Upload jouw foto's
Fotodokter: Nachtfotografie © nachtfoto, fotodokter, nachtfotografie

14 november 2013, 15:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Bram van Triest over nachtfotografie.

De vraag

Ik stuur mijn foto omdat ik wel eens benieuwd ben wat ik beter/anders had kunnen doen bij deze foto.

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Nachtfotografie verschilt niet zoveel dan als je overdag fotografeert. Je moet namelijk ook met nachtfotografie letten op bijvoorbeeld compositie, scherpte en belichting. De instellingen van je camera zijn natuurlijk wel anders. Een langere sluitertijd bijvoorbeeld. De Fotodokter helpt Bram graag op weg naar een mooiere nachtfoto.Instellingen:

Bram heeft voor de goede instellingen gekozen. Hij koos voor een kleine diafragma opening (F16) voor meer scherpte in de foto, een lage iso waarde (iso 200) om zoveel mogelijk ruis in de foto te voorkomen, en een lange sluitertijd van 8 seconden om genoeg licht binnen te krijgen. Hier krijg je mooie lichtstrepen van. De instellingen heeft hij dus prima onder de knie.

Compositie en storende factoren:

Bram heeft zich ook aan de gulden snede gehouden. Toch kan de compositie nog iets spannender. Lees daarvoor deze fotodokter over compositie.
De reling is een storende factor. Als Bram iets hoger gaat staan dan stoort de reling minder en zie je de lichtstrepen van de auto's op de snelweg beter. Ook stoort het verkeersbord in het midden een beetje. Misschien kan hij de volgende keer aan de andere kant van de brug gaan staan zodat je geen bord in het beeld hebt?

Het blauwe kwartiertje:

Wat misschien ook leuk is voor Bram om te proberen is fotograferen in het blauwe kwartiertje. Dit is het moment van de dag dat de zon net onder is en alle lichten aan staan. Op dat moment is de gloed van de lucht blauw. Dit is een mooi moment om te experimenteren met lange sluitertijden want het is daar donker genoeg voor. En je krijgt toch een blauwe lucht als resultaat!


(foto: karim)
Hier zie je het resultaat als je fotografeert in het blauwe kwartiertje. Mooi lijnen en een blauwe lucht!

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
bennny op 29 december 2013 om 18:14

ik ken alleen het blauwe oogje

bwpeters op 1 december 2013 om 21:27

Leuk, deze discussie over het blauwe uurtje of blauwe kwartiertje... Het is natuurlijk een algemeen begrip. In het hoge noorden heb je "het blauwe uurtje" soms een hele dag langs als door de geoagrafische hoogte de zon net onder de horizon blijft. Naarmate me meer naar de evenaar gaat zal deze blauwe periode korter worden. Dichter bij de evennaar gaat de zon sneller onder dan op hoge breedtes. Dus daar zal de "blauwe periode" misschien maar 5 minuten zijn... Dus het kan tussen de 5 minuten en 6 uur liggen .

Canon-Eye op 19 november 2013 om 12:19

Hier is sprake van een taalkundig misverstand, veroorzaakt door de neiging om al te letterlijk te vertalen.
In "the blue hour" gaat het niet om een uur van 60 minuten, maar om een uur als "tijd(stip) van de dag".

Patrick180 op 17 november 2013 om 10:19

Het is inderdaad het blauwe Kwartiertje.
mensen zeggen in de volksmond het blauwe uurtje.
Maar de echte blauwe lucht is maar 15min daarna is het heel anders en is het niet meer dat blauwe wat het moet zijn.
Dus het is wel degelijk het blauwe kwartiertje

druide10 op 15 november 2013 om 08:22

Ik weet ook niet beter dan dat het het "blue hour" is. Fotodokter had deze site best wel kunnen vermelden in het artikel. Wil je weten hoe laat het "blauw uurtje" is check dan deze website http://www.bluehoursite.com/

petje1971 op 14 november 2013 om 20:35

Ik weet niet beter dan het een "blue hour" is ipv kwartiertje.

P@tje

BramvanT op 14 november 2013 om 21:33

Zo staat het bij mij ook bekend, maar komt op hetzelfde neer toch

petje1971 op 14 november 2013 om 21:39

Het komt idd op hetzelfde nee. Ben dan ook benieuwd naar de foto's van het blauwe kwartietje/uurtje.
Zelf ben ik hier groot fan van, en ben er regelmatig hiervoor op pad geweest. En moet zeggen, aardig gelukt.

Laat even weten als je ze geplaatste hebt.....

gr P@tje

GTemme op 14 november 2013 om 20:14

Goede tips, ben sinds kort ook begonnen met nachtfotografie. Zal ook eens met het zogenoemde "blauw kwartiertje" experimenteren.

BramvanT op 14 november 2013 om 20:07

Harstikke bedankt voor de reactie erg handige tips vooral die van dat bord was idd beter geweest. Ga binnekort maar eens het blauws kwartiertje onder handen nemen. Super bedankt. Gr Bram