Upload jouw foto's
Fotodokter: Lensflare

4 april 2013, 09:37

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Marcel Haddeman.

De vraag

'Na actief bezig geweest te zijn de zonsondergang te fotograferen, viel het resultaat thuis toch een beetje tegen. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan, maar op mijn camera leek alles er goed uit te zien. Thuis zag ik een rare doffe waas over de foto hangen en was scherpte ver te zoeken in mijn ogen. Ik hoop dat u mij kan vertellen wat er fout is gegaan'

De behandeling

Ten eerste wilt de Fotodokter Marcel een compliment geven voor deze mooie, sfeervolle foto. Onder de loep zag de Fotodokter inderdaad dat er een kleine waas is rondom de zon. Dit verschijnsel noemen we lensflare. Gelukkig voor Marcel kan dit voor de volgende keer voorkomen worden zodat zijn foto nog mooier is.

Lensflare

Een lensflare ontstaat als direct (zon)licht in je objectief valt. De lichtstralen reflecteren aan de binnenkant van de lens voordat ze op de sensor vallen. Hoe meer lenselementen er in een objectief zitten, hoe meer kans er is op lensflare. Een zoomlens is dus vatbaarder voor het effect dan een prime (vast brandpunt). Je kunt het effect ook krijgen als de zon net niet helemaal direct in beeld is. Doordat de zon dan nog wel op het voorste lenselement schijnt, zie je toch een flare.
Zoals Marcel aangaf zag hij tijdens het maken van de foto's geen waas. Dit komt omdat een lensflare niet altijd meteen zichtbaar is doordat het diafragma dan volledig open is. Pas na het indrukken van de sluiterknop (als het diafragma dichttrekt) kun je de lensflare opmerken.

Voorkomen

Filters
Veel doorzichtige filters, zoals UV-filters, kunnen extra lensflare opleveren. Zeker als je meerdere filters op elkaar gebruikt is de kans groot. Hierbij geldt dat hoe verder de verschillende elementen uit elkaar liggen, hoe groter deze kans is. Bedenk dus goed of je dat filter voorop je lens echt nodig hebt.


Zonnekap
Een zonnekap houdt ongewenst licht buiten. Door een zonnekap op je lens te plaatsen verklein je de kans een op lensflare. Heb je deze niet? Dan kun je het ongewenste licht ook met je hand tegenhouden, pas dan wel op dat je hand niet onderdeel van de foto wordt.


Schoonmaken
Een andere reden voor wazen en lensflare is stof op het voorste lenselement. Maak je lens altijd goed schoon met speciale doekjes zodat het stof (of zand) niet voor een lensflare kan zorgen.


Benutten
Soms kan een lensflare juist creativiteit toevoegen aan je foto, zoals goed te zien is op de onderstaande foto. Lensflare is een mooie manier om sfeer toe te voegen aan je foto. Belangrijk is dat je, je bewust bent van de plaatsing van de lichtbron die de lensflare veroorzaakt. Je kunt de zon op verschillende plekken in je beeld plaatsen. Hij kan helemaal los van het onderwerp staan, waardoor je een overbelichte waas krijgt. Wanneer je hem net buiten beeld houdt, leidt de lichtbron niet af van het onderwerp.

Scherpte tips

Naast het voorkomen van lensflare zijn er nog meer manieren om je foto zo scherp mogelijk te maken.


ISO waarden
Voor een scherpe foto kan je het beste de ISO waarde op een zo laag mogelijke stand zetten, bijvoorbeeld 100 of 200, als er genoeg licht is. Dit voorkomt ruis in je foto.


Diafragma
Je foto is het scherpst als je de waarde van het diafragma in de middelste stand zet. Vaak is dit rond de F 5,6 bij een klein brandpunt (18mm) en rond de F 8 bij groot brandpunt (200mm). Dit verschilt weer per lens, dit zou je kunnen opzoeken of zelf testen om het precies te weten.


Statief
Door gebruik te maken van een statief weet je zeker dat je, je camera niet beweegt tijdens het fotograferen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het gebruiken van een korte sluitertijd waardoor je meer kan spelen met de ISO waarden en het diafragma. Omdat effect te versterken is het raadzaam een afstandbediening te gebruiken. Hierdoor sluit je alle mogelijke bewegingen uit.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
yahergerry op 4 augustus 2019 om 16:41

Een lensflare ontstaat als direct (zon)licht in je objectief valt. De lichtstralen reflecteren aan de binnenkant van de lens voordat ze op de sensor vallen.
-----------------------
3161AH 0.36 inch 3161AH LED 3161AH Display 3161AH
3161BH 7-segment 3161BH 1-digit 3161BH LED 3161BH