Upload jouw foto's
12 tips voor bruidsfotografie

15 augustus 2013, 11:00

Toen Marc Roos vorig jaar afstudeerde aan de fotovakschool, beloofde hij zichzelf geen bruidshoots te doen. Toch heeft hij inmiddels de eerste bruidshoot achter de rug en is zijn mening totaal veranderd.

Eind juni deed ik mijn eerste bruiloftshoot. Omdat het bekenden van mij zijn, was ik er de hele dag bij; van 08:15 uur tot 01:30 uur om precies te zijn. Uiteraard is dat normaal gesproken bij een betaalde bruiloftshoot niet gangbaar. Traditioneel doet de bruiloftsfotograaf de reportage, de ceremonie en de receptie. Soms wordt de ochtend er ook bij gepakt om de voorbereidingen van de bruid vast te leggen.
Ik werd gelijk in het diepe gegooid want er werd veel van mij gevraagd: portretfotografie, groepsfotografie en reportagefotografie. Sommige fotografen kiezen ervoor om de trouwringen met een macro-objectief te fotograferen, dan ben je ook nog eens een macrofotograaf.

De voorbereiding

Wat voor mij erg van belang was bij deze shoot, is de voorbereiding. Ik heb veel andere websites geraadpleegd voor het bekijken van foto's, gelezen over de trouwetiquettes, aan welke kant staat de man/vrouw tijdens de ceremonie en hoe gaat de procedure bij het aansnijden van de taart (hier zijn diverse sites voor te vinden). Daarnaast bedacht ik welke spullen ik moest meenemen en hoe ik mijn dag moest plannen. Ik heb zelfs de Zoom.nl-editie van maart 2013 erbij gepakt waar geschreven wordt over bruidsfotografie. Maar het belangrijkste is de wens van het bruidspaar weten en dit goed vastleggen. Over het algemeen weet jij als fotograaf veel meer over fotografie dan het bruidspaar, dus jij neemt ze aan de hand mee en vertelt welke mogelijkheden er zijn. Bespreek ook van tevoren of je alleen de foto's levert of dat je ook een album maakt. En belangrijk voor jezelf: vraag of je de foto's achteraf mag gebruiken voor eigen/commerciële publicaties.
Verder heb ik de locaties van tevoren bezocht. Ik zou dit iedereen aanraden die ooit een bruiloft gaat fotograferen. Je hebt maar één kans om het goed te doen en je wilt het liefst niet verrast worden, maar laat jezelf daar overigens niet door verkrampen. Voor mij waren de locaties: Het Waalstrand bij Nijmegen en kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther. Bij deze laatste locatie heb ik iemand van de brasserie gevraagd mij een rondleiding te geven. Enorm vriendelijk, geïnteresseerd en behulpzaam personeel.

De spullen

Welke apparatuur neem je mee tijdens een bruiloft? Dat hangt van een aantal dingen af: het weer; wordt het zonnig of niet, hoe licht/donker zijn de locaties; over het algemeen wordt aangeraden om lichtsterke objectieven (F 2,8 of groter) mee te nemen. Denk ook aan een reportageflitser en genoeg geheugenkaartjes. Hieronder een lijst van mijn 'bagage':
- Canon 5D mark III
- Canon 450D (back-up camera)
- 17 - 40 mm objectief F 4
- 50 mm objectief F 1,8. Dit is een aanrader en relatief goedkoop
- 85 mm objectief F 1,2
- 70 - 200 mm objectief F 4. Niet gebruikt tijdens de dag
- Reportageflitser
- 3 geheugenkaartjes (16 GB)
- Twee accu's per camera
- ND-filter en polarisatiefilter (beiden niet gebruikt)
- Twee uitvouwbare reflectieschermen
- Statief
Voor mij is fotografie een uit de hand gelopen hobby en mijn materiaal is dan ook vrij prijzig, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Met minder duur materiaal is ook een prima resultaat te bereiken tijdens een bruiloftshoot. De grootste waarde is namelijk niet de camera en het materiaal, maar de fotograaf die alles bedient.

Checklist

Ik had een checklist gemaakt in Excel voor de dag zelf. De benodigde tijd had ik van tevoren al met het bruidspaar besproken. Zorg dat je ruim de tijd neemt voor de reportage(s), zodat het geen haastklus wordt. Dit geldt ook voor de groepsfoto's. Hieronder een aantal zaken die je sowieso op je checklist kan zetten:
1 Vraag hoe laat het bruidspaar elkaar gaat ontmoeten.
2 Maak in de ochtend de foto's van de ringen, zodat je daar de tijd voor hebt.
3 Zorg dat er iemand van het bruidspaar met je mee kan voor de reportage om te assisteren. Al is het maar om de jurk goed te leggen, maar hij/zij kan ook helpen als je een reflectiescherm gebruikt.
4 Zorg dat je alle belangrijke fotografische momenten tijdens de ceremonie in je hoofd hebt en bepaal van tevoren welk objectief (lichtsterkte en brandpunt) je wilt gebruiken voor welke situatie. Een tip van een collega: niet alleen de getuigen tekenen voor de bruiloft, vergeet ook de ambtenaar niet.
5 Zet je fotografie ideeën/voorbeeldfoto's op papier of op je tablet/telefoon. Dit werkt prima als je even geen inspiratie meer hebt.
6 Zorg dat je uiteraard weet wie de ouders, broers en zussen van het bruidspaar zijn voor het fotograferen gedurende de dag.
7 Zorg dat je weet wie de ceremoniemeester is. Laat hem of haar de mensen verzamelen voor de groepsfoto's. In de tussentijd kun jij je instellingen van je camera uitproberen.
8 Maak niet alleen maar foto's van het bruidspaar zelf. Het bruidspaar wil met jouw foto's de dag kunnen herbeleven en ook zien wat zij niet hebben gezien.
9 Zorg dat je niet teveel opvalt gedurende de dag, maar wees wel assertief genoeg alle foto's die je wilt maken ook daadwerkelijk te maken.
10 Wordt er ook gefilmd? Maak goede onderlinge afspraken wie waar staat, dan heb je beiden mooie resultaten.
11 Stel het bruidspaar op hun gemak en laat af een toe een foto zien om ze dit vertrouwen te geven.
12 En natuurlijk: geniet van je dag!!

Let vooral ook op de details


Spontane foto's zorgen voor een leuke variatie


Het was het een geweldige ervaring en ik had het niet verwacht, maar ik zou het zo weer doen. Op naar de volgende opdracht dus!

avatar

Mijn naam is Marc Roos. Ik fotografeerde eigenlijk alleen tijdens vakanties, maar had een enorme interesse in fotografie. Inmiddels heb ik in 2012 de tweejarige opleiding tot vakfotograaf afgerond aan de Fotovakschool in Rotterdam. Natuurlijk fotografeer ik nog steeds tijdens vakanties, maar mijn interesse verschuift steeds meer naar portretfotografie in de breedste zin van het woord. Wil je meer van mijn werk zien, kijk dan op mijn website.

Reacties (13)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Baasbruid op 21 oktober 2015 om 17:09

Wat een leuke tips! Ik ken ze eigenlijk al maar toch!

pebuit op 20 augustus 2013 om 14:17

Voor het even gebrek aan inspriratie heb ik de app "Posing app" op mijn iphone staan. Hierin staan ook voor weddings leuke voorbeelden.

mphvanhoof op 20 augustus 2013 om 10:55

Leuk artikel. Is zeker niet makkelijk om te doen. Zeker omdat je deze dag niet opnieuw kunt doen. Gelukkig zitten we nu in het digi tijdperk en kun je naar hartelust schieten, zonder je zorgen te maken over de hoeveelheid. Mits je natuurlijk genoeg geheugenkaarten ter beschikking hebt. En je hebt helemaal gelijk, een goede voorbereiding is meer dan het halve werk. Het is vooral een kwestie van veel doen, overleg en zeker ook durf. En last but not the least, denk ik dat oprechte feetback van de klant in het begin zeer belangrijk kan zijn. Zo komt uiteindelijk alles op z'n pootjes terecht. Gr MArcel.

canipel op 20 augustus 2013 om 08:54

super, ga ik zeker meenemen naar mijn eerste trouw in Oktober.
bedankt!

essielot op 17 augustus 2013 om 14:58

Dank je wel voor de tips! 12 september ga ik mijn eerste bruidspaar fotograferen. Spannend vooral, maar kijk er ook erg naar uit.

crammer op 17 augustus 2013 om 15:24

Heel veel succes. Laat even weten hoe het gegaan is!

essielot op 17 augustus 2013 om 15:26

Dank je en ik zal het zeker laten weten!

EnnoAchterhof op 17 augustus 2013 om 10:51

Leuk, ik herken heel veel. Goede tips allemaal
Ik heb vorige week mijn 2e reportage gemaakt. Ik heb veel van de eerste geleerd.
Vooraf ben ik met het bruidspaar en hun 2 kinderen naar de locaties geweest.
De plaatsen voor de foto's had ik genoteerd en zo kon ik tijdens de reportage goed doorwerken.
Een extra element was het maken van mooie foto's van de kinderen.

Tijdens de huwelijksplechtigheid hebben ik alle momenten goed kunnen vastleggen.
Ik kon niet zonder te flitsen en dat blijf ik lastig vinden.

11 Stel het bruidspaar op hun gemak en laat af een toe een foto zien om ze dit vertrouwen te geven.
Ik ben blij dat ik het bruidspaar zonder spanning op de gezichten heb gefotografeerd.
Het is belangrijk dat je zelf geniet want dat breng je over naar het bruidspaar.
Ik heb heel veel op Zoom geleerd van andere Zoomers. Ook door veel te lezen en ontdekken. De video's van Zoom.
Ook behoorlijk uit de hand gelopen dus, maar wel erg leuk!

bart2921 op 17 augustus 2013 om 12:45

mee eens 2 maanden van te voren kom ik om de tafel met het bruidspaar om de wensen vast te leggen , telefoonnummers met eventuele ceremonie meesters uit te wisselen zodat ik snel een tijdsschema kan krijgen en dan 1 maand voor dato even op de lokatie kijken met het bruidspaar om ideeen uit te wisselen en de eventuele plaatje in me hoofd te krijgen, en aan de explotant/uitbater te vragen wat wel/niet mogelik is of mag

bart2921 op 17 augustus 2013 om 10:30

je vergeet nog 1 (in mijn ogen) een goede tip ! De getuigen moeten 2 x tekenen ,vraag van te voren of ze met de 2de x tekenen even naar jou kijken zodat je niet alleen de bovenkant van hun hoofd vast gelegd heb . niet iedere trouwzaal is zo ruim dat je om "de tekentafel "heen kan lopen . vraag ook altyd aan het bruidspaar of er iemand extra aandacht verdient op de foto's het kan altyd zijn dat de ouders op leeftijd zijn en dan willen ze graag een mooie foto van die gene hebben. netjes zijn ze al (kleding en kapsel) dus alleen aan jou de taak om het plaatje te maken. die mensen hebben waarschijnlijk de laaste foto nt na de oorlog laten maken en dus geen mooie foto van nu.

escaping op 20 augustus 2013 om 08:23

Lang niet overal wordt nog 2 x getekend dus blijf daarbij heel alert, sommige bruidsparen vinden dit soort foto's erg belangrijk. Wij vragen aan de trouwambtenaar ook altijd of we de getekende akte even apart mogen leggen om er foto's van te maken. Bruidspaar krijgt dit namelijk niet mee. Trouwakte gaat in gemeentearchief. Wij hebben nog nooit een ambtenaar mee gemaakt waar dit niet van mag. Even van te voen overleggen doet wonderen.

crammer op 17 augustus 2013 om 15:25

Prima aanvulling!

robjansen1992 op 17 augustus 2013 om 11:10

Lijkt me inderdaad een goede tip!