Upload jouw foto's
Fotodokter: Lichtmeting

13 november 2012, 09:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Agnes.

DE VRAAG

"Ik heb wel vaker foto's waarvan de kleur flets is, zoals bijgaande foto. Ik fotografeer altijd op A. Ik wil wel graag proberen op M, maar heeft u hier tips voor om dit onder de knie te krijgen?"

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Agnes heeft deze mooie boerderij gefotografeerd terwijl ze zelf enigszins verdekt stond opgesteld in de bosjes. Over het resultaat is zij niet tevreden, ze vindt de foto te flets.
De fotodokter valt direct op dat de foto niet helemaal scherp is en de lucht overbelicht.
Agnes heeft gebruikgemaakt van de A-stand, waarbij je de diafragmakeuze van tevoren instelt. Ze heeft gekozen voor diafragma 11, waarschijnlijk om veel scherptediepte in de foto te krijgen. Door deze hoge diafragmawaarde kiest de camera voor een relatief lange sluitertijd, namelijk 1/10 sec. Dit is waarschijnlijk de reden van de onscherpte. Je kunt dus beter kiezen voor een wat groter diafragma (bv F5,6). Zo vangt de camera meer licht en heb je niet zo'n lange sluitertijd nodig. Je kunt er ook voor kiezen om je iso-waarde, nu ingesteld op 100, iets te verhogen.

Maar dit is niet de enige reden waarom de camera 'in de war' is. De reden van de overbelichte lucht vinden we terug in de exif, het dna van de foto, hier staat dat Agnes gebruik heeft gemaakt van spotmeting.

Bij spotmeting, ook wel puntmeting genoemd, wordt het licht op één punt gemeten, vaak in het midden van de foto. De camera stelt dan de belichting alleen voor deze ene spot goed in en kijkt niet naar de rest van het beeld.
In deze situatie kun je beter kiezen voor matrix-/meervlaksmeting. Als Agnes dat hier gedaan dan had de camera ook het licht van de lucht meegenomen. Hoewel de voorgrond dan iets donkerder zou zijn, zou de rest van de foto beter belicht zijn en zou de camera een snellere sluitertijd hanteren waardoor onscherpte zou zijn voorkomen.
Kortom, stel je lichtmeting in op matrix/meervlaks en kies voor een iets lagere diafragmawaarde, waardoor je een snellere sluitertijd kunt hanteren.


links: spotmeting, rechts: meervlaksmeting

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
KangsI op 19 november 2012 om 09:50

Daarnaast zou ik eerder met de iso-waarden gaan spelen om de sluitertijd te verhogen. Zoals gezegd, F11 is waarschijnlijk gekozen om meer scherptediepte te krijgen. Dan zou het zonde zijn om deze te halveren naar 5,6. Door deze verlaging van 2 stops zou je sluitertijd slechts met 2 stops verhogen, naar 1/40 dus. Bij een brandpunt van 42mm is dit ook nog maar net op het randje. Een kleine trilling in het lichaam is dan genoeg om alsnog een onscherp beeld te krijgen.

Door bijvoorbeeld je iso naar 400/800 te zetten (op de meeste camera's gaat dit prima zonder storende ruis) en je diafragma naar F8 te gooien zit je al op 1/80 of zelfs 1/160.

Helaas is de oorspronkelijke vraag niet behandeld door de fotodokter. Dus bij deze.
Het fotograferen op M (zelf Diafragma, sluitertijd en ISO instellen) is een kunst op zich.
Voor veel fotografen is dit een doel, maar in mijn ogen een vrij nutteloos doel.

Het is uiteraard zeer handig om te weten of je op de lichtmeting van je camera kan vertrouwen. Dit door zelf te weten welke instellingen je moet gebruiken.
Zo is een foto in schaduw overdag vaak goed te maken bij ISO 400, F5,6 en 1/125e. In vol zonlicht kun je zelfs naar ISO 100, F1,8 en 1/2000 moeten om je foto mooi te belichten.

Het voordeel van digitaal is dat je direct je foto terug kunt kijken.
Maak hier dan ook gebruik van.

Probeer het eens om op je instinct af te gaan, stel je camera in op de waardes die jij denkt dat nodig zijn, maak de foto en beoordeel hem op basis van je histogram (ga nooit af op je schermpje.)
Bekijk daar dit mooie artikel maar eens voor:
http://www.digitalefotografietips.nl/basiscursus/histogram/

Daarna kun je beoordelen of je schermpje goed ingesteld staat, of lichter/donkerder moet.

Je camera heeft altijd een balkje die aangeeft hoe belicht je foto is op een bepaald punt (vaak het midden, tenzij anders ingesteld). Dit ziet er zo uit: - ---|--- +
Daarop komt een blokje te zien die aangeeft of je foto onderbelicht is of overbelicht op dat bepaalde punt.
Zo kun je zelf na gaan of je je sluitertijd moet aanpassen om je foto te maken.

brinkbeest op 14 november 2012 om 11:34

Je zou evt. ook licht kunnen meten op iets anders', iets dat niet zo donker is als de woning in dit geval of niet zo licht als de lucht, dus bijvoorbeeld op het gras licht meten (richten op het gras, ontspanknop half indrukken, meting vastzetten met het knopje waar een * bij staat - als dat op je camera zit) en dan is de volgende foto die je neemt gebaseerd op die meting.

groet, Carolina