Upload jouw foto's
Workshop: Adobe Lightroom 3

29 maart 2010, 11:44

Opnieuw publiceert Adobe maanden voor de officiële release een publieke testversie van de volgende editie van Photoshop Lightroom. Je kunt de bèta gratis afhalen op http://labs.adobe.com/. Tot 30 april kun je van dit voorproefje genieten. Wat - behalve een snellere motor onder de kap - de voornaamste vernieuwingen zijn, lees je hier!

TIP 01 - Importeren

De eerste verbetering merk je zodra je foto's importeert. Je ziet veel duidelijker waar Lightroom de bestanden haalt, wat er tijdens het importeren mee gebeurt en waar ze worden opgeslagen. In eerste instantie verschijnt een geminimaliseerd venster, waar je de bron van de foto's aangeeft. Bovenaan zie je vier keuzemogelijkheden. Wil je de bestanden kopiëren in dng-formaat (digitaal negatief), gewoon kopiëren, verplaatsen of aan de database toevoegen zonder ze te verplaatsen? Rechtsboven geef je de bestemming aan.
Hier worden de foto's aan de Catalogus toegevoegd zonder de originelen te verplaatsen.

TIP 02 - Importopties

Klik je links onderaan op Show More Options, dan klapt het importvenster helemaal open. In de linkerkolom verschijnen alle mediadragers waar je toegang tot hebt. Als je op een map in zo'n mediadrager klikt, verschijnen de afbeeldingen uit deze map in het hoofdvenster. Linksboven staat een knop om snel naar het bureaublad, de map Afbeeldingen of recente mappen te gaan. In het centrale venster kun je de plaatjes alvast in miniatuur (Grid View) of venstervullend (Loupe View) bekijken.
Bekijk de afbeeldingen in Grid View of Loupe View nog voordat je ze importeert. (Foto: Frans Romeijn)

TIP 03 - Geen doublures

Vink de bestanden aan die je wilt binnenhalen. Gebruik de Shift-toets voor aangrenzende bestanden of de Ctrl-toets (Mac OS: Cmd-toets) voor meerdere bestanden die niet bij elkaar staan. Linksonder zie je het aantal geselecteerde foto's en de totale bestandsomvang. Als je bovenaan voor Copy as DNG kiest, geef je in de rechterkolom aan waar de kopieën terechtkomen. Intussen kun je de bestanden laten hernoemen en controleren op duplicaten. Met Don't import Suspected Duplicates voorkom je doublures.

Zo voorkom je dat er duplicaten worden binnengehaald.

TIP 04 - Importeerpresets

Lightroom-gebruikers zijn veelvraten en importeren dus vaak en veel bestanden. Om dit proces te stroomlijnen, leg je de meest gebruikte instellingen vast in een preset. Na het instellen van de parameters van de importeeropdracht kies je onderaan in het vak Preset voor Save Current Settings as New Preset. Nadien hoef je alleen deze preset te selecteren. Je kunt dan nog steeds bepaalde onderdelen (zoals trefwoorden) wijzigen, terwijl de overige instellingen zijn 'geautomatiseerd'. Dat scheelt zeeën van tijd.
Leg je meest gebruikte importinstellingen vast in een preset.

TIP 05 - Info Overlay

Na het importeren bereik je via View, View Options (of Ctrl en J) het venster om de Info Overlay aan en uit te zetten. De betreffende informatie verschijnt in de loepweergave boven de foto. In versie 3 kun je behalve de bestandsnaam, de afmetingen, enzovoort ook Common Attributes laten tonen. Dit zijn aanduidingen die je zelf hebt ingevoerd, zoals het aantal waarderingssterren, de vlaggen en de labelkleuren. Door op Tab en I te drukken, wissel je tussen geen loepinformatie, Loupe Info 1 en Loupe Info 2.

In Loupe Info 1 kun je Common Attributes laten verschijnen.

TIP 06 - Submappen

Nog iets interessants vind je in de Library in de linkerkolom bij het vak Folders. In dit vak navigeer je door de mappen van alle aangesloten mediadragers. Naast 'Folders' vind je een plus- en een minteken om nieuwe mappen te maken. Daarnaast staat een klein pijltje. Als je daarop klikt, opent zich een paneel met onderaan de optie Show Photos in Subfolders. Zet je deze optie uit, dan krijg je de inhoud van zulke submappen niet langer automatisch te zien.
Wil je de inhoud van submappen zien of niet? (Foto: Frans Romeijn)

TIP 07 - Vermist

Een andere nieuwigheid is dat je foto's kunt opvragen waarvan het programma wel over een voorvertoning beschikt, maar waarvan de oorspronkelijke bestanden zoek zijn. In de module Library kies je Library, Show Missing Photos. Lightroom laat dan de plaatjes zien die het niet meer kan terugvinden. Het kan natuurlijk gaan om bestanden die je hebt verplaatst of verwijderd. Door met rechts op zo'n vondeling te klikken, kun je de voorvertoning opnieuw koppelen aan de originele bestanden.
Lightroom treft vier vermiste bestanden aan. (Foto's: Frans Romeijn)

TIP 08 - Op afroep

Een verbetering met stip is de toevoeging van de Collections aan de module Develop. Verzamelingen die je hebt samengesteld in de module Library, blijven in de module Develop in de linkerkolom beschikbaar. Vroeger moest je voortdurend heen en weer schakelen tussen beide modules. In de fotostrip onderaan staat voortaan een klein pijltje waarmee je razendsnel de verschillende 'gewone' Collections en de Quick Collection tevoorschijn haalt.
De Collections linksonder blijven beschikbaar in de module Develop. (Foto's: najocha)

TIP 09 - Ruis en scherpte

De ingebouwde raw-converter presteert aanzienlijk beter qua ruisonderdrukking en verscherping. In het verleden weken Lightroom-gebruikers voor ruisonderdrukking vaak naar andere programma's zoals Noise Ninja uit. In de testversie is de optie om luminantieruis (monochrome ruis) aan te pakken niet actief. Bij de onderdrukking van kleurruis kun je de zichtbaarheid van randdetails regelen. Ook de nieuwe scherptefuncties leveren een meer natuurgetrouw resultaat dan voorheen.
De ruisonderdrukking is beter dan ooit tevoren. (Foto: nudeart)

TIP 10 - Op de korrel

De nostalgische fotograaf die heimwee heeft naar een grove filmkorrel, kan voortaan digitale korrel toevoegen. Met drie schuifjes (Amount, Size en Roughness) simuleer je elke korrel die je maar wilt. Om het effect goed te beoordelen, zoom je in tot 100%. Op het web vind je trouwens al een set korrelpresets voor Lightroom 3 (http://www.lightroomkillertips.com/2009/presets-lightroom-3-grain/), met een korreleffect dat instelbaar is op Light, Medium of Heavy.
Heimwee naar de korrel uit het filmtijdperk? Zo krijg je hetzelfde effect! (Foto: nudeart)

TIP 11 - Vignettering

Vignettering, de functie om verkleuring aan de randen aan te brengen of juist te verwijderen, werkt veel subtieler. Vertrekpunt zijn twee stijlinstellingen. Bij Highlight Priority zal het programma de helderheid van de hoge lichten proberen te behouden, waarbij de kleuren donkerder worden. Kies je voor Color Priority, dan zullen de kleuren tijdens de vignettering nauwelijks veranderen, maar de hoge lichten zullen donkerder worden. Zelf vinden we het resultaat van Highlight Priority het meest natuurlijk.
In Lightroom 3 beschik je over twee vignetteerstijlen. (Foto: hse097)

TIP 12 - Randcontrast

Post-Crop Vignetting is uitgebreid met een schuifregelaar om het contrast in te stellen. In plaats van simpelweg de hoge lichten of de kleuren donkerder te maken, kun je het contrast verhogen aan de rand van de afbeelding. De term Post-Crop (die reeds bekend is van de voorgaande versie) slaat op het feit dat na het bijsnijden met de Crop-tool de randverkleuring opnieuw gecentreerd wordt, waarna het effect met dezelfde instellingen als voorheen wordt toegepast.
Na het bijsnijden krijg je dezelfde vignettering als daarvoor. (Foto: hse097)

TIP 13 - Dia's met muziek

Bij de module Slideshow werd het gebruiksgemak aangepakt. Bovendien kun je nu eindelijk muziek toevoegen aan je diashows. In het vak Playback vink je de optie Soundtrack aan. Daarna klik je op de veelzeggende knop Click here to choose a Music File, zodat je naar een muziekbestand kunt navigeren. Je ziet meteen hoe lang het nummer duurt. In plaats van zelf uit te rekenen hoe lang iedere dia in beeld moet blijven om de 'soundtrack' te vullen, kun je dit rekenwerk aan Lightroom overlaten.
Lightroom rekent de duur van iedere dia en elke overgang uit. (Foto: jeroen88lelystad)

TIP 14 - Pdf of video

Klik op Duration en het programma maakt de diashow inclusief overgangen keurig op maat. Wil je kortere overgangen, dan wijzig je de instelling in Fades. Klik nogmaals op Duration en Lightroom gaat opnieuw aan het rekenen. Links kies je tussen Export PDF en Export Video, waarmee je jouw diashow als een filmpje opslaat. Eén van de opties is het populaire H.264-videoformaat (320 bij 240 pixels, 30 frames per seconde), dat compatibel is met QuickTime, iTunes, Adobe Media Player en Windows Media Player 12.
Je kunt kiezen uit zes voorinstellingen voor video. (Foto: jeroen88lelystad)

