Upload jouw foto's
RAW bewerking door een familiefotograaf © blog, familiefotografie, bewerking, lightroom, raw, voor-na

5 mei 2016, 10:00

Hoe ziet het RAW beeld van een professioneel familiefotograaf eruit en hoe kom je tot een goed eindresultaat? Fotograaf Melanie Caitlin, eigenaresse van Happy Photographer en familiefotografieblog Family & Frosting, deelt eenmalig haar geheimen!

"Als voorbeeld neem ik één van mijn favoriete foto's van dit moment: het is een foto die ik schoot tijdens de wintersesie van Inge en haar gezin. Een mooie overzichtsfoto in een dennebos met prachtige weglopende paadjes en een echt verhaal. Dit bos bestaat uit allerlei heuveltjes. Ik heb het gezin vooruit laten lopen en ben zelf bovenop zo'n heuveltje gaan staan om dit overzicht van bovenaf te kunnen fotograferen. Het geeft het gevoel alsof ik heel ver weg sta en alsof het gezin helemaal niet weet dat ik er ben." Check hier nog 4 tips voor het voorkomen van de standaardfamiliefoto.
Het verschil tussen RAW beeld en bewerkt beeld van een professioneel fotografe.

De Technische Details

"Oké, daar gaan we. Eerst wat technische details:
Nikon D800 + Nikkor 50mmm 1.8
F/2.2
1/400
ISO 1600

Tijdens deze sessie waren we gezegend met een enorm deprimerende, donkere dag met stormwinden en veel grauwigheid. Mooie, lichte foto's gingen er niet van komen. En dan helpt het zeker niet dat ik tijdens familie sessies expres mijn sluitertijd lekker omhoog gooi. Dat doe ik omdat ik er zeker van wil zijn dat mijn beelden scherp zijn. Met kinderen weet je het nooit - voor je het weet, rennen ze door je beeld heen! ;-)
De rest van mijn instellingen worden volledig afgesteld op de sluitertijd die ik kies. In dit geval, op deze donkere dag, betekende dat dat mijn ISO ook flink omhoog moest om nog een beetje acceptabel belichte foto's te kunnen maken. Dat kan even eng zijn, we hebben ten slotte geleerd dat een hoge ISO slecht is, maar dat is nergens voor nodig! Tegenwoordig kunnen de meeste camera's dat hartstikke goed aan."
Before-Edit (met cirkels) - Alle punten die bewerkt moeten worden.

Lightroom

"Mijn eerste bewerkingsstop is in Lightroom. Daar doe ik praktisch alles. Om de grauwigheid wat uit de foto te halen, heb ik de exposure van de hele foto omhoog gegooid en de schaduwen rondom de bomen weggepoetst. De hele foto is er fris & fruitig van geworden! Het nadeel van al dat licht is wel dat het gezin ook een beetje weg valt en dat willen we natuurlijk niet. Daarom heb ik met een brush het gezin weer wat aangezet, het contrast omhoog gegooid en het een en ander verscherpt. Dit geeft rust in de foto en zorgt ervoor dat je ogen meteen naar de goede plek getrokken worden.

De foto was me hierna echter nóg te donker en te grauw. Om sfeer aan te brengen, heb ik de temperatuur wat warmer gemaakt. Zo wordt alles wat groen en donker is wat meer oranje. Geheimpje: ik ben niet zo'n fan van groen. Waar mogelijk haal ik het daarom altijd uit mijn foto's! Onder 'Develop' vind je per kleur een schuifje. Daarmee kun je o.a. de helderheid en saturatie van die kleur aanpassen. Dat heb ik hier gedaan: het groen in de foto is daarom lekker zacht en licht geworden."

De Finishing Touches

"Als de foto qua kleur en bewerking eenmaal goed is, vallen een hoop andere dingen ineens ook op. Zo is de originele foto niet helemaal recht en moest er gecropt worden. Storende elementen kun je hiermee in een handomdraai laten verdwijnen. Het laatste beetje bewerking doe ik in Photoshop. Ik vind het belangrijk dat mijn foto's lekker 'crisp' en scherp zijn. Photoshop doet dat, voor mij, als allerbeste! Daarom sleep ik al mijn foto's na Lightroom ook nog eens door Photoshop voor de allerlaatste finishing touch. Tadaaa!"

Én? Is het bewerkingsproces wat je ervan gedacht had? Zijn er nog dingen nieuw voor jou?

Wil je meer leren over het fotograferen in raw? Bekijk dan eens de Cursus Fotograferen in Raw in onze Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de maximale informatie uit je foto's haalt en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:


  • Alles over het fotograferen in raw in bepaalde foto-genres

  • Tips over het stroomlijnen van je workflow

  • Het voorkomen van missers in je nabewerking

  • Alles over de techniek en de praktijk van het fotograferen in raw

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in Raw.


avatar

Melanie Caitlin is fotograaf en eigenaresse van Happy Photographer én familiefotografieblog Family & Frosting. Het leven door een grote, roze bril bekijken – daar gelooft ze in. Happy Photographer staat voor een ongedwongen fotosessie en zachte, liefdevolle foto’s voor nu en voor later. Melanie werkt voor particuliere klanten en voor (internationale) bladen en bedrijven. Volg haar op Instagram en Facebook.

Reacties (20)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Tinekek op 10 mei 2016 om 21:30

Ik ben slechts een beginner.........maar: Hoewel ik zowel de bewerking als het origineel kan waarderen kom ik met de vraag "welk exemplaar benadert de werkelijkheid"? Was het bos echt donker en het weer slecht, dan zou ik de originele foto zo houden. Bewerken kan OK zijn als je er echt een andere sfeer aan wilt geven. Soms geeft de bewerking ook een bepaalde stijl van de fotograaf aan. Dat is misschien hier het geval. Zelf prefereer ik in het algemeen de werkelijke weergave.

bentink op 10 mei 2016 om 18:39

Ben er ook niet kapot van, vind het origineel mooier.

phhoogeveen op 9 mei 2016 om 09:52

Nou, dat resultaat zou ik niet al te trots op zijn. Overbelicht / uitgebeten in mijn ogen.

dreamlogic op 6 mei 2016 om 23:57

Ben het eens met PtR. Maar natuurlijk begrijp ik ook wel dat je iets 'moet' met zulke weersomstandigheden.
Wat me afleid is het lichte vlak bovenin, de warmte 'toevoegen' vind ik wel een goede keus. Verder is het ook een kwestie van smaak maar dat geef je zelf ook al aan

broed131 op 6 mei 2016 om 17:10

De eerste foto vind ik persoonlijk realistischer dan de tweede.

Beaumimi op 6 mei 2016 om 16:51

Smaken verschillen (gelukkig!) en ik moet eerlijk zeggen dat ik de oorspronkelijke foto veel meer sfeer vind hebben dan de bewerkte, die er wat bleekjes uitziet.

p9 op 6 mei 2016 om 15:30

Er zijn er maar weinig die echt kunnen bewerken .het invullen ..het blijkt maar weer ...maar wat je zegt ,ieders gevoel ..en dat is ook weer zo..mijn gevoel is ..tegen het donkere aan ...smile.
Voor mij ,als Jpeg schieter ...en al meerdere miljoenen foto,s gemaakt...leer je licht ,dan heb je dit helemaal niet nodig

mojekieke op 6 mei 2016 om 11:16

Ik vind de foto er erg van opgeknapt, een beetje zure reacties hieronder hoor. Iedereen heeft zijn eigen stijl qua nabewerking. Soms kan een overbelichting of hooglicht juist iets verrassends brengen. Dat gebeurd mijn inziens hier ook, een beetje een heiig gevoel en het idee van diepte wat hier versterkt is. Geef 5 fotografen hetzelfde RAW beeld en je krijgt 5 verschillende foto's. Dat is juist het mooie aan een eigen stijl

voorhalven op 6 mei 2016 om 12:26

Hier sta ik volledig achter.

melaniecaitlin op 6 mei 2016 om 09:00

Lieve allemaal,

Bedankt voor jullie reacties. Gelukkig is smaak, smaak. Dit is de mijne en ik word er heel blij van! Dat moet ook onderdeel van fulltime ondernemer zijn, denk ik - doen waar je gelukkig van wordt. Iedereen werkt anders en dat is ook helemaal oke. We maken met z'n allen gewoon wat we mooi vinden.

PtR op 6 mei 2016 om 20:32

In de context van je, prachtige, website komt bovenstaande foto veel meer tot zijn recht. Hier, en dat suggereert je artikel ook een beetje, lijkt het meer bedoeld als cursusmateriaal. Misschien dat daardoor de reacties wat minder enthousiast zijn. Kijkend op je website snap ik wat je bedoelt en ik moet zeggen, er zitten hele mooie en frisse beelden bij!

Groet,
Peter

mvtzelfde op 5 mei 2016 om 22:10

Veel te veel hooglicht in de lucht op de nabewerking. En in het stukje bij het gezin is de contrast zo hoog gezet dat ze net HDR lijken.

PtR op 5 mei 2016 om 21:12

Uhm, weet je zeker dat de rechter/onderste foto het beoogde resultaat geeft? Het groen is fris, ja, maar de rest oogt nogal uitgevreten. Persoonlijk zou ik meer de balans zoeken tussen de opname in RAW en het resultaat.

Elzenlander op 5 mei 2016 om 20:54

Ik ben geen prof, maar dit zou ik er niet van willen maken.

veronica550 op 5 mei 2016 om 20:30

ziet er een beetje uitgebeten uit

marinusbeers op 5 mei 2016 om 10:13

Ik vind de resulterende foto er onnatuurlijk overbelicht uitzien. Kwestie van smaak??

diafragma8 op 5 mei 2016 om 17:56

Ik heb hetzelfde idee.