Upload jouw foto's
Apparatuur spik en span!  © camera onderhoud

6 september 2013, 10:00

Als fotograaf ben je vaak druk met heel veel dingen. Locaties en/of modellen zoeken, plannen, het fotograferen zelf natuurlijk, nabewerken en ga zo maar door. Soms schiet het verzorgen van je apparatuur er dan soms bij in. Zoomer Afra de Leeuw legt uit waarom juist de verzorging erg belangrijk is en hoe je dit het best kan aanpakken.

Hoewel er bij fotografie veel meer komt kijken dan alleen techniek, is je apparatuur erg belangrijk. Zonder apparatuur kun je nog zo goed de regel van derden onder de knie hebben, een foto maken gaat nou eenmaal niet zonder camera. Je apparatuur wordt door het gebruik en ook door het stilstaan wat vies, stoffig en vochtig. Als je hier niets aan doet, kan je apparatuur serieuze beschadiging oplopen of zelfs stuk gaan. Voorkomen is ook hier beter dan genezen.


Geen zin om zelf je apparatuur schoon te maken? Dan laat je het toch iemand anders doen! Foto door: meneerlex

Voorkomen

Er bestaan een aantal handige hulpmiddelen die je helpen bij het voorkomen van viezigheid en stof op je apparatuur. Voor bijna ieder LCD-scherm is er wel een screen protector te koop dat krassen op je scherm voorkomt. Ook zijn er voor verschillende camera's beschermhoezen te koop die je camera beschermen tegen regen en stof.

Met een silicone hoes bescherm je je camera tegen vallen en stoten. Een andere bekende bescherming, is een UV filter, die je voor je objectief schroeft.Dit filter heeft geen effect op je foto, maar beschermt het glas van je objectief tegen stoten. Nadeel is wel dat je een relatief goedkoop stukje glas voor je soms dure objectief zet. Sommige fotografen zullen dan ook zeggen dat het zonde is. Verkies je liever voor de veiligheid, kun je dit filter er zeker voorzetten. Ook een zonnekap beschermt je objectief tegen stoten. Alle genoemde accessoires zijn bij de meeste camerawinkels gewoon te verkrijgen.

Verwijderen

Als er toch viezigheid en stof op je apparatuur komt, wat nooit helemaal te voorkomen is, kun je het beste gelijk je apparatuur schoonmaken. En nee, niet met de theedoek of een natte vinger, maar met daarvoor bedoelde "helpers"!
Voor het schoonmaken van het glas van je objectief kun je een speciaal kwastje gebruiken voor het verwijderen van bijvoorbeeld zand en een microvezel doekje voor het verwijderen van vette vingers. Deze zijn hier speciaal voor gemaakt en laten geen krasjes achter. Met het borsteltje kun je natuurlijk ook de rest van de camera even voorzichtig afborstelen. Je hebt ook nog het kleine blazertje. Gebruik deze zeker niet aan de binnenkant van je body, maar vuil op je body kun je er makkelijk mee weg blazen. Als je zelf blaast komt onbedoeld toch altijd wat speeksel mee.

Ook je cameratas moet je schoonhouden. Neem je cameratas af en toe met een licht vochtig doekje af en schud het zand eruit. Of zuig het zand er desnoods voorzichtig uit met de stofzuiger of een kruimeldief. Als je camera vochtig is geworden en je wilt zeker zijn dat de vocht niet in je camera blijft hangen, stop dan je camera in een doorzichtige afsluitbare zak met wat silica gel zakjes erbij.

Sensor schoonmaken

Als je je camera veel en intensief gebruikt, wordt de sensor op een gegeven moment ook vies. Dit kun je testen door een foto te maken van een strakblauwe lucht of vel wit papier met handmatige scherpstelling op oneindig en een klein diafragma, F22 bijvoorbeeld. Bekijk vervolgens de foto nauwkeurig op je computer of er vreemde vlekjes te zien zijn. Dat is dan het stof en vuil.


Vuil op de sensor kun je ontdekken door een foto te maken van een heldere lucht. Foto door: enhduppen


Het schoonmaken van je sensor is een precies karweitje waar zeker niet iedereen zich, terecht, aan durft te wagen. Er zijn dan ook veel camerawinkels die deze dienst aanbieden. In het onderstaande filmpje van Camera.nl wordt per stap duidelijk uitgelegd hoe je het schoonmaken van je sensor aanpakt en wat je nodig hebt.

avatar

Mij noemen ze nou Afra de Leeuw. Ik ben een schrijfster in hart en nieren en heb mijn Canon altijd bij de hand. Op het gebied van schrijven voor online en tijdschrift en reportagefotografie ben ik het meest actief, maar experimenteren in andere genres doe ik regelmatig. Op mijn portfoliowebsite kun je ontdekken wat ik zoal nog meer doe!

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Dolfie op 10 oktober 2013 om 20:40

Ik ben het eens met het verhaal over Chipclean. Daar kun je niet zelf voor knoeien.
Als je een beetje goeie spullen koopt, ben je ook best een bedragje kwijt.
Mijn ervaring bij Chipclean: vakkundig, plezierig en je kunt meteen je lenzen laten callibreren (afhankelijk van je camera).

GHek op 11 september 2013 om 20:47

Beste mede Zoomers
Dit bovenstaande verhaal over het reinigen van een DSLR is waardeloos ! ! !
Als je op deze manier je sensor probeert te reinigen gaat het gegarandeerd mis ,
hij wordt alleen nog maar vuiler ! en raakt misschien beschadigd.
fout 1 ) Je kan een camera niet zomaar in de huiskamer reinigen , de lucht is veel te stoffig.
fout 2 ) het in de camera blazen met een blaasbalg , daarmee blaas je alleen maar meer stof in de camera.
fout 3 ) Je mag niet zomaar met een swabje over de sensor gaan vegen zonder dat je er zeker van bent dat er geen scherpe stofjes of zandkorreltjes op de sensor zitten !? met als gevolg een zichtbare kras op je sensor.
De oplossing ! Ga met je camera naar een profesional ! Ton Niessing van Chipclean is volgens mij de enige echte expert op dit gebied , laat je niets wijsmaken door al die andere PRUTS Reinigers die WEL geld vragen voor een niet goed gereinigde camera.
Bedenk dat een beschadigde sensor laten vervangen al gauw 250 Euro of meer kost.
Kortom bezind eer ge begint ...... en ga meteen naar Chipclean , vele professionals gingen U voor ! !


raymondc op 12 september 2013 om 13:06

Ben je daar toevallig mede eigenaar? Of is het familie, vrienden of kennissen? Want dit is wel erg veel reklame.

Jaap93 op 9 september 2013 om 15:02

Wanneer ik de video bekijk kan ik toch niet ander concluderen dat het niet erg professioneel gaat.
Gr. Jaap