Upload jouw foto's
Nieuwe Expertuitdaging: Tegenlicht - Doe mee!

9 augustus 2019, 09:17

De zwoele zomeravonden en extra lange 'gouden uurtjes' nodigen uit om eropuit te trekken met je camera. Dankzij de laagstaande zon kun je experimenteren met de richting van het licht en de sfeer in je foto's. Vaak wordt gedacht dat je tegenlicht moet vermijden. Daarin ligt meteen de uitdaging van deze keer: maak een foto met tegenlicht. Mits goed toegepast, kun je hiermee een magisch mooi effect creëren.

Plaats je tegenlicht foto op Zoom.nl of Instagram met de tag #zoomnluitdaging en wie weet wordt jouw foto over twee weken als winnaar getoond!

Spotmeting

De uitdaging van fotograferen met tegenlicht zit 'm met name in de lichtmeting. Doordat het licht van achter je onderwerp komt, wordt dat onderwerp slechts spaarzaam verlicht. Tegelijkertijd 'ziet' je camera heel veel licht binnenkomen van achter het onderwerp. In de automatische stand zal je camera een gemiddelde belichting voor het hele beeld kiezen, maar het verschil tussen het donkere onderwerp en de lichte achtergrond is te groot om beide goed te belichten. Gebruik daarom spotmeting, zodat jij kunt bepalen waarop je de belichting wilt afstemmen.

Bekijk hier onze collecties met de mooiste zwart-wit foto's om inspiratie op te doen: de mooiste tegenlicht collecties.Foto: BrendaRoos · CANON 5D Mk IV · ISO 160 · F 2,0 · 1/640 SEC · 135 MM

Haarlicht

Wanneer je een model fotografeert met tegenlicht, lichten de haren langs de rand prachtig op. Dit effect wordt daarom 'haarlicht' genoemd. Ditzelfde effect kun je ook bij andere onderwerpen toepassen, zoals rietpluimen of dieren. Zodoende accentueer je de contouren en komt je onderwerp los van de achtergrond. Kies bewust of je de lichtbron zelf ook in beeld neemt of niet. Zeker een felle lichtbron kun je soms beter bijvoorbeeld recht achter je onderwerp of een ander object plaatsen, zodat het licht niet direct in je lens schijnt.


Een prachtig voorbeeld van een tegenlichtopname, met een mooie bokeh in de achtergrond en haarlicht langs de graspluim.
Foto: marcojongsma · CANON 6D · ISO 640 · F 4,5 · 1/100 SEC · 100 MM

Silhouet

Bij een prachtige zonsondergang kun je er uiteraard ook voor kiezen om de gekleurde lucht de hoofdrol te geven in je foto. In zo'n geval stem je de belichting af op de lichte lucht. Personen of objecten in de voorgrond zullen dan sterk onderbelicht worden, maar dit kan ook een leuk silhouet opleveren. Let er dan wel op dat de vorm van het silhouet goed uitkomt.

Aan de slag!

Behalve bij zonlicht kun je ook bij minder mooi weer met tegenlicht experimenteren, door bijvoorbeeld het licht van een raam of een lamp te gebruiken. Je kunt hier dus eigenlijk altijd en overal mee aan de slag! Plaats jouw mooiste foto met tegenlicht binnen twee weken op Zoom.nl of op Instagram met de tag #zoomnluitdaging en wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn