Upload jouw foto's
Photoshop: donder en bliksem

10 mei 2010, 15:13

Sommige fotografen trotseren helse stormnachten voor de ultieme onweersfoto. Levensgevaarlijk ... en bovendien nergens voor nodig! We laten zien hoe je met Photoshop Elements zelf voor dondergod speelt.

Tekst Dirk Schoofs - Foto Greta 35

Donder en bliksem: onweerskiekjes zonder acuut overlijdensrisico

VOOR

NA

1. Andere wolken

Uiteraard kun je ook Photoshop CS gebruiken. Vertrekpunt is een foto met een dreigende nachthemel. Open eerst een leeg document van 600 bij 400 pixels. Zet de voor- en achtergrondkleur op zwart respectievelijk wit met een druk op de D-toets. Dan selecteer je het Verloopgereedschap. In de optiebalk kies je voor een Lineair verloop van Zwart naar wit. Klik in de linkerbovenhoek, sleep naar de rechterbenedenhoek en laat de muisknop los. Zo krijg je een geleidelijk verloop van zwart linksboven naar wit rechtsonder. De bliksem zelf maak je met Filter, Rendering, Andere wolken (niet te verwarren met het gewone filter Wolken). Het resultaat moet een donkere lijnstructuur laten zien. Zo niet, dan maak je een nieuw verloop en gebruik je opnieuw Andere wolken. Dit filter geeft namelijk een onregelmatig effect dat nooit hetzelfde is. Na enkele pogingen is het zeker raak.

Als je goed kijkt, zie je de bliksemstructuur al.

2. Bliksem kleuren

Maak een negatief van deze afbeelding door op de toetsencombinatie Ctrl en I te drukken (gebruik bij Mac OS steeds de Cmd- in plaats van de Ctrl-toets). Vervolgens zet je de bliksemschicht nog beter in de verf. Ga naar Afbeelding, Aanpassingen, Niveaus of gebruik de toetsencombinatie Ctrl en L. Verschuif het zwart- en grijspunt tot een en ander ongeveer overeenkomt met deze schermafdruk. Staar je daarbij niet blind op de waarden van de schermafbeelding, maar zorg voor eenzelfde effect. De heldere bliksemschicht moet duidelijk te zien zijn. Dan kies je Afbeelding, Aanpassingen, Kleurtoon/Verzadiging (Hue/Saturation). Om de bliksem wat kleur te geven, vink je in dit venster de optie Vullen met kleur aan. Stel de Kleurtoon in op 220 en de Verzadiging op 28. Nu zou je een prachtig grillige blauwe bliksem moeten zien.

Via de Niveaus verhoog je het contrast van de bliksem.

3. Transformeren

Selecteer de hele afbeelding met Ctrl en A, kopieer die en plak die op de foto van de stormnacht. Op dit ogenblik staat de opgeplakte bliksem nog tegen een storende zwarte achtergrond. Die achtergrond verdwijnt als je in het palet Lagen de Overvloeimodus van de laag met de bliksem verandert in Bleken (Screen). Via de toetsencombinatie Ctrl en T verschijnen er handvatten rond de bliksem, waarmee je deze kunt schalen en roteren. Met het Gummetje kun je de schicht eventueel nog bijwerken. Bovendien kun je, door de laag te dupliceren, nog een stukje tweede bliksemschicht toevoegen. Selecteer ten slotte op de achtergrondlaag de luchtzone waar de bliksem vandaan komt. Doezel de selectie (Selecteren, Doezelaar: 30 pixels). Open opnieuw de Niveaus met Ctrl en L en sleep het witte pijltje van de Invoerniveaus naar links, zodat de lucht boven de bliksemflits elektrisch oplicht.

Het zwart van de bliksemachtergrond laat je zo meteen verdwijnen.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
nildosco op 13 mei 2010 om 20:42

En voor degene die het liefst echte onweerfoto`s maakt. Zie onderstaande link.
http://www.lightningtrigger.com/