Upload jouw foto's
Basiscursus: Exif en histogram

30 maart 2010, 09:16

Handige en leerzame informatie in je fotobestand Een digitaal fotobestand bestaat uiteraard voor het belangrijkste deel uit de foto zelf. Het bevat echter nog meer informatie. Een deel kun je zelf toevoegen, zoals trefwoorden en een beschrijving. Een ander deel, dat je niet direct ziet, levert de camera aan: de exif-data of metadata. Ook de foto vertelt, dankzij het histogram, meer dan je zou denken. Allemaal handige informatie waar je wat mee kunt!

Exif, wat staat voor EXchangeable Image File format, is ooit bedacht om de samenwerking tussen verschillende beeldapparaten (zoals camera's en printers) te verbeteren. Hoewel het algemeen gebruikt wordt, is het geen officiële standaard. Wat en hoe iets precies in de exif staat, kan dus verschillen van apparaat tot apparaat. Maar meestal houdt iedereen zich netjes aan de richtlijnen. In principe bestaat exif uit een beschrijving van de thumbnail, de cameragegevens, gegevens over de opnamedatum en -tijd plus copyrightgegevens. De uitgebreide beschrijving en trefwoorden horen weer bij de IPTC en XMP: een ander type metadata (zie kader).

Exif lezen

Al die exif-gegevens zie je niet wanneer je de foto opent. Je kunt ze op een aantal manieren zichtbaar maken. Als je in Windows of Mac OS de bestandsinformatie opvraagt, krijg je al wat te zien van de exif. In Photoshop kun je bij bestandsinformatie de exif-data opvragen, al heet het daar Camera Data. Lightroom laat de exif-informatie gelijk zien, en zo zijn er nog veel meer programma's waarmee je de exif-data kunt bekijken. Bij het ene programma krijg je meer te zien dan bij het andere. Ook heel veel fotosites, waaronder de Zoom.nl Gallery, laten de exif zien.

Interessant of niet?

Bekijk je de exif via bijvoorbeeld EXIFTools, dan krijg je werkelijk alles te zien. Heel veel van die informatie is eigenlijk niet zo interessant voor jezelf, maar wel voor andere programma's en apparaten. Zoals de resolutie, weergegeven als X- en Y-resolutie. Bij compactcamera's staat daar vaak 72 dpi, bij professionelere toestellen 240 of 300 dpi. Dat zegt echter niets over de kwaliteit van de foto zelf, alleen over de afdrukresolutie. Deze informatie is dus hoofdzakelijk bestemd voor de printer. Net zoals de kleurruimte (AdobeRGB of sRGB) vooral voor printer en beeldscherm bedoeld is.
Met deze gegevens kun je zelf nog wel wat, maar er zijn ook velden waar je als gebruiker niet veel mee kunt aanvangen. De velden met YCbCr bijvoorbeeld, die informatie geven op pixelniveau.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn