Meld je gratis aan
Photoshop: Storend object verwijderen © Photoshop, software, quickstart, elements, beeldbewerking, storend object

6 maart 2014, 09:00

Tijdens de opname is je niets opgevallen, maar in de nabewerking zie je ineens dat sensorstofje of die storende pukkel. Gelukkig kunnen beeldbewerkingsprogramma's steeds slimmer storende elementen wissen.

Voor en na

foto: Mirjam de Ruiter (kiek-mirjam)

01 Snel retoucheerpenseel


In Photoshop Elements is het symbool van de correctietool een pleistertje. Dit pleistertje bestaat uit twee varianten: het Snel retoucheerpenseel en het Retoucheerpenseel. Het Snel retoucheerpenseel kijkt naar de pixels rond het object dat je wilt verwijderen. Voor het herstellen maakt hij namelijk gebruik van de structuur, belichting, transparantie en schaduweffecten van de omgeving. Selecteer het Snel retoucheerpenseel en kies bij Type Inhoud behouden. Kies de penseelgrootte iets breder dan het object dat je wilt verwijderen. Bestaat de afbeelding uit verschillende lagen dan kun je de optie Monster van alle lagen inschakelen. Sleep met het Snel retoucheerpenseel over het object dat je wilt verwijderen. Eerst verschijnt daar een donkere vlek, maar een fractie van een seconde later is die vlek samen met het storende element verdwenen.

02 Retoucheerpenseel


Ook met het Retoucheerpenseel laat je onvolkomenheden naadloos opgaan in hun omgeving. Het verschil met het gereedschap Snel retoucheerpenseel is dat je met het Retoucheerpenseel zelf de pixelmonsters aanduidt waarmee je de te vervangen pixels verwisselt. Voor je ermee aan de slag gaat, stel je een aantal opties in. Bij Bron kies je Monster om de pixels van de huidige afbeelding te gebruiken. Druk de Alt-toets in, zodat de muisaanwijzer in een kruisje verandert. Daarmee klik je op een zone die dienst doet als brongebied waar Photoshop Elements straks de nieuwe pixels vandaan zal halen. Daarna laat je de Alt-toets los en strijk je met de tool over het storende element. De inhoud zal worden vervangen door de inhoud van het brongebied.


03 Behoud van inhoud


In de professionele versie van Photoshop kennen we sinds versie CS5 de functie Vullen met behoud van inhoud of Content-aware fill. Hierbij selecteer je het ongewenste deel van de opname. Vervolgens verwijder je het door simpelweg op de Delete-toets te drukken. Het venstertje Vullen verschijnt dan op het scherm. Bij Gebruik kies je de optie Inhoud behouden en dan klik je op OK. Photoshop gebruikt ook hier de omgeving als voorbeeld. Het past belichting, kleurtoon en zelfs ruis aan om de achtergrond naadloos te laten doorlopen.
Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Sjordy op 8 maart 2014 om 09:29

Dit ga ik eens proberen, ik had inderdaad een toffe foto met een sprietje storend in beeld, kijken of of het lukt!

wiegerdam op 6 maart 2014 om 19:57

haha het zeilbootje op de achtergrond is ook weggehaald

Andre-Klooster op 6 maart 2014 om 11:24

Informatief, grappig dat ik de meeuwen op de grond niet als storend ervaar. Meer een aanvulling op het plaatje.

Sake-van-Pelt op 6 maart 2014 om 11:43

Ben ik met je eens hoor! Daarnaast vind ik het wegpoetsen nou niet heel netjes gedaan. Vooral bij de meeuw rechts is het heel erg duidelijk dat er 'geknoeid' is met de foto. Je ziet exact het zelfde patroon 2x achter elkaar.

follong op 7 maart 2014 om 16:48

Het is maar een instructie geen prijsfoto...