Meld je gratis aan
Fotodokter: Curves

9 oktober 2012, 16:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Diana van Bijnen.

De vraag

"beste Fotodokter, ik heb deze foto op Zoom.nl geplaatst:
//zoom.nl/foto/1900949/dieren/klipspringer.html
deze foto heb ik in juni dit jaar in Kenia gemaakt. De klipspringer zat midden in een lavaveld en is overbelicht. Waarschijnlijk heeft mijn camera geen goede berekening kunnen maken voor de juiste belichting. Hoe kan ik dit in Photoshop toch nog tot een redelijke foto bewerken?

De behandeling van de Fotodokter

Deze foto is wat betreft belichting zeker nog te verbeteren. Mocht je deze foto nog origineel in RAW hebben dan zou dat helemaal mooi zijn, want dan heb je nog meer controle over de te lichte en de te donkere delen van de foto. In het RAW bestand zit namelijk meer detail in de lichte en donkere delen van de foto dan in de JPG. Met een RAW converter kun je deze zichtbaar krijgen.

In dit geval kun je met behulp van Curven in Photoshop ook een heel eind komen. We maken in dit voorbeeld gebruik van de aanpassingslagen. Op deze manier beschadig je het origineel niet of kun je later je keuzes nog herzien of bijstellen.


Kies eerst voor de aanpassingslaag Curven. Er verschijnt nu een extra venster waarin je op de achtergrond het histogram van de foto ziet.


De linkerkant van het histogram geeft de hoeveelheid zwarte delen van de foto weer en de rechterkant de lichte delen. Het eerste dat hier opvalt is dat er rechts een deel mist, er missen dus volledig witte delen in de foto. Desondanks lijkt de foto op sommige plaatsen toch wat uitgebeten (te wit). Om het wit terug te krijgen sleep je het rechter witte driehoekje een stukje naar links tot daar waar het histogram begint.


Om nu de belichting op orde te krijgen doen we het volgende. Klik op het kruispunt van de meest linker en onderste lijn van het raster. Hier ontstaat nu een punt dat je kunt verslepen. Het verloop op de horizontale balk laat zien hoe het licht was en de verticale hoe het wordt. Sleep je dit punt nu een klein stukje omhoog dan zullen donkere tinten iets lichter worden.
Voeg hierna ook een punt toe om het kruispunt van de rechter en bovenste lijn. Deze is voor de lichte tinten, die maak je iets donkerder en sleep je dus omlaag.
Kijk terwijl je sleept vooral naar het resultaat en stop wanneer het er goed uit ziet.


We voegen nu nog een extra aanpassingslaag toe: Kleurtoon/verzadiging. De kleuren van de foto zijn namelijk nog iets te koel. Door de kleurtoon iets naar links te slepen wordt de foto wat warmer.

Het resultaat

Voor

Na

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (9)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Bijntje op 29 december 2012 om 09:46

Jammer, ik had helemaal geen bericht gehad dat mijn foto zou worden behandeld hier. Daardoor nu pas ontdekt.
Ik vind het fijn dat de uitleg mooi stap voor stap is gedaan, omdat mijn kennis van PS maar zeer basic is. Het is fijn dat ik met deze uitleg stap voor stap door het proces heen wordt geleid. Wat me opvalt is dat bij mijn foto de histogram er compleet anders uitziet. Neemt niet weg dat ik met deze uitweg wel mijn weg weet te vinden en de foto nu zelf kan verbeteren. Ook ik vind de kleuren van de fotodokter er nu niet mooi uitzien. Het is ook mij niet gelukt om met de uitleg een mooi resultaat te bereiken. Ik hou mijn foto maar zoals hij is ookal ben ik er niet tevreden mee.
Bedankt voor het uitdokteren! Gr. Diana

PS: Sorry ik had een andere bewerkte versie van deze foto gepakt. De histogram klopt namelijk wel bij de bewerkte foto die ik op zoom heb gezet. Nadat ik deze heb aangepast ziet mijn foto er toch wel redelijk uit. In ieders geval beter dan ik zelf voor elkaar had gekregen.

KangsI op 24 oktober 2012 om 16:51

Eens,

Zoals hiervoor al is benoemd. De 'verbeterde' foto is totaal naar de knoppen geholpen.
De lichte partijen zijn in de curves donkerder gemaakt en de donkere delen lichter. Wat erop volgt is een foto met veel grijs op plekken waar je wit zou verwachten.

Het origineel is totaal niet overbelicht zoals te zien is in het histogram. In zo'n geval kun je nog beter de belichting met een masker enigzins terugbrengen als noodoplossing.

Uiteraard is het beste nog steeds om gewoon je RAW bestand goed te bewerken. En dan ook niet perse met de herstel optie zoals Gerrit meld. Dit kan ook resulteren in een flauwe foto.
Door het gebruik van bijv Camera Raw 7 en de highlights/shadow opties kun je zo'n foto nog best opknappen.

Al moet ik zeggen dat ik de lichtheid van de klipspringer nog niet eens zo'n ramp.
Zoals te zien aan de harde schaduwen zit het dier in de volle zon, overbelichting is niet altijd een doodzonde.

Daarnaast is het oplossen van de kleurtemperatuur door het verschuiven van kleurtoon/verzadiging niet de juiste manier.
Wanneer je hier fanatiek aan gaat schuiven zie je waarom.
Een betere oplossing is om dit in een curve-laag te doen. Door alleen het rode kanaal te selecteren en deze lichtelijk omlaag te schuiven zie je de foto in zijn geheel wat warmer worden.

Maar echter nog steeds. RAW heeft altijd de voorkeur boven JPG bewerkingen in PS.

PS. als dit het niveau van de fotodokter is dan kan er beter nu al de stekker uit getrokken worden. Jullie willen mensen op een makkelijk begrijpbaar niveau dingen leren, maar dan moet de aangeboden stof wel van een dusdanig niveau zijn dat er uberhaupt iets te leren valt.
Dit haalt het imago van Zoom omlaag als ik eerlijk mag zijn.

Bijntje op 29 december 2012 om 10:17

Hallo Kangsi, bedankt voor je reactie bij deze bewerking. Bedankt dat je foto nog niet eens zo slecht vind. De klipspringer zat inderdaad in de volle zon en ookal was het nog maar in de ochtend het licht was erg hard. Ik heb geprobeerd om alleen de rode kleur te veranderen en dat leverde inderdaad een iets beter resultaat. Deze heb ik gedaan in mijn RAW bestand.

gerritv01 op 11 oktober 2012 om 15:24

Eens, geen verbetering. Gewoon lightroom gebruiken en schuif herstel gebruiken, gaat meestal goed in zulk soort gevallen.

xlix op 10 oktober 2012 om 15:14

Eigenlijk kun je alleen écht iets verbeteren als je een raw bestand hebt omdat daarin nog informatie zit die het jpg-bestand mist. Binnen een jpg-bestand blijft het bij schuiven met tekortkomingen. Dat is vaak toch wel nuttig omdat de ene tekortkoming minder hinderlijk is dan de andere. Zo kun je bijv. niet meer detail toevoegen in schaduwpartijen, maar wel het aanwezige detail beter zichtbaar maken. Iets dergelijks geldt ook voor het voorbeeld: in wezen is er weinig veranderd en de beoordeling zal vooral afhangen van smaak of misschien wel de gebruikte monitor of het omgevingslicht.

Rudy78 op 10 oktober 2012 om 11:36

Volgens het histogram is er niets uitgebeten....
Ik zie ook weinig verbetering in de NAfoto.

Als iets trouwens uitgebeten is in de foto (dus echt wit), zit er geen detail meer in en is dit ook niet meer te krijgen...

ali op 10 oktober 2012 om 09:08

ik vind de Nafoto ook geen verbetering, de kleuren zijn flets geworden.

Henk_H op 10 oktober 2012 om 08:55

Als ik naar de foto kijk waar Na bij/boven staat dan heb ik het gevoel dat daar iets mis is gegaan!
Ik zie namelijk veel lelijk grijs in de achtergrond en op de bil van de De klipspringer! En ook de rotsen zijn wat flauw geworden. Als dat dus echt de verbeterde versie is dan is het -volgens mijn- geen verbetering!!

Bijntje op 29 december 2012 om 10:22

Hallo Henk, bedankt voor je reactie, wat mij opvalt is dat het histogram van mijn foto zoals ik heb geupload bij mij er compleet anders uitziet. Eigenlijk ziet mijn histogram er niet eens zo slecht uit. Heb wel wat met de uitleg van de fotodokter gedokterd, maar krijg nog steeds geen bevredigend resultaat. Vind de foto zoals ik hem heb ingestuurd zelf ook beter.