Upload jouw foto's
Verslag workshop macrofotografie © Macroworkshop deelnemer

30 juli 2013, 12:00

De zon schijnt aangenaam op het terrasje van de kassen in de Botanische Tuinen. Onder het genot van koffie, thee en gebak maken de deelnemers van de workshop macrofotografie alvast een praatje met elkaar. Zodra topfotograaf Frans Hodzelmans opstaat voor een introductie, is het gelijk stil. De dag gaat beginnen.

In een korte introductie stelt Frans zich even voor. Vervolgens vertelt hij wat de dagplanning is. "Als de koffie zo op is, ga ik jullie eerst wat theorie vertellen in de presentatieruimte. Er komen onderwerpen aan bod die voor de gevorderde fotograaf bekend zijn, maar interessant voor de beginnende fotograaf. En er komen onderwerpen aan bod voor de meer gevorderde fotograaf, die meer technisch zullen zijn. Zo steken jullie allemaal iets op van de theorie. Na de theorie hebben we een uitgebreide lunch en daarna gaan we de kassen in en krijgen jullie een opdracht mee." Iedereen luistert aandachtig en na de introductie stromen de deelnemers de presentatieruimte binnen voor de theorie die zo van start gaat.

Wat voor een objectieven kun je het best gebruiken? En waarom? En hoe zit het met statieven? Wat is de vergrotingsmaatstaf? En hoe gebruik je live view? Ook Frans zijn "magic tool" en zelfgemaakte schouderstatief komt aan bod. Alles wat relevant is bij macrofotografie wordt dus besproken. Tussendoor kunnen gewoon vragen gesteld worden, maar dat is bijna niet nodig. En de grapjes tussendoor zorgen ervoor dat de 1,5 uur durende theorie voorbij vliegt.

De beamer aan, het licht uit... de theorie gaat beginnen!

Na de theorie gaan de deelnemers terug naar het terras om te genieten van een uitgebreide lunch. Tijdens de lunch wordt nog veel nagepraat over de theorie, maar ook al gespeculeerd over het praktijkgedeelte. Deelneemster Annemieke Baert is al erg enthousiast over de workshop: "Ja, ik vind het echt heel erg leuk. Sommige technische dingen van net moet ik nog even een keertje nalezen en laten bezinken voordat ik alles begrijp, maar leerzaam is het zeker!"

Een lekkere lunch en een goed gesprek ontbreken natuurlijk niet deze dag!

Rond een uur of één pakken de deelnemers met goed gevulde magen hun camera apparatuur en gaan de kassen in. Frans loopt rond om deelnemers te helpen en vragen te beantwoorden. Ook de twee medewerkers van Zoom.nl die mee zijn helpen hier en daar waar nodig. Voor de deelnemers die de kassen wel gezien hebben, is er natuurlijk ook nog een hele grote tuin te ontdekken. Wel moeten ze dan zelf even de tijd in de gaten houden. Want om vier uur verzamelt iedereen zich op het terras bij de ingang voor een koud drankje.

Frans helpt deelnemers tijdens het praktijkgedeelte die met vragen zitten.

Bij het fotograferen van vlinders moet je rustig en stil te werk gaan wil je de vlinders niet afschrikken.

De deelnemers dachten ook goed na over het standpunt en gingen soms op de grond of juist op hun tenen voor een mooie foto.

Na drie uur fotograferen is iedereen ook wel toe aan een drankje en even zitten. Tijdens het drinken wordt er opnieuw weer veel nagepraat. "Vooral het gebruiken van de live-view vond ik super interessant. Deze heb ik namelijk nog nooit eerder gebruikt. Het is echt leuk om 's middags uit te proberen wat je 's ochtends hebt geleerd", vertelt Janna Doornbos. Frans sluit de dag af met een praatje en dan is de workshop alweer voorbij. Liefhebbers die willen, mogen nog tot vijf bij de rotsentuin samen met Frans fotograferen, maar daarna worden de hekken echt gesloten.

Een aantal foto's die deelnemers van de macroworkshop hebben gemaakt:

Foto door: Annemieke Baert

Foto door: Annemieke Baert


Foto door: Marijke van Loon en Bert Kremer

Wil jij ook aan een workshop van Zoom.nl deelnemen? Kijk dan eens op workshop.zoom.nl.

avatar

Mij noemen ze nou Afra de Leeuw. Ik ben een schrijfster in hart en nieren en heb mijn Canon altijd bij de hand. Op het gebied van schrijven voor online en tijdschrift en reportagefotografie ben ik het meest actief, maar experimenteren in andere genres doe ik regelmatig. Op mijn portfoliowebsite kun je ontdekken wat ik zoal nog meer doe!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn