Upload jouw foto's
10 tips voor het fotograferen met een omgekeerde lens  © Techniek, macro, macrofotografie, blog, omgedraaide lens

10 april 2014, 15:50

Eerder schreef Jeroen Hoppenbrouwers al een blog over macrofotografie met een omgekeerde lens. In deze blog gaat hij 10 tips voor deze speciale fotografietechniek.

Er zijn veel hulpmiddelen voor de macrofotograaf. Speciale macro-objectieven, voorzetlenzen en tussenringen om dat kleine mooi groot op de foto te krijgen. Jeroen Hoppenbrouwers heeft een hele andere techniek. Hij draait zijn lens om! Hoe dat werkt legt hij in zijn eerste blog Fotograferen met een omgedraaide lens uit. In deze blog gaat hij dieper op deze speciale techniek in.

Heel dichtbij

Wanneer je gaat fotograferen met een omgekeerde lens is het eerste wat opvalt en wat heel anders is dan bij alle andere lenzen, dat je heel dichtbij je onderwerp moet komen om het scherp in beeld te krijgen. In het begin zal je denken dat het vrijwel onmogelijk is om zo insecten op de foto te krijgen. Maar het is echt niet zo moeilijk als dat het in het begin lijkt. Als je het onder de knie krijgt ,geeft dat ook een groot voordeel met een reguliere macro lens. Want je weet beter hoe je bepaalde diertjes kunt benaderen.

Hier geef ik een aantal tips voor het fotograferen van insecten met een omgekeerde lens.
1 Ken je omgeving
Vaak ben ik naar prachtige natuurgebieden gegaan om te fotograferen maar waar ik de beste foto's heb geschoten is gewoon in de achtertuin. Na een tijdje ken je bepaalde plekken waar diertjes te vinden zijn. En om insecten te fotograferen heb je vaak ook niet meer nodig dan een achtertuin of balkon. Vul eens een plantenbak met wat vlinder - of insectenzaden. Een plantenbak vol bloemen kan dan voor meer diversiteit aan vlinders en insecten zorgen dan dat je in een week in een natuurgebied zou kunnen vinden.

Een springspin op zijn vaste stekkie.

2 Neem de omgeving in je op
Vaak als je zoekend rondloopt naar diertjes zie je op het eerste gezicht vrij weinig. Ga dan eens stil staan, neem de tijd en kijk eens goed rond. Zo vallen ineens dingen op die je misschien anders de hele dag voorbij gelopen was en met een omgekeerde 28 tot 20mm lens kun je ook echt hele kleine dingen fotograferen, dingen die je pas kunt zien als je echt goed kijkt.

Een springstaartje op een buxusblad zal je pas zien wanneer je echt heel goed kijkt.

3 Let op je schaduw
Veel diertjes zitten graag lekker in het zonnetje. Ik heb gemerkt dat veel diertjes zich niet zozeer storen aan jou met die camera, maar het vooral niet leuk vinden dat je ze uit het zonnetje haalt met je schaduw. Zie je een prachtige zeldzame vlinder zitten ga er dan met een boog omheen als de schaduw niet gunstig is.

4 Elk insect is anders
Je hebt insecten die enorm schichtig zijn, maar ook insecten die je zelfs aan kunt raken en die dan nog blijven zitten. Een daas die zit uit te rusten laat zich bijvoorbeeld gemoedwillig op de foto zetten. Af en toe kun je ze zelfs met je vinger een beetje opzij zetten om een betere compositie te krijgen. Dit leer je al doende.

Een daas welke zich gewillig liet fotograferen op een weidepaaltje.

5 Weg is niet altijd weg
Benader je een diertje en vliegt het weg volg het dan goed, als het weer gaat zitten heb je vaak nog een goede kans. Houtpantserjuffers bijvoorbeeld vliegen vaak heel even weg en gaan daarna gewoon op hetzelfde plekje terug zitten.

Een houtpantserjuffer is een vrij makkelijk te fotograferen insect.

