Upload jouw foto's
Macrofotografie met een omgedraaide lens © blog, macro, omgedraaide lens, jeroen hoppenbrouwers

3 oktober 2013, 13:55

Er zijn veel hulpmiddelen voor de macrofotograaf. Speciale macro-objectieven, voorzetlenzen en tussenringen om dat kleine mooi groot op de foto te krijgen. Jeroen Hoppenbrouwers heeft een hele andere techniek. Hij draait zijn lens om! Hoe dat werkt legt hij uit.

Veel fotografen kennen de macrolens, voorzetlenzen en tussenringen als manieren om dicht op een onderwerp te komen. Wat ik in de gaten kreeg na het posten van foto's op Zoom.nl is dat niet veel mensen bekend zijn met een andere macrotechniek om tot enorme vergrotingen te komen. Het omdraaien van een lens. Ik kwam achter deze techniek toen ik op zoek ging naar een manier om een nog grotere vergroting te krijgen dan de 1:1 van mijn macrolens. Dit is een hele goede (en goedkope) manier om de kleinste dingen heel groot en haarscherp in beeld te krijgen.

In dit artikel zal ik uitleggen wat je nodig hebt en hoe het in zijn werk gaat.

Omkeerring

De omkeerring is een ring die aan de ene kant schroefdraad heeft en aan de andere kant een camera- aansluiting. De schroefdraad is bedoeld om de lens met de filterdraad achterstevoren op de camera te bevestigen. Voor een Nikon camera heeft Nikon de Nikon BR-2A ring voor lenzen met een filtermaat van 52mm. De andere cameramerken hebben zo'n ring niet (of niet meer) in het assortiment, daarvoor maakt Caruba omkeerringen voor de filtermaten van 52 tot 77 mm.Omkeerring

Lens

Lenzen, die het best werken, zijn vaste lenzen van 20 tot 50mm met een ouderwetse diafragma-ring. De meeste nieuwe vaste lenzen hebben deze ring niet meer en zijn daardoor ook niet echt geschikt om omgekeerd te gebruiken. Een korte zoomlens is wel te gebruiken, maar daarmee haal je niet de scherpte van een vaste lens. Het merk van de lens maakt niet uit. Wat belangrijk is, is de filtermaat.

Het verschil in vergroting tussen een 20 en 50mm is behoorlijk. Een 50mm geeft een vergroting van iets meer dan 1:1 en is daarmee vergelijkbaar met de meeste macro lenzen. Met een 20mm krijg je een vergroting van 3,5:1. Dus hoe meer groothoek de lens is, hoe sterker de vergroting wordt.Om je een idee te geven van de vergroting heb ik van hetzelfde onderwerp een foto gemaakt met een 50, 35, 28 en 20mm lens

Tweedehands heb je een geschikte lens voor ongeveer 50 euro. Maar let hierbij op! Vraag na bij de verkoper of er geen deukjes in de filterdraad zitten want dat zou de lens waardeloos maken voor dit doel. Het meest gebruik ik een 28, 24 en 20mm lens afhankelijk van het onderwerp wat ik wil fotograferen.

Scherpstellen

Scherpstellen met een omgedraaide lens werkt niet zoals je gewend bent. Omdat de lens is omgedraaid verandert er niets als je aan de focus ring draait. Het beweegt alleen de buitenkant van de lens heen en weer maar het glas beweegt niet.
Met andere woorden, het brandpunt is een vast punt wat niet te veranderen is. Dus om scherp te stellen zal je de camera naar voor en achter moeten bewegen. Dit lijkt moeilijker dan dat het is, maar je zult er in het begin aan moeten wennen.

Diafragma

Als je echt heel dichtbij wilt komen en je gaat fotograferen met een 28, 24 of 20mm lens, is het scherpe gebied heel erg klein. Om dan toch zo veel mogelijk scherp te krijgen fotografeer ik altijd op F11 of F16.

Flitsen

Flitsen is nodig, omdat je maar heel weinig licht op de sensor krijgt en om de sluitertijd zo kort mogelijk te houden. De ingebouwde flits van de camera geeft goede resultaten. Bij een grote flits bovenop de camera zal het meeste licht over het brandpunt heen flitsen en daardoor hele wisselende resultaten geven. Wat ik het best vind werken is om de flits met een beugel en TTL flitskabel naast de camera te zetten om zo van de zijkant te belichten en de flits zoveel mogelijk naast de lens te houden.

Mijn camera setup: ik gebruik een Nikon SB400 flits naast de camera met een diffuser. Deze flits is klein, licht en is zuinig met batterijen.

Praktijk

Allereerst zou ik je aanraden met een 28 of 35 mm te beginnen en niet meteen met een 20mm. De vergroting van een 20mm is zo groot dat je in het begin veel moeite zult hebben je onderwerp te kunnen vinden. Oefen het scherpstellen op stilstaande objecten. Probeer bijvoorbeeld steeds scherp te stellen op het puntje van een balpen.

Het brandpunt is heel dichtbij de lens en daardoor zal je in het begin merken dat je gemakkelijk ergens tegenaan stoot. Om de lens nu te beschermen tegen krassen heb ik iets heel simpels bedacht. Je boort gewoon een gat precies in het midden van een passende achterdop (zie de foto van mijn camera-opstelling). Ik heb het gat in de dop zo'n twee centimeter groot geboord en dat werkt uitstekend. Groter kan natuurlijk nooit kwaad maar veel kleiner zou ik het niet maken. Anders loop je de kans dat je er met een 50mm tegenaan kijkt. Deze dop fungeert nu als een zonnekap en als bescherming van het achterste lensdeel.
Ik probeer altijd iets te vinden om de achterdop of de camera tegenaan te zetten, om zo min mogelijk te bewegen.

