Upload jouw foto's
Fotodokter: Reflecties © fotodokter

28 januari 2013, 16:46

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Mario de Rijck.

DE VRAAG

'Persoonlijk vind ik de kleuren combinatie heel mooi, maar ik stoor me aan de reflectie van de muur naast het gezicht van het model. Waar moet ik de volgende keer opletten? Is dit misschien te verhelpen met bewerken?'

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Mario vindt de duidelijke lichtval op de muur naast zijn model storend. De Fotodokter begrijpt dat wel, het leidt af. In de nabewerking kun je het iets verminderen door de hooglichten aan te passen met Photoshop maar waarschijnlijk blijf je het zien.

Mooier is het om te zorgen dat de belichting bij het maken van de foto beter is. En daar zijn een paar handige trucs voor.

Reflectiescherm

Als je geen last wilt hebben van direct licht, moet je zorgen dat je het blokkeert. Dit gaat het beste met een reflectiescherm met een zwarte kant, deze absorbeert het licht. Heb je niet zo'n scherm of heb je het niet voor handen? Dan kun je heel gemakkelijk iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld een zwart of wit vel papier. Mooi is een groot stuk wit piepschuim, dit fungeert namelijk ook direct als diffuser.

Een reflectiescherm is in dit soort situaties handig. Je kijkt per situatie welke kant van je scherm je wilt gebruiken.

Nadenken over locatie

Soms is het nog makkelijker en helpt het als je het gordijn van een kamer dicht doet bijvoorbeeld. Of een lamp uit, of een stukje verplaatsen. Ook de hoek waarin je fotografeert kan veel uitmaken. Mario had er voor kunnen kiezen een stapje naar rechts te doen of zijn model om te draaien en met het licht mee te fotograferen. Wat de fotodokter nog meer opvalt is dat de scherpte in deze foto lijkt te liggen op de muur in plaats van op het model, daardoor ligt de aandacht nog meer op schittering. Probeer scherp te stellen op de ogen, dat is het mooiste.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Squishyman op 14 oktober 2019 om 14:15

Als je geen last wilt hebben van direct licht, moet je zorgen dat je het blokkeert.
--------------------------------
SQU070 squishy SQU070 toys SQU070
Squishies toy SQU069 jumbo SQU069

mphvanhoof op 16 maart 2013 om 12:50

Reflecties kunnen juist vaak het eea toevoegen aan een foto. naar mijn mening zijn velen te vaak opzoek naar te gelikte en perfecte opnames. Ik maak zelf juist vaak gebruik van reflecties. maar uiteraard is het niet bij iedere foto gewenst, laat dat duidelijk zijn. het is dus zaak jezelf de vraag te stellen, wanneer wel en wanneer niet. In dit geval maakt het de mooie dame juist los van de achtergrond. Ze zou anders gaan verkleven met de achtergrond. Daarnaast geeft de reflectie hier de plaat juist wat meer spanning. Dus hier vind ik het niet storend. Doe er je voordeel mee. Gr Marcel.

derijck op 31 januari 2013 om 08:04

Bedankt dat u mijn foto onder de loep wilde nemen! Dit neem ik mee voor de volgende keer!

aenl op 28 januari 2013 om 21:10

een circular polarisatiefilter op de lens wil meestal ook wel helpen bij van nature niet zelf reflecterende oppervlakken en is minder bagage dan allerlei schermen.

derijck op 31 januari 2013 om 08:03

Bedankt voor het meedenken.
Ik ga vanmiddag op pad om er 1 aan te schaffen.
Benieuwd hoe het is om ermee te werken! Je kan geloof ik veel meer uit een pol. filter halen.