Upload jouw foto's
Expertuitdaging: fotografeer in zwart-wit © zwart-wit, expertuitdaging, johan-koops

29 juni 2019, 12:55

Waar de vorige expertuitdaging ging over het gebruiken van een kleurthema, dagen we je nu uit om juist in zwart-wit te fotograferen. Hieronder geven wij je een aantal tips om mee aan de slag te gaan.

Plaats je zwart-wit foto op Zoom.nl of Instagram met de tag #zoomnluitdaging en wie weet wordt jouw foto over twee weken als winnaar getoond!

Contrast

Omdat een zwart-wit foto uit alleen maar grijstinten bestaat, komt de aandacht automatisch op contrasten en vormen te liggen. Omdat we gewend zijn alles in kleur te zien, is er vaak een omschakeling nodig om te leren zien wat goed werkt in zwart-wit en wat niet. Het helpt vaak om naar voorbeelden te kijken van geslaagde zwart-wit foto's, en daarbij bewust te letten op de gebruikte lichtval, contrast en structuur. Wat maakt de foto sterk? Houd dat in je achterhoofd en ga daarmee zelf aan de slag.

Bekijk hier onze collecties met de mooiste zwart-wit foto's om inspiratie op te doen: de mooiste zwart-wit collecties.


foto: carlo · Nikon D810 · ISO 100 · F 5.0 · 1/125 SEC · 62 MM

Hard licht

Zomer: De zon is fel en staat lang, hoog aan de hemel. Je hebt niet altijd de mogelijkheid om met het vroege ochtendlicht of late avondlicht te fotograferen, maar overdag is het licht vaak erg hard. Dit is niet voor ieder onderwerp geschikt. Bij portretten zorgt het harde licht bijvoorbeeld voor oncharmante schaduwen onder de kin, neus, en wenkbrauwen, en worden rimpeltjes versterkt. Een oplossing kan dan zijn om je model in de schaduw te plaatsen voor een meer diffuus licht. Het kan echter ook leuk zijn om op zoek te gaan naar een onderwerp dat juist erg geschikt is om met hard licht te fotograferen. Voor abstracte foto's en het benadrukken van structuren kan dit juist verrassend mooie resultaten opleveren!


foto: niy

Creatief met schaduwen

Ook schaduwen kunnen een spectaculair thema zijn voor zwart-wit foto's. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij straatfotografie, maar eigenlijk kun je dit bij alle vormen van fotografie toepassen. Schaduwen vallen ons niet altijd meteen op, omdat we met onze ogen een heel groot dynamisch bereik hebben. Een camera heeft echter een minder groot dynamisch bereik, waardoor schaduwen en lichtplekken veel sterker overkomen op een foto. Wanneer je er bewust op gaat focussen en ermee experimenteert, zul je versteld staan van de creatieve mogelijkheden!

Plaats jouw mooiste of creatiefste zwart-wit foto's binnen twee weken op Zoom.nl of Instagram met de tag #zoomnluitdaging en wie weet wordt jouw foto tot winnaar verkozen!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn