Upload jouw foto's
Lightroom: Snel zwart-wit omzetten © Zwart-wit, nabewerking, Lightroom

8 april 2014, 09:00

Met één klik heb je een foto al omgetoverd naar zwart-wit. Maar het resultaat is niet altijd wat je zoekt. Wil je er meer controle over? Dat kan heel gemakkelijk in Lightroom. Wij leggen dit uit in drie simpele stappen.

Voor en nafoto: Ronald Mateman (djsim69)

01 Kleur naar zwart-wit


Als je een foto omzet in zwart-wit, ben je dus alle kleur kwijt. Het contrast en de structuur worden dan extra belangrijk. De foto alleen omzetten naar zwart-wit is niet genoeg, maar we beginnen er wel mee. Begin met het importeren van een kleurenfoto. Klik rechtsboven op de knop Ontwikkelen, zodat je de foto kunt bewerken. Ga rechts naar het palet en klik op Standaard. Nu verschijnt het palet basis- bewerkingen. Klik bovenin het palet naast de knop Kleur, op de knop Zwart-wit. Nu is de foto in zwart-wit omgezet. Wil je de foto toch liever in kleur houden? Geen paniek, klik dan links naast Zwart-wit weer op Kleur.

02 Zwart-witmix


Is de foto te grijs en wil je meer contrast? Dan kun je in de Zwart-witmix precies bepalen hoe je foto eruit komt te zien. Ga twee paletten naar beneden en klik op Zwart-wit. Nu verschijnt de Zwart-witmix. Je ziet schuifregelaars voor acht kleuren. Hiermee regel je per kleur de intensiteit en daarmee bepaal je hoe licht of donker die kleur in zwart-wit wordt weergegeven. Lightroom heeft de schuifregelaars auto- matisch aangepast. Dubbelklik linksboven op Zwart-witmix om die instellingen te resetten. We gaan de foto namelijk zelf aanpassen. Schuif per kleur de slider naar links of naar rechts tot je de gewenste intensiteit bereikt.

03 Aanpassingspenseel


Selecteer rechtsboven het Aanpassingspenseel. Een nieuw palet klapt open. Alles wat je hier aanpast, heeft alleen effect op het penseel. Bepaal de grootte van het penseel met het scrollwiel op je muis. Zet de Belichting naar -1 en de Helderheid naar -30. Hierdoor worden de delen waar je over heen gaat donkerder en grover. Hier hebben we bijvoorbeeld de trap en de palen donkerder gemaakt. Ga naar rechtsboven en klik op Nieuw om een nieuw penseel aan te maken. Zet de Belichting nu op +1 en maak de lichte delen lichter. Als laatste ga ja naar Gegradueerd filter en zet de Belichting op -1. Sleep nu bovenaan de foto het filter een beetje naar beneden. Je ziet dat de lucht donkerder wordt.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn