Schaapman

Promotie

Als we voor de laatste keer in de vogelkamer komen, is de tafel prachtig versierd met allerlei zoetigheid. Jantina legt uit dat het niet alleen belangrijk is voor het bruidspaar om dit vast te leggen. 'Als jij mooie foto's van de taart maakt, kun je die altijd sturen naar degene die de taart heeft gemaakt. Die kan hij dan weer gebruiken als promotie. En wellicht dat een ander bruidspaar zo onder de indruk is van de foto's dat ze ook nieuwsgierig zijn naar jou als bruidsfotograaf. Zo help je iemand en wellicht komt dit een andere keer weer terug bij jou.'

foto: Annemarie Goudswaard


We sluiten de dag af met taart en een evaluatie van de dag. Net als bij een echte bruiloft overheersen ook hier de emoties. Nee, we huilen niet, maar iedereen is enthousiast, positief en heeft het gevoel iets geleerd te hebben wat hem op een manier weer verder brengt. En dat is eigenlijk het enige wat Jantina zich had kunnen wensen. 'Ik word super enthousiast van het fotograferen van bruiloften, maar ik word misschien wel nog enthousiaster van het blij maken van mensen.' En dat is zeker gelukt!

foto: Rob Boehle

Speciale Zoom.nl workshop trouwfotografie

Na deze succesvolle dag hebben Jantina en Zoom.nl het er niet bij laten zitten. We hebben speciaal voor Zoom.nl lezers op 28 april 2016 een exclusieve workshop samengesteld op Ameland. Tijdens deze hele dag fotografeer je een bruidspaar binnen en op het strand, overdag en tijdens de zonsondergang. Check hier hier meer informatie over deze speciale dag en inschrijven!

Reacties (17)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Beaumimi op 2 april 2016 om 14:36

Waarom moet er nou worden gesproken over "in het hoge noorden"; waarom niet gewoon "in het noorden".
Ik ben het dan ook hartgrondig met Ali eens... ook ik erger me iedere keer weer als ik hoor of lees over "het hoge noorden" of nóg erger over "hélemaal in het hoge noorden".
Net alsof wij achtergestelde inwoners van Nederland zijn...

Ilca77MKII op 3 april 2016 om 10:26

je kan je natuurlijk wel alles kwalijk nemen, het is niet anders dan een gezegde.

Buiten dat de friezen hebben toch hun eigen vlag en volkslied, die willen volgens mij niet eens bij de rest van NL horen.

Je kan uiteraard van een gezegde een gigantisch drama maken.

Ilca77MKII op 2 april 2016 om 09:59

Hier en daar mag nog wel even flink aan de kleurtemperatuur gedacht worden in de foto's .

Elke bruiloft verloopt anders dan men denkt.

Van geirriteerde gasten die allerlij zaken overnamen van de benoemde ceremonie meester tot impulsieve acties van de bruid en bruidegom.

Sta gewoon constant klaar met je camera. en wat betreft de toespraak van een van de ouders , tja dat is een kwestie van inspringen en wat platen klappen .

ali op 2 april 2016 om 09:19

ik wil het even niet hebben over de foto's, ik heb geen verstand van dit soort fotografie, maar ik moet even kwijt dat ik me dood erger aan de tekst bovenin, waarin wordt gesproken over het HOGE Noorden, in dit geval Friesland.... of wij in het Noorden (ik kom uit Groningen) ergens in Siberie wonen of zo. Wanneer houdt dat eens op....
het is zeer denigrerend voor de inwoners van de noordelijke provincies!

kb op 2 april 2016 om 22:49

Pleonasme? het Noorden ligt altijd hoger

ali op 2 april 2016 om 22:52

Inderdaad, en waarom ligt het zuiden dan niet in het diepe zuiden??????? Dat hoor je nooit....

kb op 2 april 2016 om 22:55

ik woon in het middelste midden.......of te wel midden aarde

ali op 2 april 2016 om 22:56

kb op 2 april 2016 om 22:58

ik zal toch geen Hobbit zijn....lijk er wel op!

ali op 2 april 2016 om 23:13

kb op 2 april 2016 om 23:18

Mini Gandalf

ali op 2 april 2016 om 23:24

ok...... klets maar even lekker door, maar ik ga nu naar bed....
welterusten Cees en sterkte hoor!!

kb op 2 april 2016 om 23:42

ik ook.....zachte dromen in het Noorden......Midden-Aarde groet u

ali op 3 april 2016 om 07:37

Poppy01 op 1 april 2016 om 11:01

Deze uitleg komt zeer van pas!!! Thanks!!!

fredvisser op 6 april 2016 om 10:15

Wat een eindeloos gelul , waar slaat dit op, kijk gewoon naar de foto's en geef daar commentaar op.Ik kom zelf uit het noorden van het land en stoor mij hier mateloos aan....

fredvisser op 6 april 2016 om 10:15

Wat een eindeloos gelul , waar slaat dit op, kijk gewoon naar de foto's en geef daar commentaar op.Ik kom zelf uit het noorden van het land en stoor mij hier mateloos aan....