Upload jouw foto's
Mensen fotograferen op reis © reisfotografie, straatfotografie, reis, blog, portret, Denise van Rijswijck

1 november 2013, 13:00

De mensen van een land bepalen het karakter daarvan. Daarom is het zo mooi om op reis mensen te fotograferen. Reisfotograaf Denise van Rijswijk legt uit hoe je dat succesvol en met respect kunt doen.

Bezienswaardigheden en mooie landschappen worden het meest gefotografeerd tijdens een vakantie of korte stedentrip. Toch kun je ook veel voldoening halen uit het fotograferen van de lokale bevolking. Het zoeken naar interessante momenten en gebeurtenissen houdt het spannend. Je weet namelijk nooit precies wie of wat je die dag voor je lens krijgt en als fotograaf moet je flexibel om kunnen gaan met de situatie. Je moet snel anticiperen op alles wat er om je heen gebeurt en op het juiste moment afdrukken.
Maar veel fotografen vinden het lastig om mensen op straat te benaderen met hun camera. Want hoe pak je dat nou precies aan? Vraag je op de man af of je een foto mag maken of schiet je ongevraagd een foto van veraf met je telelens? Iedereen doet dit natuurlijk op zijn eigen manier, maar op basis van mijn eigen ervaringen volgen hier een aantal tips voor het fotograferen van mensen op reis.
Wat mag je fotograferen?

Voordat je ook maar één foto gemaakt hebt is het goed om van tevoren uit te zoeken waar en wat je precies mag fotograferen. In het buitenland kunnen namelijk andere regels gelden als in Nederland. Toch mag je op de meeste openbare plekken vrij fotograferen, met uitzondering van militaire objecten, vliegvelden en in bepaalde religieuze gebouwen en musea. In sommige tempels, moskeeën en kerken mag je echter met toestemming of tegen een kleine vergoeding (naast de eventuele toegangsprijs) wel fotograferen. Controleer dit bij twijfel altijd en houdt er ook rekening mee dat je binnen meestal geen flitser mag gebruiken. Ga ook op zoek naar interessante plekken die niet in de reisgidsen staan. Vaak is het leuker om mensen in hun normale leefomgeving te fotograferen.
Oefenen op drukke plekken

In het begin kan het spannend zijn om je camera zomaar op een wildvreemde te richten. Begin daarom met het fotograferen van mensen op drukke plekken. Ga bijvoorbeeld naar een lokale markt of bezoek een groot evenement. Tijdens het carnaval in Rio de Janeiro kun je bijvoorbeeld gemakkelijker mensen fotograferen. De meeste mensen die meelopen met een dergelijke parade, vinden het geen enkel probleem om gefotografeerd te worden en vaak ben je niet de enige die staat te fotograferen. Daarnaast val je als individu ook niet echt op in een grote mensenmassa. Op die manier kun je alvast ongestoord een beetje oefenen met je camera.
Bereid je goed voor

Het perfecte moment vastleggen op beeld vergt een hoop oefening. Zorg er dan ook voor dat je vooraf precies weet wat de mogelijkheden van je camera zijn en dat je de bediening onder de knie hebt. Dit voorkomt frustraties tijdens het fotograferen. Controleer ook niet telkens of een foto gelukt is maar concentreer je in plaats daarvan op je omgeving. Anders ga je jezelf blindstaren op het display van je camera en hierdoor kun je net dat perfecte fotomoment missen.


Met een spiegelreflexcamera en grote telelens val je natuurlijk meer op dan met een kleine compactcamera. Als je met een compactcamera schiet dan hebben mensen dat vaak niet eens in de gaten. Daardoor kun je wat gemakkelijker mensen in hun natuurlijke omgeving fotograferen en voorkom je dat ze voor je gaan poseren. Bepaal dus zelf wat je prettiger vind om mee te werken. Zorg er ook voor dat je niet teveel gewicht meedraagt en neem altijd genoeg geheugenkaartjes mee. En niet geheel onbelangrijk: zorg er ook altijd voor dat je met volle batterijen vertrekt.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur als het gaat om de verschillende camera standen. Overdag kan het prettig zijn om met diafragmavoorkeuze (AV /A-stand) te schieten. In dat geval kies je zelf een diafragmagetal en de camera zoekt daar dan automatisch de juiste sluitertijd bij. Je richt je dan met name op de scherptediepte in de foto. Wil je echter dansende of bewegende mensen fotograferen? Dan kun je beter kiezen voor sluitertijdvoorkeuze (TV/S stand). In deze stand ligt de focus op de sluitertijd. Het diafragma past zich in dat geval aan op de gekozen sluitertijd. Afhankelijk van de gekozen sluitertijd kun je het beeld laten bevriezen of juist de beweging vastleggen. Durf vooral ook te experimenteren.

Mensen benaderen

Als je in het buitenland iemand wilt portretteren dan kun je dat natuurlijk op de man af vragen. In veel gevallen zal de persoon dan glimlachend poseren voor je lens. Maar vaak wil je juist het leven van de lokale bevolking documenteren zonder dat ze dit zelf heel bewust in de gaten hebben. Want juist de momenten waarop mensen bezig zijn met hun alledaagse beslommeringen, leveren vaak mooie plaatjes op. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om mensen van veraf te fotograferen met een telelens, maar over het algemeen voelt dat een beetje aan alsof je stiekem iemand aan het bespioneren bent. En als je onderwerp dat dan door heeft kan dat voor ongemakkelijke situaties zorgen.

Verstop je dus niet achter je camera, maar loop gewoon zelfverzekerd en met een open houding rond met je camera. Mensen hebben dan niet het gevoel dat je inbreuk maakt op hun privacy en zullen het minder erg vinden als je ze fotografeert. Door vriendelijke te kijken of iets te gebaren kun je heel gemakkelijk peilen of iemand bezwaar heeft tegen het maken van een foto. Vertrouw op je intuïtie en tast de situatie een beetje af. Vaak gaan mensen gewoon door met waar ze mee bezig waren of lachen ze even vriendelijk naar de camera. Als ze echter laten blijken dat ze niet op de foto willen dan moet je dit ook zeker niet forceren. De foto's zullen er echt niet beter op worden.

In veel landen vinden kinderen het heel erg leuk om te poseren voor de camera. Ook volwassenen vinden het vaak leuk dat je ze wilt fotograferen en stellen het meestal wel op prijs als je een praatje met ze maakt. Schiet dus niet alleen maar lukraak foto's van de mensen om je heen, maar maak ook tijd vrij om de bevolking te leren kennen. Op deze manier ontmoet je vaak interessante nieuwe mensen en kom je meer te weten over je bestemming. Vaak vinden ze het ook leuk als je de gemaakte foto even aan ze toont. Als je echt een mooi portret hebt gemaakt dan kun je natuurlijk ook afspreken dat je deze per e-mail naar ze toestuurt.
avatar

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Naast haar drukke baan als Grafisch Vormgever, reist ze als (reis)fotograaf en travel blogger graag de hele wereld over met haar camera. Met een open blik op de wereld laat ze zicht op reis inspireren en gaat ze op zoek naar nieuwe interessante beelden. Op www.fotograferenopreis.nl en www.inhetvliegtuig.nl blogt ze over alles wat met reizen en fotografie te maken heeft.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
flurk op 5 november 2013 om 14:18

Zo hoort het een beetje

fredscholte op 5 november 2013 om 10:42

Prima beschreven. Ik ben het er helemaal mee eens.

lucsevriens op 3 november 2013 om 22:37

Dag Denise,

Mooi geschreven. Bij het eerst volgende moment (vakantie) zal ik aan je tips denken.

Groetjes Luc.

DvRijswijk op 4 november 2013 om 18:07

Bedankt voor het compliment Luc! En veel plezier met fotograferen.

hennelies op 2 november 2013 om 17:20

Dank je wel . Deze adviezen kan ik goed gebruiken.

DvRijswijk op 3 november 2013 om 21:58

Bedankt Hennelies, fijn om te horen dat je iets heb aan deze tips!