Upload jouw foto's
Photoshop: Achtergrond weg © quickstart, achtergrond, photoshop

21 december 2013, 16:00

Een achtergrond weghalen en vervangen is een precisiewerkje. Met de toverstaf gaat dat niet altijd goed. De achtergrondgum uit Photoshop CS6 is beter geschikt. We laten je zien hoe je in drie eenvoudige stappen te werk gaat.

Voor en na

Foto Carola Spijkers (cro0l)

01 Grote gum


We werken met Adobe Photoshop CS6 om gebruik te kunnen maken van de tool Achtergrondgum. Open het programma en kies Bestand, Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie en kies een portretfoto met witte achtergrond. Ga verder met Openen. Deze Quickstart werkt ook met achtergronden met een andere effen achtergrondkleur. Ontgrendel de achtergrondlaag in het lagenvenster door te dubbelklikken op Achtergrond. Geef de laag in het dialoogvenster eventueel een nieuwe naam - standaard is dat Laag 0 - en bevestig met OK. Kies Gummetje in de gereedschapsbalk, een groot en hard exemplaar. Gum het overtollige wit grof weg aan de buitenkant van de foto zonder het model of het haar aan te raken. We werken nog niet gedetailleerd; dat komt in de volgende stap met een ander gereedschap.

02 Voorzichtig


Maak nu een nieuwe laag aan via Laag, Nieuw, Laag of gebruik Shift+Ctrl+N. Deze laag krijgt de naam Laag 1. Bevestig met OK. Verplaats dan de nieuwe laag, Laag 1, in het lagenvenster onder Laag 0 door hem simpelweg te verslepen. Kies vervolgens Laag, Nieuwe opvullaag, Effen kleur en neem een donkere kleur om het verschil met de witte achtergrond goed te kunnen zien. Kies nu het Achtergrondgummetje in de gereedschapsbalk. Dit is de knop met de gum en de schaar. Kies in de bovenste balk een zachte gum - Hardheid 50% - en gebruik de middelste pipet. Stel Limieten in op Niet aangrenzend en kies een Tolerantie van 50%. Klik nu ergens op het wit en gum de witte achtergrond met ingedrukte muisknop volledig weg. Wees voorzichtig met de witte hartjes op het truitje, want die worden anders ook verwijderd!

03 Afwerken


Het resultaat ziet er wellicht al goed uit, maar toch merk je aan de krulletjes van het meisje dat de foto bewerkt is. Om de fijne witte randjes uit het haar te krijgen, gebruiken we nog even het gereedschap Doordrukken. Selecteer Laag 0 in het lagenvenster en kies Doordrukken in de gereedschapsbalk. Zorg dat Bereik bovenin de balk op Middentonen staat ingesteld. Belichting mag je optrekken tot 100%. Kies een niet te groot zacht penseel en ga voorzichtig over de randjes van het haar om de witte lijntjes weg te werken. Vink daarna de donkere achtergrond uit door op het oogje naast de laag in het lagenvenster te klikken. Je foto is nu vrijstaand. Ga eventueel naar Bestand, Openen en kies een andere foto die je als nieuwe achtergrond wilt gebruiken.

Reacties (10)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
deeltje op 20 januari 2017 om 19:49

Goede morgen
Ik weet dat deze tip er al wat jaren op staat maar hoop dat ik toch nog iets vragen mag Toen ik dit de 1e keer deed ging alles prima maar bij mijn 2e poging bleef ik hangen bij 3. Het doordrukken geeft het wit een donkere kleur maar haalt niets weg. Wat doe ik fout? Ik vind het een mooie manier om de kleur tussen de haren weg te halen dus zou heel graag weten wat ik fout doe!
Alvast reuze bedankt !

Groetjes Marjolein

PDH65 op 19 januari 2014 om 11:34

je kan er dan een andere achtergrond achter plaatsen JLM88 tssss

JLM88 op 22 januari 2014 om 14:17

Hoe doe je dat? Ik krijg het niet voor elkaar..

JLM88 op 16 januari 2014 om 11:01

Kan iemand uitleggen hoe je dit in Corel Paintshop Pro X6 doet? Het verwijderen van de achtergrond lukt mij wel, maar dan krijg ik ruitjes te zien en dat is niet de bedoeling. Ik wil een witte (of welke kleur dan ook) achtergrond.

ali op 25 oktober 2015 om 17:33

die nieuwe laag die je vult met het emmertje moet dan wel onder dat koppie met de ruitjes komen te staan; dus niet erboven!!! Die laag eronder kun je dan inderdaad vullen met wat voor achtergrond je maar wenst...

PDH65 op 5 februari 2014 om 20:10

hoe dat in paintshop moet weet ik niet maar in photoshop kies je nieuwe laag en die vul je via het emmertje met een kleur of patroon

erikvanbessen op 2 januari 2014 om 17:32

een witte achter grond is al een makkie, jammer.....

PDH65 op 31 december 2013 om 17:17

Vanaf ik een nieuwe laag heb kan ik enkel het reeds geselecteerde weer verwijderen, zeker niets meer verwijderen dat nog niet verwijderd was.

egonzitter op 31 december 2013 om 11:19

Bij het haar vrijmaken aan de bovenkant gaat het goed maar bij de huid moet je wat spelen met de tolerantiewaardes denk ik.

PDH65 op 31 december 2013 om 00:11

dit werkt maar tot stap 2 dus volgens mij zit er een fout in deze cursus !