Upload jouw foto's
Fotodokter: bewegingsonscherpte © fotodokter, bewegingsonscherpte, beweging

24 oktober 2013, 14:16

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter een vraag over een onscherpe foto. Hoe voorkom je bewegingsonscherpte?

De vraag:

Pas geleden heb ik een fotoshoot gemaakt in een bos. Sommige foto's zijn scherp en ben ik zeer tevreden over omdat dit van mij nog een moeilijk puntje is buiten de studio. In de studio heb ik het aardig onder controle. Alleen een aantal foto's zijn toch onscherp. Eén daarvan heb ik hier bijgevoegd. Maar ik zou toch willen weten wat ik verkeerd doe?

De behandeling van de fotodokter:

Een foto goed scherp krijgen is belangrijk in de fotografie. Als de foto niet scherp is heb je er niks aan tenzij je dit natuurlijk opzettelijk doet omdat dat een leuk effect geeft.

Sluitertijd
De foto lijkt nergens echt scherp. De Fotodokter neemt een blik in de exif informatie van de foto. Daar is te zien dat de foto gemaakt is met een sluitertijd van 1/40 seconde. Dit is relatief lang om te fotograferen uit de hand. Vooral als je iets ingezoomd bent zoals hier op 58mm. De sluitertijd is de tijd dat de sluiter van de camera open staat. Hoe langer deze open staat, hoe meer licht er op de sensor valt. Door het gebruik van een lange sluitertijd kun je beweging in je foto creëren.

Een foto van een auto met een snelle sluitertijd van 1/500 sec gefotografeerd.

Een auto met een langzame sluitertijd van 1/60 sec gefotografeerd.
Zoals je hier ziet wordt, door een langere sluitertijd te kiezen, de auto een onscherpe streep. Hoe langzamer het onderwerp beweegt, hoe langer je sluitertijd moet zijn om die beweging te krijgen.

Met een lange sluitertijd registreert de camera elke beweging. Niet alleen van je onderwerp maar ook van jezelf als fotograaf. Dat lijkt ook het geval bij de ingestuurde foto. Het vasthouden van je camera, het indrukken van je sluitertijd, het eventuele inzoomen, al deze bewegingen registreert de camera en zorgt voor bewegingsonscherpte. Hoe korter de sluitertijd, hoe minder kans je hebt op bewegingsonscherpte. Je brandpuntsafstand heeft daar ook mee te maken. Hoe verder je ingezoomd bent, hoe moeilijker het is om je hand helemaal stil te houden. Daar is een ezelsbruggetje voor. Je brandpuntsafstand gedeeld door 10 is de minimale sluitertijd. Bij een brandpuntafstand van bijna 60mm van deze foto moet je dus een sluitertijd van minimaal 1/60 sec kiezen. Werk je echter met een flinke telelens van 300mm heb je een minimale sluitertijd van 1/300 sec.

Tips tegen bewegingsonscherpte
Verder zijn er wat handige kleine tips om bewegingsonscherpte te voorkomen tijdens het fotograferen:
1 Pak de camera stevig vast.
2 Houd het objectief onderaan vast (dus niet aan de zijkant, bij de zoomring).
3 Leg de wijsvinger losjes op de ontspanknop.
4 Duw uw armen en ellebogen licht tegen de voorkant van uw lichaam. Zo maak je van je lichaam een soort statief
5 Plaats een voet iets voor de andere voor een stabiele houding.

Dit is een goede houding. Hand onder het objectief en de wijsvinger losjes op de ontspanknop.

Is dit niet genoeg, probeer dan extra ondersteuning te vinden
1 Leun bijvoorbeeld tegen de muur.
2 Zet de camera op een vaste ondergrond, bijvoorbeeld een tafel.
3 Laat uw elleboog tegen een leuning of hekje rusten.
4 Lukt het echt niet vanuit de hand, gebruik dan een statief.


Beeldstabilisatie
Veel objectieven hebben beeldstabilisatie om bewegingsonscherpte te voorkomen. Hiermee kun je langer uit de hand schieten. Het is dus belangrijk om te kijken of dit op je objectief hebt en of het aan staat. Meer over beeldstabilisatie lees je hier.

Studio en buiten
Om deze bewegingsonscherpte de volgende keer te voorkomen, moet er dus een snellere sluitertijd gekozen worden. Daarvoor moet je dus wel genoeg licht hebben. In dit bos lijkt het donker voor de camera. Een oplossing kan zijn om de iso wat omhoog te schroeven of het diafragma te openen.
In de studio kan je zelf je licht bepalen. Daar kun je dus snel wat licht toevoegen zodat de sluitertijden kort blijven. Wat je op locatie wel kan gebruiken is een reflectie scherm. Zo kan je schaduwen in het gezicht opvullen en is het model meer verlicht. Het is ook belangrijk om goed scherp te stellen. Lees hier meer over scherpstellen.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
martin1962 op 26 oktober 2013 om 06:06

Het rekenvoorbeeld over de sluitertijd klopt niet met de uitleg. Het ezelsbruggetje over de maximale (en niet minimale!) sluitertijd is 1 gedeeld door de brandpunstafstand. Dus bij 300mm, is je maximale sluitertijd 1/300 sec, Bij 60mm 1/60 sec. etc. Dus hoe groter de brandpuntsafstand, hoe korter de sluitertijd moet zijn.
Verder zitten er nogal wat taalkundige slordigheden (inconsequente spelling van brandpuntsafstand, verkeerd d/t gebruik) in die ik van een goede journalist en/of redacteur niet zou verwachten.

raym op 26 oktober 2013 om 00:36

niets over inspelen met sluitertijd,diafragma etc?Lijkt me belangrijker dan de theorie

sidkl301 op 25 oktober 2013 om 20:49

sluitertijd wordt toch geregeld door je gordijnen? Niet door je spiegel? Of ben ik gek?

Matt-H-Imaging op 25 oktober 2013 om 22:59

Nee, je bent niet gek. De sluitertijd wordt bepaalt door (zoals de naam al zegt), de sluiter. Niet door de wegklappende spiegel bij een SLR. Compact- en systeemcamera's hebben toch ook gewoon een sluitertijd, en geen wegklappende spiegel.

hermenvanlaar op 25 oktober 2013 om 01:59

Even een vraagje: Klopt het dat als je een APS-C camera hebt (cropcensor) zoals bijv. de EOS 700D ipv een fullframe camera, je ook rekening moet houden met de cropfactor van 1,6? Dus als je een telelens gebruikt van 300mm, je dan dus eigenlijk een sluitertijd van zeg maar 1/500 moet gebruiken ipv 1/300?
Bij voorbaat dank... Hermen

kimvana op 25 oktober 2013 om 17:17

Klopt Hermen, je telt de cropfactor mee. Houdt dus ook rekening met je beeldstabilisatie, daarmee kun je weer stops winnen.