Er valt met een omgekeerde lens ook prima te fotograferen in liveview. Je kan goed de scherpte beoordelen op het scherm en het is af en toe nodig als de hoek voor een foto moeilijk te maken is. Een nadeel is wel dat de batterij van de camera heel snel leeg is.
Als je het onder de knie krijgt gaat er een hele nieuwe wereld open en krijg je wonderbaarlijke dingen te zien die absoluut niet met het blote oog waarneembaar zijn.

Wesp. Gemaakt met een omgekeerde 28mm op 1/250 SEC - F16 - ISO 160

Slankpootvlieg. Gemaakt met een omgekeerde 24mm op 1/250 SEC - F16 - ISO 100

Dansmug. Gemaakt met een omgedraaide 24mm op 1/250 SEC - F16 - ISO 250

avatar

Ik ben Jeroen Hoppenbrouwers. Sinds 2009 ben ik bezig met digitale fotografie. Als klein jongetje was ik al wel bekend met een spiegelreflexcamera. Mijn vader heeft mij in die tijd leren fotograferen. Ik vond het geweldig om met een macrovoorzetfilter macrofoto's te maken. In de overgangsperiode van analoog naar digitaal is mijn hobby een beetje zoekgeraakt. Pas drie jaar geleden ben ik weer echt met fotografie aan de gang gegaan. Mijn voorliefde voor macrofotografie is gebleven en daar verdiep ik mij tegenwoordig steeds verder in. Ik vind het prachtig om iets wat heel klein is enorm groot vast te leggen. Zie meer op mijn Zoom.nl-profiel of Flickr-pagina.

Reacties (108)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
consiglieri op 28 oktober 2016 om 09:59

Jeroen, ik heb zelf een 50mm lens en ook een kitlens.
Is het dan aan te raden om met zo'n omkeerring macro-foto's te maken?
En kan dat dan met beide lenzen? thx.

Bliek op 13 september 2016 om 23:18

Mijn camera is een Nikon P510 met een vaste grote zoomlens, 40 maal. Kun je voorspellen als ik met een omkeerring en een 28 mm lens fioto' ga maken gebeurt. Wat zal het resultaat zijn? Alvast mijn dank voor het commentaar. Rinus Bliek

JHoppenbrouwers op 7 oktober 2016 om 19:43

In het begin is dat natuurlijk even zoeken naar de juiste instellingen. Maar met een kwalitatief goed objectief haal je een geweldige scherpte! Met de instellingen kan ik natuurlijk helpen maar stuur dan even een privé bericht (ik krijg geen melding via de mail als er op mijn blog is gereageerd).

Gr Jeroen.

Bliek op 13 september 2016 om 13:36

Een misschien een wat onnozele vraag, maar we hebben geen echte fotohandel meer in Drachten. En mediamarkt , sorry dat gaat niet. Rinus Bliek

Bliek op 13 september 2016 om 13:32

Beste Jeroen,
Ik ben nieuw in de club, en wil me gaan wepen op macro. Kun je mij vertellen waar ik het beste de Nikon omkeerring en een paar öude"lenzen kan kopen. B.v. 50, 40 30 28 mm

JHoppenbrouwers op 7 oktober 2016 om 19:38

Hoi Rinus. Een goed adres is http://www.fotohandeldelfshaven.nl daar heb ik ook een aantal lenzen vandaan.

Gr Jeroen

Nel51 op 22 juli 2016 om 20:07

Hallo Jeroen
Ik heb een reverse ring aangeschaft en ik heb een 35 mm lens
Ben bezig geweest, maar ik weet niet hoe ik mijn instellingen moet zetten
Zie alleen maar een wit vlak
Mijn camera is Nikon D 5200
Ik hoop dat je me kan helpen
Vriendelijke groet Nel

JHoppenbrouwers op 29 augustus 2016 om 23:10

Hoi Nel,

Allereerst sorry voor mijn late reactie, maar op een blog krijg ik nog steeds geen mail bericht als iemand heeft gereageerd.

Als basis instelling kun je uitgaan van 1/200 sec, iso 200 en f 11 of f16 en de flits aan. Dan moet je al wel goede resultaten kunnen halen.
vanuit daar kun je dan wat met de instellingen gaan spelen (vooral de flits kracht is het geen wat ik dan verander).

Vriendelijke groet, Jeroen.

hans1968 op 31 januari 2016 om 16:33

Hallo Jeroen
Had een vraag over de omkeerring , ik wilde hem speciaal gebruiken om mossen te fotograferen
Ik zag in een ander bericht staan dat je een zoomlens er ook voor kan gebruiken heb een 18/55mm canon zoomlens .
Kan ik dit gebruiken voor dit doeleinde ?
Groet
Hans

hoppenbrouwers op 18 november 2015 om 13:46

Goede info groeten Wim Hoppenbrouwers

siepie op 8 september 2015 om 09:54

Hallo Jeroen
Misschien een domme vraag,kan ik met een 70 -200mm 2.8 lens verder van mijn onderwerp af gaan staan om een mooie macro te maken (met een omkeerring)
alvast bedankt voor het antwoord
groet Koos

KC78 op 20 mei 2015 om 13:03

Hoi Jeroen, Ik heb zojuist een 24mm lens besteld en een omkeerring. Ook wil ik nog een extra achterlensdop bestellen voor de bescherming. Heb jij tips over hoe het gemakkelijkst er een gat in te maken en hoe groot het gat ongeveer moet zijn?
Alvast bedankt. Kan niet wachten er mee aan de slag te gaan.
Groetjes Kim

KC78 op 21 mei 2015 om 16:54

Vanmiddag de lens en ring binnen gekregen en meteen aan de slag gegaan. Waw. Ben nu al blij met het resultaat en ik had alleen maar een klein vliegje om mee te werken. Na nog wat gespeurd te hebben op de pc, zag ik ook nog iets staan over stacking. Hoe kan ik dat het beste doen? Ik neem aan dat je de focus steeds verlegd, werkt met statief en hopen dat het beestje blijft zitten?
Laat de beestjes maar komen

JHoppenbrouwers op 28 mei 2015 om 22:07

Hoi Kim, sorry voor mijn late reactie. Maar ik krijg geen mailtje als er iemand heeft gereageerd op mijn blog, dat hebben ze bij zoom nog niet voor elkaar.

Het gat in de achterdop heb ik ongeveer 12mm gemaakt en dat gedaan met een speedboor wel even goed het midden van de lensdop aftekenen om mooi in het midden te boren.

Stacken kan eigenlijk op 2 manieren. Je kan stacken op geluk als een diertje blijft zitten wat naar voor en achter bewegen en maar schieten (dit zijn meestal kleine stacks van een paar foto's op f11 of f16). En dan kijken of je er wat van kan maken.

Of met een macro rails foto's maken van meestal een dood insect (anders is het niet te doen). Dan kun je met een wat groter diafragma f5 of 8 (wat de scherpte ten goede komt) en dan een stack maken van gerust 50 foto's voor echt top scherpte.

Programma's waarmee je kunt stacken zijn Photoshop, Zerene, of Helicon focus.

Groeten Jeroen (en nogmaals sorry voor de late reactie)

LadyLipstick1 op 9 februari 2015 om 14:09

Hoi Jeroen, Daar ben ik weer. Ik zag al zoekende naar de ring ook een elektronische omkeerring voorbij komen.
Je zou dan vanuit je camera gewoon alles kunnen besturen.
Heb jij hier ervaring mee???
Nogmaals bedankt knuffels Kaatje

JHoppenbrouwers op 16 februari 2015 om 08:35

Hoi Kaatje,

Ja er zijn elektronische omkeerringen en die gewoon alle signalen doorsturen naar de camera. Hierdoor kun je de nieuwere objectieven gebruiken en blijft het diafragma regelbaar in de camera. Groot voordeel is dan dat je niet door een hele donkere zoeker hoeft te kijken, het diafragma sluit zich dan pas bij het maken van de foto. Lijkt mij alleen niet dat je daarmee ook een werkende autofocus hebt.

Groetjes,
Jeroen

LadyLipstick1 op 16 februari 2015 om 08:51

Bedankt voor je reactie.
Ik stel toch al altijd handmatig scherp zeker bij macro.
Misschien ga ik dan toch maar voor de electronische omkeerring.
Groetjes Kaatje

JHoppenbrouwers op 16 februari 2015 om 18:36

Het zal wel een stuk makkelijker werken met zo'n omkeerring. Voor Nikon maken ze, ze jammer genoeg niet. Let wel dat de ring tussen camera en lens vrij dik is en dus zal werken als tussenring. Daardoor zal de vergroting wat groter uitvallen als ik in mijn blog heb beschreven. (niet dat iets slechts is )
Het is wel zo dat je dan weer niet zoveel hebt aan de oudere objectieven (zonder autofocus) en juist beter voor de nieuwere af lenzen kan gaan. En een nieuwe Canon EF 28mm kost rond de 450 euri. Ik weet natuurlijk niet wat je allemaal aan lenzen hebt maar dat is wel iets om rekening mee te houden. Ik heb 45 euro betaald voor mijn oude Nikon 28mm welke erg goed is om omgekeerd te gebruiken.

Groetjes Jeroen.

JHoppenbrouwers op 16 februari 2015 om 18:42

Ik moet wel zeggen dat als ze zoiets voor Nikon zouden maken zou ik er zeker mee gaan werken vanwege de voordelen.

LadyLipstick1 op 9 februari 2015 om 13:33

Hoi Jeroen ik heb even jouw artikel weer opgezocht.
Ik wil nu toch die omkeerring en een lens op mijn verlanglijstje gaan zetten.
Maar nu vraag ik mij af of ik beter een lens met stabilisatie kan kopen of kan het ook zonder?
Ik heb de canon macrolens zonder stabilisatie en die bevalt goed.
Dacht aan de 28mm of de 24 mm maar moet nog even productonderzoek doen welke beter is.
Alvast weer bedankt.
Knuffels kaatje

JHoppenbrouwers op 16 februari 2015 om 18:55

Geen van mijn lensjes die ik hiervoor gebruik heeft stabilisatie en ik mis er niets aan. Ik denk dat het omgekeerd ook niet of niet zoals bedoeld zal werken.
28 mm heeft een flinke vergroting en daarvoor zou ik gaan. (28mm is ongeveer een gewone wesp beeldvullend) Als je dan eventueel een tussenring tussen de lens en camera gebruikt haal je al makkelijk de vergroting van een 24mm of 20mm of nog veel meer (ligt eraan hoeveel tussenringen je gebruikt).

Groetjes jeroen.

TimW op 5 november 2014 om 09:52

Kunt u de flits opstelling een keer uitleggen, want ik heb wel een flitser , maar hoe moet ik die met de camera monteren (heb receiver en transmitter). daarnaast las ik ergens dit lijstje 20mm-3,4x 24mm-2,5x 28mm-2,0x 35mm-1,4x en 50mm-1,2x klopt dit ? en hoe kan men dit uitrekenen?

marliesdekker op 14 juli 2014 om 19:45

zie ik t nou goed? heb je dan n gat in de dop die je normaal op je lens schroeft?

en kan dit nu wel of niet met een canon 50 mm 1.8 ?

JHoppenbrouwers op 15 juli 2014 om 00:40

Ja inderdaad. Dat doe ik om de lens te beschermen tegen stoten. Het glas van de lens zit bij deze methode heel dicht op het onderwerp en je wilt niet dat belangrijke stukje glas ergens bij het scherp stellen tegenaan stoten en het werkt zo ook goed als zonnekap.
Het kan met een 50mm alleen zie ik daar het nut niet zo van in, je haalt dan ongeveer de vergroting van een normale 1:1 macro lens. Het word pas interessant bij 35 tot 20mm lenzen.

Groeten Jeroen

VPaul op 12 juni 2014 om 19:37

Had op Instagram een foto gezien die iemand met een omgekeerde lens had gemaakt en was benieuwd hoe dat dan in z'n werk gaat. Hier dus duidelijke uitleg gevonden, bedankt!
Vroeg mij wel af, net als Wicher hieronder, hoe je bij zo'n precieze opstelling met statief een insect voor je lens krijgt en ook nog houdt. Hoe krijgt u dat voor elkaar?
Met vriendelijke groet, Paul.

JHoppenbrouwers op 13 juni 2014 om 10:36

Hoi Paul, bedankt voor je reactie. Ik gebruik hierbij geen statief, dat vind ik te onhandig werken om insecten op de foto te zetten. Meestal is er wel iets te vinden om met de camera tegenaan te leunen om zo toch redelijk trillingsvrij te fotograferen. En veel insecten vinden het helemaal niet zo erg als je behoorlijk dichtbij komt als je ze maar rustig benadert.

Groeten Jeroen.

VPaul op 13 juni 2014 om 23:45

Bedankt voor je reactie! Ben aan het kijken naar een nieuwe camera en als die er is ga ik zeker op zoek naar een lens om met macrofotografie via omgedraaide lens aan de slag te gaan.
Met vriendelijke groet,
Paul

wicher10011968 op 31 mei 2014 om 11:28

Prachtig idee. Ik ga er ook meteen mee aan de slag.
Alleen vraag ik me af hoe die de insecten bij mij in de buurt houd.
Ik heb een 35mm lens en dan moet je wel erg dicht op het onderwerp zitten.
Wie heeft er tips?

Peter-Zendman op 27 mei 2014 om 17:09

Geweldig artikel en hele mooie foto's. Bedankt voor deze nuttige informatie. Ook ik ga zoeken naar een vaste brandpunt lens. Ben wel benieuwd of er nog lenzen zijn met een oude diafragma ring. Wanneer ik deze niet kan vinden, Is het dan ook mogelijk met een nieuwe vaste brandpunt lens. Gr. Peter

JHoppenbrouwers op 27 mei 2014 om 21:26

Hoi Peter,

Ik houd altijd de site www.fotohandeldelfshaven.nl in de gaten. Zij verkopen gebruikte "analoge" objectieven, hier heb ik mijn 28mm en 24mm Nikon lenzen vandaan en geregeld staan daar mooie lenzen op.
Onthoud bij het zoeken van een lens dat het voor dit doel niet uitmaakt of het een f2.8 of een veel goedkopere f4 is. Ook op Marktplaats en Ebay zijn veel geschikte lenzen te vinden.

Als ik je nog verder kan helpen hoor ik het graag. Gr Jeroen.

wilma71 op 17 mei 2014 om 11:25

Hoi, wat een mooi artikel en goed verwoord. Goed te begrijpen.
Ik heb een Canon 450d en een macro 100mm van canon. Maar kom voor mijn gevoel net iets te kort.
Ik ga op zoek naar een 24 of 28mm vast brandpunt en een omkeer ring...hopelijk zijn die er voor mijn camera.
En dan heel veel oefenen begrijp ik uit je verhaal....maar dat hebben we voor de resultaten die we nu hebben ook moeten doen,ik in ieder geval.....nogmaals dank voor je artikel!!

JHoppenbrouwers op 21 mei 2014 om 08:36

Hoi wilma,

Dank je wel voor je leuke reactie. Omkeer ringen zijn er zeker voor canon alleen is het wel belangrijk eerst de filtermaat van je lens te weten voordat je een ring kan kopen en het merk van de lens maakt niet uit. Ik heb het uitgeprobeerd met oude Nikon, Rollei, Pentax en Tokina lenzen en ze werken allemaal even goed.

Groeten Jeroen.

franklinssen op 11 mei 2014 om 14:04

Jeroen, ik heb een 105 mm Macro lens.
Waarmee bereik ik een grotere vergroting: kombinatie van de Macro-lens met tussenringen of met jouw optie van een omgekeerde lens van laten we zeggen 24mm?
Kan je ook aangeven wat dan de vergroting zou zijn met die 24 mm en met een macro-lens met 1 of meerdere tussenringen?
Voor welke optie zou jij kiezen?
Hoor graar spoedig jouw reakties.

JHoppenbrouwers op 12 mei 2014 om 11:36

Hoi Frank,

Ik heb in het begin ook gewerkt met de 105mm macro op tussenringen en dat werkt goed maar met een omgekeerde lens haal je makkelijk veel sterkere vergrotingen. Ook vond ik die zware macro lens op tussenringen nogal gammel en onhandig werken. Maar je kunt een omgedraaide lens ook nog op tussenringen zetten voor nog sterkere vergrotingen. Een omgekeerde 24mm geeft een vergroting van ongeveer 2,5:1 maar met tussenringen word dat al snel veel meer.

Groeten Jeroen.

onnekemeijer op 15 april 2014 om 08:39

Hallo, Dank je voor je informatieve artikel. Op dit moment werk ik met een voorzetfilter, marumi 10+. Ik las dat je ook met een voorzetfilter hebt gewerkt. Zie je duidelijk verschil tussen beide methoden? Ik heb een 18-55 mm lens. Zou jou methode hier goed bij werken? Ik heb een canon 700D en nog een 75-300mm lens. Vriendelijke groet, Onneke

JHoppenbrouwers op 15 april 2014 om 22:09

Hoi Onneke, Bedankt voor je leuke reactie en goeie vraag.

Ja er is een heel groot verschil tussen het omdraaien van een lens en een voorzet filter. Niet zozeer in werkwijze maar absoluut in scherpte en kwaliteit van de foto's. Een voorzetfilter is een extra stuk glas (min of meer een vergrootglas) wat je voor je lens zet. Dit geeft heel veel chromatische aberratie dit kunnen groene paarse en blauwe opvallende lijnen zijn rond bijvoorbeeld een bloemblaadje. En de scherpte van de lens gaat heel erg achteruit door er een voorzetfilter voor te zetten.
Bij het omdraaien van een lens is de lens net zo scherp als normaal op de camera. En heeft totaal geen last van chromatische aberratie.
Ik heb foto's gezien gemaakt met een 18-55 en het geeft best goede resultaten maar is niet handig. Daar heb je echt een vaste lens met diafragmaring voor nodig. Maar om het eens te proberen gaat het prima.

Groeten Jeroen.

onnekemeijer op 15 april 2014 om 22:42

Dank je Jeroen voor je snelle antwoord, leuk!!!!! Ik ga er mee aan de slag...leuk!!!!

Tinus-310 op 15 april 2014 om 08:16

Hallo Jeroen , met een 50mm ,vast brandpunt omgekeerd lukt het ook daarmee? ik heb een 105 mm maar daar maak je deze platen niet mee dus ik wil het eens proberen.

JHoppenbrouwers op 15 april 2014 om 21:42

Hoi Tinus,

Dat werkt goed alleen zal de vergroting niet meer zijn dan bij de 105mm op 1:1 stand. Voor meer vergroting heb je een 35, 28, 24 of 20mm nodig. Wel is het een goede manier om het scherpstellen met een omgekeerde lens onder de knie te krijgen.

Groeten Jeroen.

Tinus-310 op 16 april 2014 om 08:30

Dank je Jeroen welke is dan het best handige van die drie?

JHoppenbrouwers op 16 april 2014 om 21:02

Ik zou dan voor een 28mm gaan. Die geeft een vergroting van ongeveer 2:1 en daarmee haal je het dubbele van je 105mm macro (op de 1:1 stand). Die vergroting is voor veel dingen geschikt, ga je naar een 24 of 20mm dan word je een beetje beperkt door de sterke vergroting en het vinden van je onderwerp wordt dan ook moeilijker.

Bertolino op 12 april 2014 om 00:44

Hallo Jeroen
werkt zo'n ring ook op een 15-85mm canon?camera 650d
Wil je me alsjeblieft adviseren?Groeten Bert

JHoppenbrouwers op 13 april 2014 om 01:42

Hoi Bert,

Dat durf ik zo niet te zeggen. Ik ben zoizo geen fan van lenzen zonder diafragmaring voor dit doel. Omdat je dan het diafragma handmatig aan het pinnetje achterop de lens moet bedienen. Maar daarbij moet ik zeggen dat het wel kan en ik heb zelf ook wel goede foto's gemaakt met lenzen zonder diafragma ring (optisch is er geen verschil met lenzen die wel zo'n ring hebben) het werkt alleen onhandig. Maar de filtermaat bij die lens kan een probleem geven, dat is 72mm en het moet met de omkeerring wel passen onder de ingebouwde flitser van de camera.

Groeten Jeroen.

JulieCan op 11 april 2014 om 16:58

Hallo Jeroen, ik ben nieuw op Zoom.nl en met veel plezier je artikel gelezen over macro met omgedraaide lenzen.
Ik heb een Canon 60D met een 50mm 1.8 lens met52mm draad, 18-55mm EFS lens met 58mm draad, alsmede een oude analoge Auto Rikenon 1:2.8 55 mm 62597 lens met 52 draad.
Wat zou je me aanbevelen om te gebruiken of aan te schaffen?
Ik heb leuke resultaten met mn Fuji S100fs, maar zou graag wat meer dichterbij willen. Hoor graag je reactie,bedankt


JHoppenbrouwers op 13 april 2014 om 01:27

Bedankt voor je reactie,

Leuk om te horen dat je het een leuk artikel vindt. Eigenlijk zijn alle drie die lenzen als je echt dichtbij wilt niet echt geschikt. Heb het even opgezocht en de auto Rikenon lens is het meest geschikt omdat deze een diafragma ring heeft maar zal dan wel een vergroting geven ongeveer vergelijkbaar met een 1:1 (normale) macro lens. Maar daarbij zijn de meeste macro foto's gemaakt met een normale moderne macro lens niet 1:1. Die vergroting krijg je pas als je de lens op de maximale vergroting instelt en de autofocus uit zet. Dus die lens zou wel goed zijn om het fotograferen met een omgekeerde lens te oefenen en als het dan goed lukt kun je altijd nog een sterker vergrotende lens aanschaffen.

Groeten Jeroen.

marliesdekker op 16 juli 2014 om 10:20

Hi Jeroen, maar is een macrolens dan niet goedkoper? Of kan je ehct nog veel veel meer die macro in dan n standaard 1 op 1 macro lens

JHoppenbrouwers op 16 juli 2014 om 20:50

Nee een macrolens kost toch al snel 400 euro of meer. Ik heb net nog een 28mm f2.8 Pentax lens gekocht voor 35 euro en haalt een vergroting van 2:1 iets wat eigenlijk alleen één andere lens kan en dat is de Canon MP-E 65mm. Die lens kan van 1:1 tot 5:1 fotograferen maar dat kost dan wel 1050 euro.

yellowdeer op 24 maart 2014 om 20:52

Jeroen is de constructie voor het plaatsen van de SB400 naast de lens van jezelf, of is deze te koop?

Mvg.Ruud

JHoppenbrouwers op 29 maart 2014 om 22:29

Hoi Ruud,

Dat is dit steuntje, http://www.cameranu.nl/nl/studio-accessoires/lamp-flits-statieven/klemmen-beugels/falcon-eyes-camera-bracket-pbc-200hhc-mini-balhoofd-flitsschoen/h3604_1375_103384

Gr Jeroen.

stephan92 op 12 maart 2014 om 23:59

is dit ook al met de D5100 geprobeerd en wat zijn daar de resultaten van??
en is de standaard 18-55mm kit lens hier ook geschikt voor, ivm monteren op de omkeer ring. of is hier een speciale aansluiting voor nodig?

Mvg. Stephan

JHoppenbrouwers op 18 maart 2014 om 08:02

Mijn vriendin gebruikt een D5100 en die resultaten zijn even goed als van de D7000. Je kunt de kit lens hier wel voor gebruiken met een normale 52mm omkeerring (heb ik ook uitgeprobeerd) maar ideaal is het niet omdat je het diafragma dan door middel van het pinnetje achterop de lens moet bedienen. Het liefst gebruik ik de vaste Nikon AI of AI-s objectieven.

Groeten Jeroen.

stephan92 op 18 maart 2014 om 08:56

Bedankt voor je reactie, ik ga toch de omkeer ring bestellen, zo duur is die ook weer niet.
ben "net" nieuw met fotografie maar, we gaan het proberen.

hiha op 12 maart 2014 om 19:38

Mooi artikel, thanks! Ik probeer het zelf af en toe met een omgekeerde 28mm FD lens (van Canon) waarbij je op de lens het diafragma kan instellen. Maar merk dat als daar geen adapter op zit (of als die niet niet op de originele oude camera zit), het diafragma niet in te stellen is. Hebben alle lenzen dat, of zijn er ook die zo instelbaar zijn?

JHoppenbrouwers op 18 maart 2014 om 07:47

Dank je voor je reactie,

Nee niet alle lenzen hebben dat (de meeste niet), een oude rollei van mij heeft dat ook en dan moet je het pinnetje achterop indrukken om het diafragma te laten werken. Bij die lens heb ik het pinnetje met een beetje secondelijm vastgezet. Maar ik neem aan dat je dat met een betere en duurdere lens niet zou doen, dan zou je misschien wat tape over het pinnetje kunnen plakken om deze ingedrukt te houden.

Groeten Jeroen.

nibor102 op 4 maart 2014 om 10:59

ik vindt het een mooi stuk in zoom heb hem vandaag binnen gehad
nu heb ik eindelijk wat duidelijkheid wat ik altijd al wou hebben
kleine dingen heel groot maken

marcel75m op 20 februari 2014 om 11:15

Bedankt voor de heldere uitleg.
Sigma AF 17-70mm f/2.8-4.5 Zou het met deze lens ook werken ?

JHoppenbrouwers op 27 februari 2014 om 09:00

Bedankt voor je reactie, Deze lens zou optisch moeten werken in het 17-50mm bereik. Alleen is de filtermaat nogal groot, het zou daardoor kunnen zijn dat je de lens andersom niet onder het uitstekende deel van de flitser zou kunnen passen.

Gr, jeroen.

marcel75m op 27 februari 2014 om 10:44

Dank je wel, ik zal mij er eens in gaan verdiepen.

Mvg Marcel

catcher op 12 januari 2014 om 14:31

Jeroen

heb het ook geprobeerd maar camera meldt geen objectief geplaatst,
wat doe ik fout.
camera nikon 3200

gr Henk

JHoppenbrouwers op 12 januari 2014 om 18:16

Hoi Henk,

Kun je wel een foto maken ook al geeft de camera die melding?

Gr Jeroen.

catcher op 12 januari 2014 om 18:42

Jeroen

ik kan ook niet ontspannen
niet op m a of auto
Henk

JHoppenbrouwers op 12 januari 2014 om 18:52

Ik ben net even op een d5100 aan het proberen geweest. En die melding krijg ik ook als de camera in een andere stand staat dan de M stand. In M kan ik gewoon ontspannen zonder lens erop. Het zou ook nog kunnen dat dit in het menu te veranderen is. Ik zal eens in het de Nikon 3200 handleiding kijken.

catcher op 12 januari 2014 om 19:01

Jeroen
nogmaals gedaan op m en idd nu lukt het wel
dus vriendelijk bedankt voor je antwoord en ga hier eens flink mee stoeien.
heb tevens je foto serie bekeken ,echt prachtig
gr Henk

JHoppenbrouwers op 12 januari 2014 om 19:12

Gelukkig werkt het. Leek me al raar dat het op een D3200 niet zou kunnen terwijl ik dit ook nog heb gedaan met een D3000. Maar dat het alleen in de M stand kon wist ik nog niet, ik haal mijn camera eigenlijk nooit van de M stand af. Dus bij deze ook weer wat bij geleerd.

Gr Jeroen.

Fransvanbergem op 5 januari 2014 om 10:47

bedankt voor je uitgebreide informatie Jeroen, ik ga hier zeker iets mee doen
gr. Frans

mcnismo op 2 januari 2014 om 21:31

Beste Jeroen,

Bedankt voor dit interessante artikel.
Heeft het gebruik van een FullFrame camera nog negatieve effecten?

Ik hoor graag van je.
Gr.
Marco

JHoppenbrouwers op 4 januari 2014 om 14:37

Hoi Marco, bedankt voor je reactie.

Ik heb dit ook uitgeprobeerd met een Canon 5d MarkIII En dat geeft ook hele goede resultaten alleen is de vergroting minder dan met een DX Camera. Voor de rest werkt het even goed.

Gr Jeroen.

BlitzPhotography op 7 december 2013 om 13:35

Dag Jeroen,

Mag ik jou vragen welke flitsbeugel je hiervoor gebruikt?

Groetjes,

Stijn

JHoppenbrouwers op 18 december 2013 om 13:59

Bedankt voor je reactie,

Ik gebruik een rechte beugel met een klein balhoofd erop. Hierbij een link http://www.cameranu.nl/nl/flitsers/accessoires/flitsbeugel/linkstar-bracket-pbc-200hhs-met-mini-balhoofd-hotshoe/h1433_4753_164474

Groeten Jeroen.

BlitzPhotography op 8 december 2013 om 19:32

Prachtige foto's trouwens!

JHoppenbrouwers op 17 november 2013 om 01:39

Bedankt voor je reactie. Ik heb veel soorten flitsers uitgetest om tot goede resultaten te komen en een led ringflitser werkt wel maar vind ik niet echt heel goede resultaten geven omdat je er weinig mee kan spelen en de ring kan in de pad zitten. Ook grote flitsers vind ik hiervoor niet echt geschikt omdat het licht moeilijk heel dicht bij de lens te krijgen is. Wat ik het beste vind werken is een kleine lichte flits zoals de Nikon sb 400 (of voor Canon Speedlite 90EX of een speedlite 270 ex_II) en deze dan met een beugeltje en een kabel naast de camera te zetten. Dat geeft je heel makkelijk de mogelijkheid om al dat licht op ongeveer 5cm van de lens te richten (waar het brandpunt punt is).
Vind trouwens je foto van die rups al heel erg mooi gelukt.

Gr Jeroen.martijn1982 op 16 november 2013 om 15:53

Hallo Jeroen, dank voor dit leuke stuk! Heb gelijk een 28mm lens gekocht en aan de slag gegaan. Ik heb alleen nog geen flitser. Nu vraag ik me af of ik beter een 'normale' flitser kan kopen of een led-ringflitser. Heb jij hier ervaring mee?

Groet,
Martijn

Jack61 op 5 november 2013 om 17:38

Een helder en duidelijk geschreven artikel! Zo lees je ze maar zelden. Ga ik zeker proberen.
Zeer bedankt.

Gr . Jack

Dubbelaa op 16 oktober 2013 om 21:13

Wat een gaaf geschreven artikel. Wist niet dat dit zo kon
Mooie foto's ook!
Groetjes Anne

missmicra op 11 oktober 2013 om 21:17

Hallo Jeroen, heel erg mooie foto, krijg er kippenvel van.
Zou ik ook een omkeerring kunnen gebruiken voor een tamron 90 mm macro?
Groetjes Carmen

JHoppenbrouwers op 12 oktober 2013 om 08:55

Dank je voor je reactie, Een 90mm zal niet werken. Nou, het zou misschien wel kunnen maar de vergroting zal niet groter worden dan met de lens normaal op de camera. Het werkt echt alleen goed met lenzen tussen de 50 en 20mm.

Gr Jeroen.

missmicra op 12 oktober 2013 om 16:13

Oké bedankt voor je antwoord. Dan ga ik eens stoeien met de 50 mm.

Groetjes Carmen

miss_astrid op 11 oktober 2013 om 14:53

Hallo Jeroen
Mooi artikel. Ik wil je foto's graag volgen dus ben ik fan van je geworden

keeseos op 10 oktober 2013 om 21:12

Ziet er goed uit. Leuke techniek.

mphvanhoof op 10 oktober 2013 om 14:57

Zeer interessant om te weten. Gr MArcel.

nic0312 op 9 oktober 2013 om 21:14

Geweldig! Ik ken dit nog uit het analoge tijdperk. Heb het destijds veel gebruikt. Leuk om dit weer terug te zien!

bjmp op 9 oktober 2013 om 21:07

Interessant, genoeg om uit te proberen, heb ik daarom gedaan. Echter met mijn Sigma 18-50 - 3.5-5.6 lens kan ik totaal niets door de zoeker zien (te donker) heb je daar een verklaring voor Jeroen? Je snapt dat ik met F 16 nog minder zie.

JHoppenbrouwers op 10 oktober 2013 om 21:22

Bedankt voor je reactie, De zoeker word inderdaad wel wat donkerder naarmate dat je het diafragma kleiner instelt. Maar ik kan het altijd nog goed beoordelen, ook op F16. Is die Sigma een analoge lens?

Gr Jeroen.

bjmp op 22 oktober 2013 om 18:38

Hoe weet kan ik dat zien?

hnijland35 op 9 oktober 2013 om 20:28

heel bijzonder, lijkt me mooi om te proberen. Ik vind ook dat dit item wel een plek in het blad verdiend. Ik wist dat het bestond maar had nog nooit de resultaten gezien, erg mooi.

Kvinne op 8 oktober 2013 om 18:01

Een supermooi en supergroot resultaat.Mooi om eens mee aan de slag te gaan. Prima en duidelijk geschreven artikel.

Hermap op 8 oktober 2013 om 12:56

Ik heb hem ook besteld voor de Canon 1.8 50. Ben benieuwd.
gr. Herman

willem33 op 8 oktober 2013 om 12:50

Knap. Ik ga eens kijken wat ik er mee kan doen. Bedankt. Gr. Will

moniquep71 op 8 oktober 2013 om 11:51

Goed stuk geschreven en ik,merk dat je een hoop mensen enthousiast heb gemaakt,inclusief ikke.
Net als de rest ga ik me er ook verdiepen,Bedankt voor je blog

Gr:Monique

photograVics op 8 oktober 2013 om 11:34

Ga het zeker uitproberen, want ik vind Macrofotograferen fantastisch. werk met Canon, heb alleen maar zoom.... bijv 24mm-70mm lens... 18mm-55mm, daar zijn dus omkeerringen voor? Geweldig werk van je en leuk dat je het deelt!! Grtjs, Vicky

jerk op 8 oktober 2013 om 09:49

Hallo, ik heb ook met de lens omgekeerd verschillende macrofoto 's gemaakt; het is erg leuk om te doen maar doordat je alles handmatig moet doen nog best ingewikkeld. Daarbij is het een zoom lens dus behaal je niet het optimale resultaat maar als experiment is het zeer de moeite waard . Goed dat jullie deze mogelijkheid benoemen! Mijn voorbeelden op de zoom:

http://zoom.nl/foto/1851884/macro/slak.html?object=user&object_id=106363

http://zoom.nl/foto/1821691/macro/hommel.html?object=user&object_id=106363

JPL op 8 oktober 2013 om 09:06

Wat een schitterende resultaten.
Ik ben een beginner en ook zeer geintereseert inmacro fotografie, heb intussen een paar tussenringen aangeschaft.
Vraagje kun je ook een anologe lens omgekeert gebruiken?

JanPiet

JHoppenbrouwers op 10 oktober 2013 om 21:16

Bedankt voor je reactie, Die werken het beste hiervoor. Ik gebruik niet graag de nieuwere lenzen zonder diafragmaring.

Gr Jeroen.

Fransvanbergem op 8 oktober 2013 om 08:41

ik heb mij altijd al afgevraagd hoe jullie dat doen, bedankt voor de informatie Jeroen
gr. Frans

pixelpicture op 8 oktober 2013 om 08:38

Eerder wel wat mee gedaan. Leuk experimenteren. Voor het instellen van diafragma werkte bij mijn 350D altijd het truukje om diafragma in te stellen wanneer de lens er op de normale manier opzit, dan de DOF preview knop indrukken en dan de lens eraf schroeven en omgekeerd er weer op doen.

langejaap op 6 oktober 2013 om 23:41

ben dr erg bekend mee,.........en voor nikon de enige manier vooralsnog om groter dan 1:1 te gaan.

Gabie op 6 oktober 2013 om 20:20

Goh, dit fenomeen is nieuw voor mij. Zeer interessant artikel Jeroen!
Groeten Gabie

visch-castle op 6 oktober 2013 om 17:02

Dank je wel Jeroen voor je uitleg.
Nu kan ik mijn foto's op Zoom welke ik ook op deze manier heb gemaakt naar jouw uitleg linken.
Ps ik gebruik een 28mm 1,8 en een 50- 2,8mm lens op een Nikon body.

Gr Michiel

JHoppenbrouwers op 3 oktober 2013 om 18:36

LadyLipstick1 op 3 oktober 2013 om 17:39

Wat leuk dat ik het hier nu eens uitgebreid uitgelegd krijgt. Heb deze foto's vaker zien voorbij komen op Zoom en vroeg me altijd af hoe dat gedaan werd een lens omdraaien.
Misschien een hele domme vraag maar wat is een vaste lens met diafragmaring???
Leuk artikel mooie foto's.
Bedankt hiervoor.
Groetjes Kaatje

JHoppenbrouwers op 3 oktober 2013 om 18:39

Bedankt voor je reactie, Een vaste lens is een lens die geen zoom heeft. Dat zie je aan de getallen bijvoorbeeld een 18-55 is een zoom lens. Die gaat van 18mm tot 55mm. Staat er maar één getal op de lens is het een vaste lens. Een diafragmaring is een ring waarmee je het diafragma kan bedienen op de lens. Dit zijn meestal lenzen uit de tijd van de analoge fotografie. Wat ik een erg goede lens vind om omgedraaid te gebruiken is een Nikon 28mm f/2.8 AI-s.

Groeten Jeroen.

LadyLipstick1 op 3 oktober 2013 om 18:50

Oke ik dacht al dat het dat was. Maar die diafragmering dat heb ik nog nooit gezien op een lens dat zal dan inderdaad uit andere tijden komen.
Ik zou bv met deze lens Canon EF 50mm f/1.8 II dit ook kunnen doen als ik zo'n tussenring koop?
Maar ook met de macrolens want dat is ook een vaste brandpuntafstand en geen zoom lens. Maar wel 100 mm.
Wie weet ga ik dit ooit in de toekomst wel eens proberen. Nogaals bedankt voor je uitleg.
Groetjes Kaatje

JHoppenbrouwers op 4 oktober 2013 om 07:40

Het zou inderdaad met die 50mm kunnen maar dan haal je ongeveer dezelfde vergroting als met je 100mm macro lens. Je kan dan beter kijken voor een 35 of 28mm lens. De 100mm macro omdraaien werkt niet. Het gaat alleen (of heeft alleen nut) met lenzen van 20 tot 50mm.

Groeten Jeroen.