Upload jouw foto's
Fotodokter: Foto onscherp

10 december 2012, 16:13

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Laura Tor

DE VRAAG

Recent heb ik wat kritiek/tips ontvangen omdat mensen vonden dat mijn foto's scherper konden. Na ze weer eens goed te hebben bekeken was ik het daarmee eens. Er werd me gezegd: heb je de ogen scherp, dan heb je 90% van de foto scherp. Het objectief staat bij mij op de automatische scherpstelstand. Dus ik snap eigenlijk niet wat ik verkeerd doe. Heeft u tips om de scherpte te kunnen verbeteren?


DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Voordat de fotodokter een recept kan voorschrijven, kijkt hij altijd goed naar alle symptomen van de foto. Hiervoor bekijken we eerst de foto zelf. Wat daar aan opvalt is dat de arm (zie uitvergroting) nog wel meevalt qua onscherpte, maar dat het vooral de gezichten zijn die onscherp lijken.Wanneer de fotodokter dan de exif van de foto erbij pakt wordt er nog meer duidelijk. De flitser is in dit beeld niet ingezet, dus waarschijnlijk is er met (studio)lampen of daglicht gewerkt. En er staat een lange sluitertijd (1/30 sec) plus hoge iso (1600) in het lijstje. Dat zijn de meest opvallende zaken.

Hoe komt het nu dat de foto onscherp is geworden? We zagen dat de arm scherper lijkt dan het gezicht, wat aangeeft dat de foto niet overal even (on)scherp is. En omdat het de gezichten zijn die onscherp zijn, krijgt de fotodokter het vermoeden dat de dames niet gedurende de hele sluitertijd helemaal stil stonden.

Pakken we nu de exif er weer bij, dan zou dat vermoeden wel eens kunnen kloppen. Want bij een sluitertijd van 1/30 sec ontstaat op zich al redelijk snel bewegingsonscherpte als het onderwerp een klein beetje beweegt. Het beste gebruik je een sluitertijd van 1/125 sec of nog korter. Verder zorgt de hoge iso waarde er nog eens voor dat er meer ruis in de foto ontstaat wat ook een onscherper beeld geeft. Met goede studiolampen of voldoende beschikbaar licht van buiten hoeft de iso niet zo hoog te zijn. Deze instellingen geven aan dat er onvoldoende licht in de studio aanwezig was.

Het niet gebruiken van de flitser zorgt uiteraard niet voor onscherpte. Maar het wel inzetten van de flitsers of sterkere lampen zorgt voor meer licht waardoor de iso lager en de sluitertijd korter kan worden ingesteld.

Uiteraard werk je in deze opstelling ook het meest stabiel met de camera op statief.

De fotodokter hoort graag nog even of de tips voor een beter resultaat hebben gezorgd.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
se-fotografie op 18 december 2012 om 19:37

Bij EXIF - " Geen flits" zeg niks ....
fotograaf kan gebruiken maken van de radiografische zenders ...maar in dit geval
(iso 1600 een 1/30) was zeker geen flits gebruik.

iamrob op 11 december 2012 om 11:21

Met de gebruikt instellingen is het m.i. zeer wel mogelijk om een scherpe foto te krijgen maar dat vergt wel enige oefening (is niet echt moeilijk) en het ontwerp moet wel stil staan natuurlijk. Blijven proberen en meerdere foto,s maken, en kritisch naar je zelf blijven kijken, dan moet het lukken. Succes.
Groet,
Rob.

p9 op 10 december 2012 om 21:22

Automatische Focus op 1/30..en dan uit de hand is ook leren ..je focust,op de ogen ,en als je niet gelijk afdrukt ,zit daar alweer tijd tussen,en een andere scherpte op iets...ik doe het wel is ,dat ik scherp stel ,ook op AF,maar dan richt ik eerst bewust even lager ,een verkeerde focus op iets, het beeld heb ik dan aardig onder controle,als alles klopt , direct focus op ogen en afdruk.
Zeker met de hand scherp stellen , dan kom je verder in de scherpte op haar ogen.,
en wat de dokter al zij , meer licht zoeken ,voor een snellere sluiter...en ik weet niet of je de autofocus op enkel punt heb staan.
Nou groet ,Piet.

ferdinandt op 10 december 2012 om 18:21

dat denk ik ook eigenlijk ventiel dopje, de mouw van de jurk lijkt haarscherp namelijk!!!

ventieldopje op 10 december 2012 om 17:29

Het lijkt er ook op dat er autofocus is gebruikt op een verkeerd punt want wat ik zo zie is niet alleen bewegings onscherpte in het gezicht.

Volgende keer dus handmatig focussen vanaf statief icm. inzoomen in live-view of het goede AF punt gebruiken. Zorg sowieso dat je er een aantal schiet, mocht je er net iets mis zitten of beweging in zitten dan heb je grote kans dat de volgende foto wel goed is gelukt!