Upload jouw foto's
Basiscursus: fotobewerking © marlot.zoom.nl

26 maart 2010, 15:39

De beelden die uit je camera rollen, zien er vaak al prachtig uit. Maar met fotobewerking is er nog véél meer uit te halen. De ene keer volstaat het om de belichting te optimaliseren; dan weer fris je de kleuren lekker op. Verder zet je scheve foto's snel weer recht en poets je (stof)vlekjes en storende elementen weg. Alleen met de juiste nabewerking haal je het uiterste uit elke foto!

Software

Er bestaan nogal wat programma's om je foto's te bewerken. Heb je weinig ervaring met bewerken en wil je het eens uitproberen, dan is een gratis pakket een prima startpunt. Je hebt programma's die slechts enkele bewerkingen of een paar trucjes beheersen, maar daar groei je al snel uit. Kies liever voor een pakket waar je lang mee uit de voeten kunt, zoals Paint.net (www.getpaint.net) of het zeer uitgebreide maar niet altijd even eenvoudige Gimp (www.gimp.org).
Uiteraard is er ook allerlei software te koop. Zo haal je Corel Paint Shop Pro Photo of Adobe Photoshop Elements al voor minder dan honderd euro in huis. Daar kun je zowel eenvoudige als heel complexe bewerkingen mee doen, dus met zo'n programma kun je even vooruit. Naast starters en gevorderden werken ook beroepsfotografen ermee. Betaalde programma's mag je vaak een tijdje gratis uitproberen. Het is dus een goed idee om eerst een proefversie te installeren en daar wat mee te spelen voordat je tot aankoop overgaat.
Deze basiscursus is niet pakketgebonden, maar puur vanuit praktisch oogpunt wordt het populaire Photoshop Elements als voorbeeld gebruikt. Gebruik jij liever andere software? Geen enkel probleem: met de betere programma's zijn dezelfde bewerkingen mogelijk. De gereedschappen heten en werken hooguit net even anders, en de menuopties zitten waarschijnlijk op een andere plek.


Door nabewerking zijn belichting, kleur en compositie optimaal in te stellen.
Foto: Soesjie - ISO 100 - F 8 - 1/125e SEC

Lezerstip! Licht & donker

Om een foto plaatselijk lichter te maken, gebruik je het gereedschap Tegenhouden. Zet het Bereik op Hoge lichten en de Belichting op ongeveer 15%. Strijk over de gewenste beeldpartij, zodat die langzamerhand lichter wordt. Om een deel van het beeld donkerder te maken, gebruik je het gereedschap Doordrukken. Zet het Bereik ditmaal op Schaduwen en de Belichting weer op 15%. Jos Peeters.

Pas goed op het origineel!

Voordat je een foto bewerkt, kun je beter eerst een kopie maken. Laat het origineel met rust en ga met de kopie aan de slag. Zo voorkom je dat je het origineel per ongeluk overschrijft en misschien voorgoed kwijtraakt. Iets wat extra pijnlijk is als je een verkleinde versie voor een webalbum maakt en die per abuis over het origineel zet! Een mooie vergroting zit er dan helaas niet meer in.


Lijnen zijn cruciaal in architectuurfotografie. Een scheve foto valt meteen door de mand, dus is precies uitlijnen en bijsnijden cruciaal.
Foto: Henk van Maastricht - ISO 200 - F 7,1 - 1/200e SEC

« vorige 1 2 3 4 volgende »

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
yahergerry op 22 juni 2019 om 07:35

A great website with interesting article !
--------------

5161BS 0.56 inch 5161BS LED 5161BS CA 5161BS

Pokemon op 20 april 2019 om 07:49

Must be glad for the given this amazing article for me you need to windows file explorer in system here and seen the all folder.

sjoerd1412 op 2 januari 2012 om 20:10

hoe kan ik me nou aanmelden ??