Upload jouw foto's
De favoriete foto's van Bep van Pelt © RESHIFT

13 februari 2017, 13:35

Wekelijks bespreekt een Zoom.nl lezer zijn of haar zes favoriete foto's op Zoom.nl. Dit zijn de 6 favorieten van Bep van Pelt .

Waakzaam en dienstbaar


foto: sake-van-pelt · ISO 200 · F 10.0 · 1/4 SEC
Het onderwerp van de foto is origineel, niet alledaags en heeft een duidelijke boodschap, het mooi in beeld brengen van verval in een oude fabriek. De tijd heeft stil gestaan! De foto combineert licht en donker heel functioneel; het licht valt op het object, waar ook je aandacht naar toe wordt getrokken. Het kader is optimaal en de achtergrond ondersteunt de aandacht voor de oude kruiwagen.

Love is blue


foto: yemrev · ISO 200 · F 5.6 · 1/500 SEC
Prachtige observatie die alleen in de vrije natuur te doen is. De bedoeling van de fotograaf is de parende heikikkers mooi in beeld te brengen. Met de blauwe verkleuring van het mannetje erbij zijn de kleurtonen erg mooi. Voor mij als randstedeling al iets bijzonders. Door het lage standpunt en de goede kadering is niet alleen de optimale reflectie gevonden, maar ook een mooie positie voor het paar. De kleuren zijn realistisch en niet overdone. Misschien iets te felle hooglichten op de keel van het mannetje.

Bliksem in de baai


foto: jaccovdhoven · ISO 160 · F 9.0 · 10 SEC
En dan zit je te mijmeren (met je camera bij de hand) en dan ineens dit onweer. Toch heel mooi dat de goede camera-instellingen te vinden waren om deze onweersfoto te maken. De belichting is in balans en horend bij het moment van de dag. Het beeld is niet alledaags en de boodschap is ook heel duidelijk; verwondering en bewondering van de weergoden. De fotograaf noemt zich een beginner; is dit een juiste kwalificatie?

Zeearend


foto: karnavallen · ISO 0 · · SEC
De zeearend is geen alledaagse verschijning en of je hem ziet vliegen of zelfs maar ziet landen is voor mij geluk hebben en/of geluk afdwingen. Ik kan helaas niet teruglezen wat de fotografiecondities waren. Ik vind dat wel een gemis. Door te kijken naar welke instellingen mede-fotografen gebruiken leer je zelf ook veel; zeker als het je favorieten zijn.
De vogel komt mooi los van de omgeving en is in zijn actiemoment van landing vastgelegd. Dat maakt de foto voor mij bijzonder. De focusdiepte is heel goed; het gras en de vogel zijn scherp.

weidebeekjuffer


foto: loeffen · ISO 400 · F 2.8 · 1/1250 SEC
Pas afgelopen zomer heb ik ontdekt dat er in (noord-)oost Nederland diverse plekken zijn waar weidebeekjuffers zitten. Voor mij is het iets bijzonders; ik heb ze zelf ook kunnen bewonderen en fotograferen bij Smeerling. Vliegende juffers gebruiken beide vleugelparen; als ze zitten zijn ze volledig gesloten. Bijzonder aan deze foto is, dat je beide vleugelparen ziet. Die zijn alleen maar zichtbaar in de split- second als ze landen. Dat moment is prachtig vastgelegd. De weidebeekjuffer, prachtig in focus, heeft een boeiende, niet vaak gefotografeerd houding. De achtergrond is mooi onscherp door de goede gekozen scherptediepte maar is beslist niet saai. De kaderingis goed; de juffer staat in de kijkrichting.

Gullfoss


foto: hmeeuwes · ISO 50 · F 8.0 · 0,8 SEC
De bedoeling van de foto van de Gullfoss, namelijk het geweld en de overweldigende dimensies laten zien zijn prima gelukt; het kleine mensje links bovenaan helpt daar enorm bij. De foto is niet zo lang belicht dat alle beweging uit het water is verdwenen; dus is er beeld van de dynamiek; dat zie je ook aan de sluitertijd. De Gullfoss is heel veel gefotografeerd, maar dit standpunt is anders dan anders. Hierdoor is goed te zien dat het een dubbele waterval is. Ik vind de foto qua kadering, kleurtonen en scherpte heel mooi in balans.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
hmeeuwes op 17 februari 2017 om 10:52

Dag Bep, wat Leuk dat je mijn foto in je favorieten hebt meegenomen.
Je hebt precies beschreven wat ik de foto wilde laten zien, vooral de sluitertijd t.o.v. de beweging in de water is een belangrijk detail.
Je hebt trouwens een mooie gevarieerde selectie uitgezocht.
Groetjes Henk

Bijke172 op 14 februari 2017 om 09:13

Wat een prachtige selectie, genieten
Gr Sacha