Upload jouw foto's
Checklist: statieven

4 augustus 2010, 11:55

Bij veel vormen van fotografie is een statief bijna onontbeerlijk. Wil je een (nieuw) statief kopen, maar raak je in de wirwar van soorten, afmetingen en merken de weg kwijt? Heb je geen idee waar je op moet letten en wat écht belangrijk is? Deze checklist geeft het houvast dat je nodig hebt in de speurtocht naar jouw ideale steun en toeverlaat. Uiteraard komt ook de perfecte statiefkop aan bod.

Tekst Vaans Ruijten

Veel fotografen doen hun eerste statief sneller weer de deur uit dan hun eerste spiegelreflex. De opvolger voldoet al een stuk beter, en statief nummer drie gaat een leven lang mee. Maar of je nu aan je eerste of je 'laatste' statief toe bent, ook hier geldt dat goedkoop vaak duurkoop is en dat enige research vooraf zichzelf terugbetaalt.

Statieven: eigenschappen en aanschafcriteria

Stel jezelf allereerst de vraag waarvoor je het statief wilt gebruiken. Ben je gespecialiseerd in macro-opnamen en lukt dat niet zonder een steuntje, of is de scherpte van jouw actiefoto's voor verbetering vatbaar? Sta je in de natuur vaak met lamme armen te wachten totdat die mooie fazant het luchtruim kiest? Als je weet waarvoor je het statief nodig hebt, is het makkelijker kiezen.
De volgende vraag is welke eigenschappen van een statief voor jou belangrijk zijn. Alleen jijzelf kunt deze vraag beantwoorden. Loop daarbij langs de volgende criteria:

Het gewicht. Neem jij je camera en statief graag mee tijdens een lange wandeling? Of ben je een echte globetrotter, en zoek je een statief dat mee kan op reis? In zulke gevallen kan een zwaar statief letterlijk een behoorlijke belasting zijn.

De maximale hoogte. Als je regelmatig urenlang achter je statief op wacht staat totdat die ijsvogel eindelijk z'n opwachting maakt, is een comfortabele houding met de camera op ooghoogte geen overbodige luxe.

• Vergeet ook de minimale hoogte niet als je vaak op je knieën zit om laag-bij-de-grondse bewoners van het dierenrijk te vereeuwigen of graag beelden vanuit een extreem laag standpunt schiet.

• Het draagvermogen. Gebruik je een compactcamera of lichtgewicht spiegelreflex? Of heb je een joekel van een lens waar je camera aan hangt? In het laatste geval moet je statief die last kunnen torsen, óók wanneer het waait.

De ingeschoven lengte. Als je het statief vaak meeneemt op reis, is een ingeschoven statief van een meter lang niet zo handig.

Het aantal secties. Staat jouw ideale statief rotsvast onder de meest extreme omstandigheden? Aandachtspunten zijn het aantal secties (schuifdelen) en de dikte van de poten. Minder secties betekent dikkere poten, dus meer stabiliteit.

• Tot slot de finish. Als je schuwe diersoorten fotografeert, is een uitvoering in glimmend aluminium geen aanrader. Sommige modellen zijn ook leverbaar in matzwart of donkergroen; bij andere kun je de poten camoufleren met speciale hoezen.

De meeste fabrikanten vermelden de bovengenoemde eigenschappen op hun website. Hoe een statief scoort qua stabiliteit en demping, valt echter lastig uit de specificaties af te lezen. Een stabiele driepoot waait niet om bij een ferme wind, en buigt niet door als er meer druk op wordt uitgeoefend. Een goede demping betekent dat eventuele trillingen snel worden opgevangen. Deze twee eigenschappen van een statief zijn slechts bij benadering af te leiden uit gewicht, draagvermogen, aantal secties en het gebruikte materiaal.

Naast meetbare eigenschappen zoals hoogte en gewicht zijn er eigenschappen die niet in getallen uit te drukken zijn, te weten kwaliteit en duurzaamheid. Die zijn bij aankoop moeilijk te beoordelen: zoiets bewijst zich pas in de harde praktijk. Je kunt wel een indruk krijgen door goed te kijken naar de afwerking. Als die niet optimaal is, kan dat erop wijzen dat de fabrikant het in andere opzichten ook niet zo nauw neemt.

« vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Squishyman op 17 september 2019 om 11:14

Veel fotografen doen hun eerste statief sneller weer de deur uit dan hun eerste spiegelreflex.
--------------------------
Squishy toys SQU024 slow rising SQU024
SQU023 squishy SQU023 squishies SQU023

pjerry op 1 oktober 2011 om 11:24

Prima verhaal en erg volledig.

Maak wat mij betreft nooit de fout om een monopod zonder kop te kopen. Het is al een kunst op zich om er goed mee overweg te kunnen en zonder kop is het vrijwel onmogelijk. Met een monopod maak je nl. de beste foto's als je in combinatie met je lichaam er weer een tripod van maakt. M.a.w. monopod achterover hellen, zo stevig als mogelijk is tegen je lichaam aan en dan met je benen de twee andere poten vormen. Op youtube is daar menig filmpje over te vinden.

Flyboy op 4 augustus 2010 om 17:17

Interessante feiten en tips...weer wat geleerd.
Enne...een statief meenemen op vakantie?
Een monopod lijkt me dan handiger.