Upload jouw foto's
Expertuitdaging: Sfeervolle huiselijkheid © sfeerverlichting, avond, aardappeleters

10 januari 2019, 11:00

Het wordt laat licht en vroeg donker, dus we knippen in deze tijd van het jaar net iets sneller een gezellig lampje aan. Ook het knusse haardvuurtje wordt weer vaker opgestookt en een paar kleine kaarsjes op tafel zullen ook zeker niet ontbreken. De gezelligheid en gemoedelijke sfeer lijkt uit alle woonkamers te spatten. Hoe leg je dat eigenlijk vast in een foto?

Kies voor lichtsterkte

Sfeerverlichting is in 99% van de gevallen een synoniem voor 'weinig verlichting'. Het is je vast wel eens opgevallen dat je met je camera in dit soort situaties vooral veel donkere foto's kunt maken, waarbij je maar weinig van personen kunt terugzien. Om lange sluitertijden en geklungel met een statief te voorkomen, is een lichtsterk objectief een must. Vooral de vaste brandpunten zoals een 35, of 50mm objectief zijn in dit geval een aanrader. Ze zijn compact, lichtsterk en haarscherp, waardoor je zelfs vanuit je luie stoel verrassende foto's kunt maken.

jolienfotografie

Een foutieve witbalans

De automatische witbalans in de camera wil kaarslicht of sfeerverlichting vaak behoorlijk terugdringen. Door de kleurtemperatuur te verkoelen, verpest de camera het warme effect wat juist zo belangrijk is bij dit type verlichting. Stel je camera daarom handmatig in op een bijpassende kleurtemperatuur. Wanneer je in RAW fotografeert, kun je in je nabewerking nog altijd de witbalans wijzigen en de kleurtemperatuur verhogen om het sfeervolle effect extra te benadrukken.

p9

Ruis omarmen

Ruis vertroebelt details en maakt kleuren minder intens. Dat zijn twee goede redenen om in het algemeen je iso-waarde zo laag mogelijk te houden. Toch geeft een klein beetje korrel een subtiel effect van een klassieke foto, zeker bij beelden waarbij alles draait om sfeer. Kleurtintruis, waarbij de ruis afwisselend piepkleine rode, groene en blauwe vlekjes geeft, kun je het beste wel in de nabewerking verwijderen, omdat dit erg opvalt in de donkere delen van je foto.

De uitdaging

Ga vandaag nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week en in het nieuwe Zoom.nl magazine delen we jullie beste resultaten!

frank1980

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jolienfotografie op 10 januari 2019 om 13:02

leuk om mijn eigen foto terug te zien! Dankjewel!