Upload jouw foto's
Fotodokter: Studio verlichting © Fotodokter, flitsen, licht, studio

24 januari 2013, 15:58

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Michel Nolsen.

DE VRAAG

Hoe kan ik op de foto een betere scheiding krijgen tussen de haren van de persoon en de zwarte achtergrond?


DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Op deze foto is helemaal geen scheiding meer te zien tussen de haren en de achtergrond. Het hoofd van de jongen loopt als het ware over in de achtergrond. Er zijn verschillende manieren om dit te veranderen. Ten eerste kun je veel opvangen met je licht. Michel heeft bij deze foto voor het eerst off camera geflitst. Zo te zien heeft hij één reportageflitser links voor de jongen gehouden. Zo flitst het precies in het gezicht. Dit heeft twee nadelen, de slagschaduw op de nek van de jongen; zijn hoofd lijkt bijna te zweven, en de hele donkere achtergrond. In dit geval had Michel onder andere ook nog een licht rechts achter de jongen kunnen zetten. Door dit licht achter de jongen zorg je dat zijn nek wat belicht wordt maar ook dat hij een lichtje op zijn achterhoofd krijgt. Hierdoor komt zijn hoofd los van de achtergrond.


Hier een foto van een andere Zoomer waar hij twee continu lichten heeft geplaatst achter het model. Ook is er nog een sofbox van voren geplaatst.


Het flitslicht dat hier gebruikt wordt, staat bijvoorbeeld ook erg hard. Door de kracht van je flitser wat terug te schroeven en de rest van de omgeving ook mee te belichten, krijg je een betere verdeling van licht. Op een donkere achtergrond hard van voren flitsen zorgt er altijd voor dat het in elkaar overloopt. Door meer omgeving mee te nemen in je lichtmeting en iets zachter te flitsen of indirect te flitsen (bouncen) wordt de overgang zachter. Wat bouncen is en hoe het werkt zie je in deze korte Zoom.nl instructievideo.

Bij het werken in een studio met kunstlicht komt ook altijd een beetje smaak om de hoek kijken. Probeer dus heel veel uit, verplaats je lampen of flitsers veel en kijk wat dat doet. Kijk ook naar achter de schermen foto's van professionals of mede-Zoomers die je online kunt vinden. Onthoud altijd: waar je je lamp ook neerzet, aan de andere kant komt een schaduw. Hoe hard of zacht die is, ligt aan de sterkte en grote van je licht. Pas op voor tangverlichting: twee lampen aan beide kanten van het hoofd van het model. Het belangrijkste van je model ( de ogen, neus, en mond) liggen dan in de schaduw. Een lamp van voren lost dit op.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn