Meld je gratis aan
Photoshop: Lucht aanpassen © Photoshop, quickstart, lucht, lagen

21 november 2013, 13:24

Soms mag de lucht van een imposant landschap best wat krachtiger. Met elk fotobewerkingsprogramma dat werkt met lagen, kun je de lucht in enkele minuten levendiger maken. In dit geval doen we een beroep op Photoshop, maar het lukt net zo goed in Photoshop Elements.

Voor en na:


We gebruiken hiervoor de mooie foto van Tjitse Slange (blackscorpion).

01 Aanpassingslaag

Om de oorspronkelijke afbeelding te beschermen, dupliceer je de achtergrondlaag met Ctrl+J. Open het deelvenster Lagen en je ziet dat Laag 1 bovenop de laag Achtergrond is terechtgekomen. Vervolgens maak je een aanpassingslaag door onderaan het deelvenster Lagen op de zwart-witte bol te klikken. Uit het keuzevenster dat nu verschijnt, kies je voor Verloop. In het venster Verloop selecteer je een verloop van zwart naar transparant. Bij Stijl houd je het bij Lineair. Standaard staat het zwart onderaan en het transparant bovenaan. Dat moet net andersom, daarom vink je de optie Omkeren aan.


02 Masker


De lucht ziet er nu donkerzwart uit. Daarom wijzig je de overvloeimodus van de bovenste laag in Bedekken (Overlay). Hierdoor wordt het blauw van de lucht bovenaan de foto veel dieper. Door het verloop zullen bepaalde delen in het landschap ook te donker of te verzadigd zijn geworden. Daarom selecteer je een breed penseel met zachte randen. Je kiest zwart als de voorgrondkleur. Zet de dekking van dit penseel in de optiebalk op 50%. Klik dan in het deelvenster Lagen op het witte vlak van de bovenste laag. Daarmee maak je deze actief. Strijk met het zwarte penseel over de zones die opnieuw zullen oplichten.
03 Handtekening


Ten slotte kun je de lucht nog meer karakter geven als je in de lucht het contrast opkrikt. Daarvoor klik je in het deelvenster Lagen op de middelste laag en selecteer je een flinke lap lucht met het gereedschap Lasso. Ga in het menu Selecteren naar Bewerken, Doezelaar en zet de doezelstraal op 30 pixels. Vervolgens open je de Niveaus met Ctrl+L (Mac: Cmd+l). In dit venster versleep je het linkerpijltje van de Invoerniveaus een beetje naar rechts. Omdat de optie Voorvertoning aanstaat, zie je onmiddellijk hoe het contrast in de luchtsectie verbetert.


Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
WilliamKlink op 19 augustus 2016 om 13:44

Bedankt voor de tips!