Upload jouw foto's
Fotodokter: (copyright) logo toevoegen © Copyright

24 juni 2013, 13:50

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Sven. Hoe plaats ik snel een logo in een foto?

De vraag

Beste fotodokter, ik vraag mij af hoe ik het beste en snelste een logo in mijn foto kan plaatsen. Dit heb ik al op vele manieren geprobeerd, maar ik heb nog geen manier gevonden die snel op elke foto hetzelfde logo plaatst (bij foto's die zijn bijgesneden). Groet, Sven

De behandeling van de fotodokter

Het toevoegen van een logo in je foto's is een handige manier om jezelf een beetje te promoten en diefstal van foto's te voorkomen. Maar het plaatsen van zo'n logo is meestal erg tijdrovend en lastig. De fotodokter is op zoek gegaan naar handige manieren om dit proces sneller en makkelijker te maken.Bordermaker
Met het programma Bordermaker kun je simpel en snel een afbeelding of tekst als watermerk in je foto's plaatsen. Via de website van Bordermaker download je het programma gratis voor Windows, Max, Linux en andere apparaten die Java ondersteunen. Naast het toevoegen van een watermerk kun je ook nog eventueel tekst en lijsten toevoegen en je foto's verkleinen. Na het installeren spreekt het programma voor zich. Je klikt gewoon op het kopje 'watermarks' en volgt de aanwijzingen.

Je eigen logo toevoegen gaat in Bordermaker erg makkelijk.Photoshop
Als je beschikt over Photoshop kun je in plaats van een ander programma te downloaden ook een handeling aanmaken. Een handeling is een serie bewerkingen die je op een foto doet. Deze handelingen worden opgeslagen. Deze handeling kun je, eenmaal gemaakt, op iedere foto toepassen en het tijdrovende handmatig toevoegen van een logo automatiseren.

Eerst zorg je ervoor dat je het venster Handelingen ziet, doe dit via Venster, Handelingen. Vervolgens klik je onderin dit venster op de knop Nieuwe handeling maken.

In het scherm dat nu verschijnt vul je een naam in voor de handeling, bv 'Watermerk' en je kunt bij Functietoets een toets of toetscombinatie kiezen waarmee je deze handeling straks laat uitvoeren. Klik op Opnemen.

Vanaf dit moment zal Photoshop alle stappen die je doet opnemen in de nieuwe handeling.
Het eerste dat je nu doet is je logo plaatsen. Ga hiervoor naar Bestand, Plaatsen en kies je logo. Eventueel kun je met de Shift-toets ingedrukt aan een van de hoekpunten slepen om de grootte wat aan te passen.
Druk op Enter om te bevestigen. Klik nu met je rechtermuisknop op de nieuwe laag met het logo en kies Laag omzetten in pixels.
Bij het lagenvenster kun je de dekking van de laag met het logo verlagen naar bv 40%.
Wanneer je klaar bent, druk je op de knop Afspelen/opnemen stoppen in het Handelingen venster. Het logo kun je nu nog verplaatsen naar een hoek van de foto, maar omdat dit lastig is vast te leggen in een handeling (bij een foto van andere afmetingen komt het logo dan op de verkeerde positie), doen we dit buiten de handeling.

Je Handeling is nu gereed. Wanneer je een nieuwe foto opent en de handeling afspeelt met de gekozen sneltoets of door op de Afspelen toets onderin het Handelingen venster te klikken zal je logo in de foto verschijnen.Photoshop Elements
Photoshop Elements is er geen mogelijkheid om zelf een actie op te nemen. Wel kun je een eenvoudig tekstwatermerk opnemen. Dat gaat als volgt. Stel je wilt de tekst: © ZOOM.NL toevoegen aan je foto. Ga dan naar Bestand, Meerdere bestanden verwerken. Je ziet dan het volgende scherm.

Kies hier onder Bron de map waar alle foto's in staan die het watermerk moeten krijgen en eventueel onder Doel de map waar de versie van de foto's met watermerk opgeslagen moet worden, zodat je het origineel bewaart. Vervolgens kies je rechts onder Labels voor Watermerk en vul je bij Aangepast tekst de tekst in die je in je foto wilt opnemen en verder kun je de opmaak aanpassen. Kies je voor OK dan zal Photoshop Elements het tekstwatermerk in alle foto's toepassen.Lightroom
In Lightroom is het zelfs nog eenvoudiger, hier kun je kiezen voor een tekst of afbeelding die je in je foto's toepast.
Ga naar Bewerken, Watermerk bewerken en je ziet het volgende scherm.

In dit scherm kun je allerlei posities, kleuren, schaduwen en dekking instellen. Hier kun je dus wel de positie ten opzichte van een rand kiezen.
Heb je een geschikt watermerk gemaakt klik dan op Opslaan en geef je watermerk een naam. Wanneer je nu je foto's gaat exporteren kies dan onder het kopje Watermerken jouw gemaakte watermerk. Nu zullen alle foto's dit watermerk meekrijgen.Copyrightgegevens in exif
Niet alleen het toevoegen van een logo is een slimme manier van zelfpromotie en bescherming, ook het toevoegen van copyrightgegevens is goed om te doen. Als iemand bijvoorbeeld benieuwd is naar de maker van de foto, kunnen ze dat terugvinden bij de (exif)gegevens van de foto. Onder andere via Lightroom kun je een standaard preset aanmaken met gegevens en die automatisch aan iedere foto toevoegen. Bij het onderdeel metadata kun je zo'n nieuwe preset aanmaken.


Een preset voor copyrightgegevens.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Hanny-Bijpost op 17 maart 2017 om 10:33

Duidelijk stap voor stap beschreven. Blij mee..!

kleijberg op 30 december 2015 om 17:52

Jammer dat er altijd vanuit windows word gewerkt, ik werk met iMac, en photoshop is geheel in het engels.Nu is mijn engels van dien aard dat ik de technische termen niet kan omzetten naar engels dus leuk stukje maar niet voor mij.

shark2511 op 16 december 2014 om 08:48

http://youtu.be/6KweeZ2opDM
Als een brush is heel erg handig. Je kan hem dan in elk formaat of kleur plaatsen

simone1974 op 22 juli 2014 om 13:12

Hallo allen.
Na heel wat puzzelwerk, toch eigenlijk dezelfde vraag als hierboven.
Ik heb diverse formaten foto's, in diverse pixelgroottes. Zodra ik mijn (deels transparante) logo wil toevoegen, past het programma dit logo dus aan, aan de foto en zijn formaten. De ene foto heeft een groot logo, de ander een te klein.
Ik heb het al geprobeerd via Bordermaker en Faststone.
Beide fijne programma's, maar wat dit betreft, kom ik er niet uit. Bordermaker gebruik ik regelmatig voor tekstregels, en daar heb ik geen moeite mee. Maar een logo.......
Is er ondertussen een (nieuw) advies, hoe dit aan te pakken?
Ik werk vaak met foto-mappen tegelijk. Als ik de foto's dus stuk voor stuk via CS moet behandelen, kost me dat teveel tijd.
Alvast bedankt!

Jackieboy64 op 26 juni 2013 om 13:34

Ik gebruik SilkyPix Studio Pro 5.0. Daarmee heb je maar 1 programma nodig om je raws te bewerken en op te slaan inclusief logo. Ik heb gekozen voor een simpel textlogo maar je kunt ook een stukje uit een foto of andere eigen creatie opslaan onder een bepaalde naam en dit vervolgens importeren als logo. Photoshop gebruik ik echt alleen maar wanneer ik een foto echt moet editen.

martinvanderkemp op 26 juni 2013 om 13:28

Dat is nou weer typisch Zoom.
Ik werk al jaren met Paint shop pro X2, maar er staat nooit iets over in dit blad.

Er-win op 26 juni 2013 om 11:14

Met IrfanView (incl plugins) kan je ook watermarks inserten, zelfs in de batchconversion. Op Cooltext.com kan je een button maken die je als watermerk kan gebruiken. Erg handig is de outline functie op de tekst.
Dit is opensource fotobewerkingssoftware, dus gratis te downloaden

Wildnatureathome op 25 juni 2013 om 23:08

He das pas handige informatie waar je wat aan hebt hartelijk dank hiervoor Fotodokter.

Gwenny01 op 25 juni 2013 om 22:41

FastStone photo Resizer is ook echt heel makkelijk

notmune op 27 juni 2013 om 01:00

En gratis... werk er naast het prof pakket van Nikon Capture NX2 graag mee. FastStone Image Vieuwer (ook gratis) biedt ook veel andere mogelijkheden

dennissmit op 25 juni 2013 om 18:07

Hier heb je ook een hele mooie uitleg over hoe je watermerken kunt toevoegen in Photoshop via actions, zelfs verhouding georiënteerd (portret / landschap) Video gemaakt door online PS instructeur Howard Pinsky van IceflowStudios.com

http://www.youtube.com/watch?v=cLKPyqsWQps

hanskl op 25 juni 2013 om 17:00

beste Zoomers, ook een (tekst)watermerk voor Photoshop Elements hebben we in het artikel opgenomen.

Teranique op 25 juni 2013 om 16:55

Ik heb een brush gemaakt van mijn watermerk werkt voor mij prima Geen idee of dit in Elements kan, ik gebruik Photoshop

lhooisma op 25 juni 2013 om 15:33

En hoe kan ik het makkelijk in Elements doen?

cisnouw op 25 juni 2013 om 16:15

zelfde vraag!