TIP 15 - Printen op maat

Wie de module Print kent, weet hoe de functie Picture Package in versie 2 de afdrukken economisch verdeelt over een vel fotopapier. In versie 3 ben je niet meer gebonden aan de standaardformaten. Onder Picture Package vind je Custom Package. Of je plaatst de benodigde fotovakken via het paneel Cells, waar je hoogte en breedte van ieder vak bepaalt. Of je sleept de foto's uit de fotostrip naar het werkvlak, waar je ze met hendels schaalt en verdeelt. Vink de optie Lock to Photo Aspect Ratio aan.
Sleep de te printen foto's op je eigen Custom Package. (Foto's: jeroen88lelystad)

TIP 16 - Stapelen

Wanneer je door te slepen verschillende foto's over elkaar plaatst, blijft het mogelijk om de stapelvolgorde te wijzigen. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies Send to Back, Send Backwards, Send Forwards of Send to Front. Uiteraard kun je verschillende foto's op hetzelfde vel laten afdrukken, of dezelfde foto in verschillende formaten. In het vak Page tref je bovendien een nieuwe optie aan om de achtergrondkleur te veranderen.
Kies zelf de stapelvolgorde van elkaar overlappende foto's. (Foto's: jeroen88lelystad)

TIP 17 - Vakken vullen

Interessant aan een Custom Package is dat je eerst via het paneel Cells lege fotovakken plaatst. Vink nu Lock to Photo Aspect Ratio uit. Daarna sleep je een foto uit de filmstrip met de Ctrl-toets (Mac OS: Cmd-toets) ingedrukt. Hierdoor zal de afbeelding in het fotovak verschijnen zonder dat het formaat van dit vak zich aanpast aan de inhoud. Om ervoor te zorgen dat het gewenste deel van de foto te zien is, druk je opnieuw de Ctrl-toets in zodat je de foto in het vak kunt verschuiven.
Met de originele beeldverhoudingen wordt nu geen rekening gehouden. (Foto's: jeroen88lelystad)

TIP 18 - Watermerk

In de modules Print en Web kun je foto's voorzien van een watermerk. Via de optie Watermarking kom je bij de Watermark Editor. Je kunt een watermerk maken door tekst in te typen. Kies een lettertype en kleur; de grootte bepaal je door het tekstvak te slepen. Als je al een watermerklogo hebt, kun je dit grafische bestand in de Editor laden. Hier bepaal je de positie en de dekking. Als je zo'n watermerk bewaart als preset, kun je het later met één klik toepassen op een hele reeks foto's.
Je kunt kiezen uit zes voorinstellingen voor video. (Foto: Lisanne_Rietveld)

TIP 19 - Flickr: uploaden

Lightroom 3 maakt het eenvoudiger om foto's te delen via het web. Reeds in de module Library vind je het vak Publish Services met de knop Flickr. Eerst vul je via de Lightroom Publishing Manager je accountgegevens in. Tegelijk bepaal je het formaat, de compressie en de bestandsnamen. Na het invullen verschijnt onder de knop Flickr de knop Photostream. Voortaan sleep je de foto's die je op Flickr wilt publiceren gewoon op die knop, gevolgd door een klik op Publish.
In het venster Photostream staan bovenaan de foto's klaar die je nog moet publiceren. (Foto's: Dirk Schoofs)

TIP 20 - Flickr: bekijken

Links bovenaan in het venster zie je hoe de bestanden één voor één richting Flickr vertrekken. Wanneer je de Photostream opent, zie je alle foto's die al gepubliceerd zijn én alle beelden die klaarstaan om gepubliceerd te worden. Via de rechtermuisknop kun je kiezen voor Remove from Collection of Go to Published Photo. In dat laatste geval roept Lightroom je internetbrowser te hulp om de afbeelding in Flickr te tonen.
Lightroom schakelt via je browser door naar je Flickr-account. (Foto: Dirk Schoofs)

TIP 21 - iPod of iPhone

Je kunt ook foto's naar andere synchronisatiemappen op je harde schijf doorsluizen. Klik op het plusteken naast Publish Services en selecteer bijvoorbeeld een map die je via iTunes laat synchroniseren met een iPod of iPhone. In de Lightroom Publishing Manager kies je de map waarin deze afbeeldingen worden verzameld. Stel de publicatieparameters in en klik op Save. Voortaan is publiceren een koud kunstje. Sleep simpelweg individuele foto's of fotoverzamelingen op de betreffende knop.
Met de Publishing Manager kun je verschillende publicatieservices beheren.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn