Upload jouw foto's
Creatieve meervoudige belichting © Photoshop, belichting, blog, meervoudige belichting

13 februari 2014, 13:18

Bij meervoudige belichting voeg je meerdere belichtingen samen om een softe focus of uitstralende gloed als resultaat te krijgen. Loulou inspireert je met een paar creatieve mogelijkheden.

Meervoudige belichting is het samenvoegen van belichtingen (foto's dus). Een toepassing die verschillende camera's als mogelijkheid in het menu hebben. Maar ook als dit geen optie in het menu is, kan in de pc middels software (bijvoorbeeld Photoshop) beelden ook worden samengevoegd. Bij analoge fotografie zet men het rolletje simpelweg vast.

Een softe focus, een uitstralende gloed of andere effecten zijn o.a. de resultaten die ontstaan bij creatieve meervoudige belichting, een toepassing in fotografie die steeds populairder wordt. Er zijn vele creatieve mogelijkheden, de enige technische voorwaardes zijn een goed statief, camera en een objectief. Een statief is een must, zodat er geen onbedoelde verspringen zijn in het beeld. Compositie en standpunt zijn zo bij beide foto's steeds gelijk.

Deze vorm van fotografie vraagt een specifieke benadering en denkwijze. Een foto maken waar niks echt scherp is en wat toch een aanprekend beeld is vergt oefening en inzicht. Zoals ik dit toepas, is één foto de basis foto en de andere foto de effect foto. De volgorde waarin je die maakt, maakt niet uit voor het eindresultaat. De basis foto is altijd een foto met een voor de hand liggen scherpte en dus "een gewone foto". De effect foto is dus bedoeld om een effect te verkrijgen. Hier is de onscherpte dan het uitgangspunt en is de effect foto dus ook onscherp. Dat kan een foto zijn dat uit focus is, of een foto waar enkel beweging is.

Alle technische mogelijkheden die de camera en objectieven bieden zijn te combineren en dus zijn de mogelijkheden eindeloos, enkele daarvan zal ik in deze blog beschrijven.

In het tweeluik is het linkerbeeld een "normaal scherp beeld". Het rechterbeeld beeld is gemaakt met hetzelfde standpunt, enige verschil is dat de focus (manueel) er net voor is geplaatst. Hierdoor worden de vormen in de onscherpte ook groter en zijn er geen details meer.

In de samengevoegde foto is te zien dat de grotere vormen van de effect foto als een iets uitstralende gloed over de bloemen en de stam ligt. Een zacht en dromerig soft focus effect dus.


De donkere stammen van het beukenbos steken haast zwart af tegen het wit van de sneeuw. Het eerste beeld is weer een gewoon scherp beeld, bij het tweede beeld is tijdens de openstaande sluiter een verticale beweging gemaakt. ISO is daarvoor laag ingesteld en het diafragma is vrijwel dicht, zodat een sluitertijd van ongeveer 1/5 seconde mogelijk was. Het resultaat van de effect foto is dat de met sneeuw bedekte grond door de toegevoegde verticale beweging " verandert in grondnevel" en er is een zachte gloed over de stammen.

Zeker bij bloemen werkt een softe focus prima, een bloem heeft al een associatie met zachtheid..en zo ook de lente. De basisfoto is een foto met beperkte scherpte diepte die net op de rand van het blad van de linkerbloem ligt. Bij de effect foto is de (manuele) focus juist ietsjes vóór die bloem geplaatst, waardoor dus het hele beeld net uit focus is. Door het samenvoegen van het scherpe en het onscherpe beeld is hier een subtiele soft focus ontstaan.


Hier is het bos nog nat van de regen. Juist dan vangen de aanhangende druppels reflecties in het licht. Zoals je ook veel bij macro foto's ziet, is dat in het onscherpe deel van de foto juist erg mooi. Het uitgangspunt is om die sfeer van onscherpte druppels toe te passen. Ook hier weer een normaal scherp beeld gemaakt en een beeld waar de focus, weer manueel, net ervoor is geplaatst. Hierdoor is het effect van druppels in de onscherpte benadrukt bij de samengevoegde foto.

De foto's samenvoegen

De foto's van de meervoudige belichting kun je op twee manieren samenvoegen. De eerste manier is via de camera zelf. In het menu van je camera zet je de optie meervoudige belichting aan. Niet iedere camera heeft deze optie, in dat geval moet je de foto's samenvoegen in software zoals Photoshop. Dit lijkt lastiger dan de camera-optie aan te zetten, maar via mijn methode is het heel makkelijk.


Open de "gewone foto" op de standaard wijze in Photoshop. De tweede foto (voor het effect) wordt via "bestand" en "plaatsen" over de oorspronkelijke foto geplaatst.


Het kruis dat over de foto is geplaatst kan gebruikt worden om de foto te verslepen. Via de rechter muisknop kan "plaatsen" geselecteerd worden, het kruis is dan weg.


Rechtsonder (gele pijl) zijn twee schuifjes waarmee de dekking van het tweede beeld gekozen kan worden. Zoals alles in fotografie is dit geen exacte wetenschap, naar smaak en visie kun je het resultaat kiezen. Nadat alle handelingen verricht zijn kan via "lagen" gekozen worden om de lagen samen te voegen.

Happy shooting!

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Loulou Beavers en ik ben professioneel natuurfotograaf. Mijn foto's en artikelen worden regelmatig gepubliceerd in diverse tijdschriften en boeken. Ook zijn mijn foto's veelvuldig in internationale wedstrijden bekroond. Bekijk hier mijn website.Ook bloggen?
Het blogteam van Zoom.nl bestaat uit een groep van tientallen enthousiaste Zoomers die allemaal graag hun kennis met je delen. Wil jij ook graag jouw fotografiekennis delen met de bezoekers van Zoom.nl, en heb je een vlotte pen, stuur dan eens een mail naar redactie@zoom.nl.

Alle blogs geschreven door Loulou Beavers vind je hier.

Reacties (17)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
tjaard64 op 17 juni 2017 om 08:20

Dank je wel voor de uitleg. Ik ga er eens mee aan de slag dit weekend .En even rommelen in het menu van mijn camera.

49-Gisela op 2 mei 2017 om 16:12

super goede uitleg dank je wel

AnnemiekFaberPhotography op 9 november 2016 om 22:05

Fantastische uitleg en herkenbare, prachtige foto's;!

Dodsi op 17 juli 2015 om 15:40

Interessant en duidelijk artikel, ga zeker oefenen. Leuke workshops zie ik op je site, misschien iets voor de toekomst. Gr. Doris

mariontcvb op 18 februari 2014 om 17:58

wat een goede uitleg dank je wel

grekenrooi op 15 februari 2014 om 19:49

Fijn dat je dit zo gedetailleerd uitlegt LouLou, Dank je! Dit opent weer nieuwe perspectieven.
grt. Greetje

motionman op 15 februari 2014 om 14:01

Weer een mooi item dat ik in mijn gereedschapskoffer kan stoppen. Dit kan een mooie nieuwe dimensie aan een foto toevoegen dat ik zeker eens ga uitproberen.

fujializah op 14 februari 2014 om 21:34

Bedankt Loulou voor de uitleg.
Heb het meteen geprobeerd maar dat bleek toch nog lastiger te zijn dan dat het zo op het eerste gezicht lijkt (= meestal zo)
Het blijkt vooral lastig te zijn om één detail scherp te laten terwijl de rest wazig is.
Is daar ook een foefje voor ?
gr Alice

LoulouBeavers op 15 februari 2014 om 21:35

Hallo Alice, echt scherp zal met deze techniek niet kunnen, het doel is natuurlijk om een soft beeld te verkrijgen. ik heb wel eens resultaten gezien waarin met het gummetje in PS een deel scherp werd behouden, en daarmee s de uitstraling/resultaat dan ook anders.
wat je kan doen is 1 beeld scherp, en een beeld ieniemienie uit focus, dan zal het softe effect meer genuanceerd zijn.
Groetjes,
loulou

Gotchas op 14 februari 2014 om 20:11

Interessant stuk, super bedankt voor je uitleg

g-rar op 14 februari 2014 om 00:11

Bedankt LouLou !

redspider op 13 februari 2014 om 23:05

Bedankt om het te delen !
Het is altijd geweldig om te lezen hoe sommige foto's tot stand komen..... en daarna zelf aan de slag te gaan.

carolejacquy op 13 februari 2014 om 19:40

Tof om deze mee te delen met ons! Dank je Loulou

yvonnevandermeer op 13 februari 2014 om 19:12

Het geeft leuke effecten. De papaver vind ik erg mooi. Ga het zeker eens proberen.

maartje1962 op 13 februari 2014 om 16:33

Vooral bij de papaver geeft het een heel mooi effect vind ik.

marliesdekker op 13 februari 2014 om 14:32

Leuk! ga ik snel eens proberen..
op hoeveel % zet je de onscherpe laag gemiddeld om de scherpe rand van de bloem bijv. te behouden?

LoulouBeavers op 13 februari 2014 om 18:00

Hallo Marlies, dat heeft te maken met de mate van onscherpte van de effect foto en vervolgens met je eigen smaak. Doorgaans zal een genuanceerd soft effect beter in de smaak vallen. Je kan tijdens het samenvoegen van de foto´s in PS de dekking steeds aanpassen, totdat het naar wens is,
groetjes en veel fotofun!