Upload jouw foto's
Fotodokter: Nachtfotografie © Fotodokter, nachtfotografie, Rene

4 oktober 2012, 14:16

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Elke maandag en donderdag behandelt en verbetert de Fotodokter een foto. Vandaag de foto van René Posdijk.

De vraag

"Ik heb hier een foto waarvan ik denk: mooie foto maar er is iets mee? Scherpte/diepte, contrast? Ik weet het niet dus ben erg benieuwd wat de Fotodokter met deze foto kan!"

De behandeling van de Fotodokter

René heeft een mooi onderwerp gekozen voor zijn nachtfoto, prachtig in het blauwe uur. Er zijn wel wat dingen die kunnen verbeteren, al tijdens het fotograferen.


Voor dit soort nachtfotografie staat je de camera het best op een statief. Dan zoek je naar een mooie compositie. Op deze foto staat best veel. Je zou het beeld wat kunnen inperken en zorgen voor een duidelijk aandachtspunt of hoofdonderwerp op de foto. Daarbij kijk je hoe je de foto aan beide kanten kunt begrenzen, bijvoorbeeld dat beeldelement in het water links en rechts een schoorsteen. Als je dat gevonden hebt, bepaal je nauwkeurig het mooiste kader en zet de horizon recht. Met een diafgrama van F11, zoals bij deze foto, zou je een grote scherptediepte moeten hebben. Toch mist deze foto scherpte. Of het waaide hard waardoor het statief niet stevig stond of er is niet met de zelfontspanner gewerkt. Voor nachtfotografie kun je absoluut geen beweging gebruiken, dus een stevig statief en een afstandbediening of zelfontspanner zijn onontbeerlijk.


Vanaf statief experimenteer je ook op de M-stand met de belichting. Wil je bijvoorbeeld de voorgrond goed doortekend en de lucht ook? Zorg er dan voor dat je met je belichting in het midden uitkomt.
Een grijsfilter, dat licht tegenhoudt en je zo de kans biedt om langere sluitertijden te gebruiken, maakt het water zijde-achtig en de lucht dramatisch. Dan gebeuren bijvoorbeeld ook interessante dingen met de rookpluimen. Dat kan erg mooi uitpakken bij dit onderwerp.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
yahergerry op 28 juli 2019 om 14:03

René heeft een mooi onderwerp gekozen voor zijn nachtfoto, prachtig in het blauwe uur. Er zijn wel wat dingen die kunnen verbeteren, al tijdens het fotograferen.
-----------------------------------
5361AB 7-seg 5361AB Display 5361AB LED 5361AB
5361BB 0.56 inch 5361BB 3 Digit 5361BB LED 5361BB

frata60 op 7 oktober 2012 om 20:13

Ik weet niet waar je mee schiet en welk statief je gebruikt, dat hoort wel op elkaar afgestemd te zijn, desnoods hang je je cameratas eronder aan een haak om extra stabiel te zijn. De kleuren komen wel wat hard en onnatuurlijk over, en ik zou zelf wat meer naar voren zijn gelopen en het stukje gras aan op de voorgrond achterwege hebben gelaten, daarmee zet je de focus meer op het industriegebied.

reneposdijk op 4 oktober 2012 om 18:22

Bedankt voor reactie op me foto!
Ik heb een statief gebruikt vanwege de lange sluitertijd en ook een afstandbediening.
Dat zal het waarschijnlijk toch komen door de wind want het waaide stevig.
Goede tip wat betreft compositie!
Heb wel van spiegel opklappen gehoord maar nog niet uit geprobeerd,ga ik ook maar is doen!
Meer tips zijn van harte welkom!

ferdinandt op 4 oktober 2012 om 18:08

en wat te denken van de horizon die loopt scheef!!!!

reneposdijk op 4 oktober 2012 om 22:34

Lang leve het digitale tijdperk. Ik had het eerder moeten zien maar helaas,ik heb deze foto overigens onbewerkt gemaild.
Maar toch bedank voor de oplettende positieve reactie.

ginow40 op 4 oktober 2012 om 16:25

Ik mis de optie cq aandachtspunt om de spiegel op te klappen bij dit soort fotografie.