Meld je gratis aan
Wat zit er in de tas van Joas Wilzing © IDG NL

22 april 2016, 13:00

De volgende kandidaat in de rubriek 'Wat zit er in de tas van ...' is vandaag Joas Wilzing.

Eigenlijk heb ik niet één tas, maar twee: een Crumpler Messenger Boy Half Photo BP voor 'travel light' en een Lowepro CompuRover AW voor als alles mee gaat.

Ik heb aardig wat verzameld in mijn fototas. Bij elkaar zo'n 13 kilo. Gelukkig hoeft niet altijd alles mee. De camera die ik het meest gebruik, is mijn Canon EOS-1Ds Mark II. Meer dan 10 jaar geleden kwam deze fullframe camera uit, destijds de absolute top van Canons digitale spiegelreflex lijn. De 16,7 megapixel kunnen ook nu nog prima meekomen. Het iso-bereik is met 100-1600 wat mager. Maar voor landschappen, waar ik de camera doorgaans voor gebruik, is dat geen probleem. Ik plaats de camera op het statief, dan zijn lange sluitertijden niet zo´n probleem en kan de iso laag blijven.

Op mijn 1Ds Mark II zit standaard een Canon 24-105mm F4 L IS USM. Een fijn objectief met een bereik van groothoek naar lichte tele. Er zit een UV-filter van Hoya op ter bescherming van het frontglas, maar die vervang ik buiten vaak voor een polarisatiefilter (als je de twee filters op elkaar schroeft, gaat de boel naar de vignettering). De camera en lens zijn weather sealed. Een regenbui is dus niet erg (voor de apparatuur, dan; de fotograaf lijdt er bij aanhoudende nattigheid wel onder).De 50mm F1,8 gebruik ik het meest in combinatie met de 1Ds Mark II. Dit levert een prettig kleine scherptediepte op. En de Lensbaby Composer gaat ook op deze camera: het grote en heldere oculair helpt bij het precies plaatsen van de sweet spot van de lensbaby. Dit kan bij nieuwere camera's ook handig via liveview geregeld worden, maar de 1Ds Mark II heeft niet van die moderne fratsen.

Bij de Sigma 100-300mm F4 APO die ik tweedehands kocht zat een Canon 40D. De camera heb ik een tijdje te koop gezet, maar er werden zulke lage bedragen op geboden dat ik 'm liever als back-up hield. Ondertussen ben ik deze camera steeds meer gaan gebruiken: de cropframe sensor haalt alles 1.6 keer dichterbij, en dat is handig voor het fotograferen van vogeltjes en andere dieren.

Sinds kort zit er een 1.4 teleconverter van Canon tussen het objectief en de camera, voor nog een beetje extra millimeters. Dat maakt wel dat de sluitertijd minimaal 1/800e seconde of korter moet zijn om bewogen beelden te voorkomen, omdat je om uit de hand te kunnen schieten als stelregel aan kan houden dat je sluitertijd gelijk is aan het aantal millimeters (300mm x 1.6 cropframe x 1.4 converter in dit geval = 672). De iso stopt ook hier bij 1600, dat geeft bij weinig licht dus geen ruimte om de sluitertijd kort te houden. Ik schroef er dan ook een monopod onder voor wat extra stabiliteit. De camera en lens zijn samen behoorlijk gewichtig en eigenlijk helpt dat ook al om 'm stil te houden.Ik fotografeer het meest buiten, in de natuur. Maar soms ook een bruiloft of een ander partijtje. Dan helpt het om het licht wat te kunnen beïnvloeden. Ik heb er twee flitsers voor, de Canon Speedlite 580EX II en de Sigma EF-530 DG ST. De Canon is de prettigste. Qua richtgetal scheelt het niet veel, maar hij laat zich veel meer instellen en communiceert ook beter met de camera's. De Sigma kan bijvoorbeeld niet op het tweede gordijn afgaan, de Canon wel.

En dan zitter er zo nog wat dingen in de tas. Poetsdoekjes, draagriemen, een ND fader filter, een Datacolor Spydercube om te helpen bij het vaststellen van de witbalans, extra batterijen en geheugenkaartjes. De 1Ds Mark II heeft twee kaartsleuven, maar in de ene gaan SD kaartjes tot 4GB en ik heb er nog geen kunnen vinden die oud genoeg is om compatibel te zijn. Gelukkig zijn er CompactFlash kaarten.


Fotografie?

Benieuwd wat Joas Wilzing fotografeert met zijn goed gevulde tas? Check dan hier zijn Zoom.nl profiel!

Jouw tas in de picture?

We delen onze foto's, tips over fotografie en mooie locaties! Vanaf nu delen we ook apparatuur! Natuurlijk niet letterlijk maar online. Met deze nieuwe rubriek nemen we een kijkje in de tas van een mede-Zoomer om te zien wat er in zit. Wil jij ook meedoen, geef je dan op via redactie@zoom.nl!

avatar

Ik ben Joas Wilzing, getrouwd, vader van twee zonen. Ik werk als hulpverlener bij het Leger des Heils, daarnaast fotografeer ik al enige jaren. Vooral landschappen en natuur, maar ook bandjes voor 3voor12 Gelderland. Ik vind het tof om via Zoom.nl mijn passie te delen in woord en beeld. Twitter: @joaswilzing.

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 27 april 2016 om 10:56

Prima,weer iets bijgeleerd.
Grt osten1

corb op 24 april 2016 om 16:58

Joas
Wat heerlijk om te lezen dat er meerderen gewoon met wat gedateerd top materiaal werken! Het lijkt in de huidige tijd een gevecht om megapixels, abominabele iso waardes, honderden focuspunten en top video mogelijkheden.. Ik merk zelf dat het werken met basis apparatuur, vele malen prettiger is.
Ik werk zelf met een 5D mark II, een 60D en een 40D. Wat wel bovenaan mijn lijstje staat is het glaswerk, maar niet alles van het snelste..
Succes!!
Cor

JWil op 24 april 2016 om 19:51

Mooi rijtje camera's, Cor. En ze kunnen prima meekomen toch?

corb op 26 april 2016 om 14:07

Misschien nog een tip.. Met deze camera's heb je geen supersnelle kaartjes nodig. Ik heb alle camera's voorzien van een Canon firmware update, en kan bijv. in de 40D een 32GB kaartje stoppen. Misschien geld dat ook voor de SD slot van de 1D...

hansvanderboom op 22 april 2016 om 16:23

Joas, is een flash>SD adapter misschien een oplossing voor je? Het is mijn manier om alleen maar SD kaartjes te gebruiken. Kocht hem voor $12 op eBay. Het is een SD kaart waarin ik alle soorten SD kaartjes kan steken hoewel ik nooit groter gebruik dan 32 Gb. En het maakt e.e.a. ook nog eens goedkoper in gebruik

JWil op 24 april 2016 om 19:50

Bedankt voor de tip, ik ga er zeker eens naar kijken. Heb nu 4gb en 2gb kaartje, want die passen, maar daar moet ik er dan best een paar van hebben.
Joas

hansvanderboom op 27 april 2016 om 14:10

Ik bedoelde natuurlijk het is een Flash kaart waarin je SD kaartjes kan steken; maar dat had je al begrepen natuurlijk.