6 Leer fotograferen zonder statief
Heel veel van de insecten die er rond vliegen en kruipen gaan echt niet wachten tot je je statiefopstelling klaar hebt staan en zullen al lang weg zijn als jij nog je statief aan het afstellen bent. Een groot voordeel van het fotograferen met een omgekeerde lens is dat je heel je omgeving als statief kan gebruiken. Door de korte scherpstelafstand is er vaak wel iets te vinden om tegenaan te leunen of de camera op te zetten. Als je een vlieg op een raamkozijn ziet gebruik dan het kozijn om tegenaan te leunen. Zo haal je heel veel aan trillingen weg.

7 Heb respect voor de natuur
Haal geen fratsen uit met diertjes. Ik lees weleens op forums over macro fotografie dat je insecten in de koelkast of vriezer kunt stoppen om ze zo sloom en gewillig te maken voor een foto. Doe dit niet en heb respect voor de natuur. Ik zou zelf niet trots kunnen zijn op een foto op die manier gemaakt.

8 Houd je in met het controleren van foto's
Als je de moeite hebt gedaan om een diertje voorzichtig te benaderen en het blijft zitten, kijk dan vooral niet na de eerste foto of deze is gelukt! Zodra je dat doet is vaak het diertje weg. Schiet liever foto's tot het diertje het beu is en ga dan pas kijken of er een paar goede foto's bij zitten. Dat levert veel meer geslaagde foto's op dan na elke foto controleren, je schiet immers digitaal. Het is geen schande dat je één op de twintig foto's scherp schiet.

9 Fotografeer in RAW
Als ik met een omgekeerde lens fotografeer zie ik een goed gemaakte foto niet als een foto die af is, maar iets wat bruikbaar is. Zo'n foto heeft nabewerking nodig en als je in RAW fotografeert kun je het maximale uit je foto halen in de nabewerking. Ik gebruik hiervoor Adobe Lightroom. Je hoeft dan een stuk minder in te zitten over de belichting, wat met een omgekeerde lens vrij moeilijk is om goed te krijgen. Uit een flink onder of overbelichte foto kan ineens een prachtige plaat tevoorschijn komen als je gaat bewerken.

10 Stofjes
Tenslotte wil ik nog een opmerking geven over het fotograferen met een omgekeerde lens. Wanneer je de foto's op je computer gaat bekijken zal je ongetwijfeld donkere stipjes zien. Dit zit niet in je lens maar zijn stofjes op je sensor. Ren nu niet gelijk naar de camerashop om je sensor te laten reinigen. Want na 2 weken zitten er al weer een paar terug. Dit zijn stofjes die met geen enkele andere lens echt zichtbaar zijn. Maar die ineens erg goed zichtbaar worden door het gebruik van een omgekeerde lens. Werk ze gewoon weg met een fotoprogramma als Adobe Lightroom of Photoshop.

avatar

Ik ben Jeroen Hoppenbrouwers. Sinds 2009 ben ik bezig met digitale fotografie. Als klein jongetje was ik al wel bekend met een spiegelreflexcamera. Mijn vader heeft mij in die tijd leren fotograferen. Ik vond het geweldig om met een macrovoorzetfilter macrofoto's te maken. In de overgangsperiode van analoog naar digitaal is mijn hobby een beetje zoekgeraakt. Pas drie jaar geleden ben ik weer echt met fotografie aan de gang gegaan. Mijn voorliefde voor macrofotografie is gebleven en daar verdiep ik mij tegenwoordig steeds verder in. Ik vind het prachtig om iets wat heel klein is enorm groot vast te leggen. Zie meer op mijn Zoom.nl-profiel of Flickr-pagina.

Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
hans1968 op 23 januari 2016 om 00:03

Hallo Jeroen
ik zie dat je veel kijk hebt op fotografie
Mijn macrolens geeft een foutstoring aan err01 de lenscontacten zijn vuil die moet ik schoonmaken
Vanalles geprobeerd zelf en reparatie is voor mij te duur
Nu las ik hier over de omkeerring
Ik gebruil mijn macro voornamelijk om mosjes te fotograferen , kan je mij vertellen of ik daarvoor ook een omkeerring kan gebruiken ? ik heb een canon eos 1000d , wilde de omkeerring gebruiken met een 18-55mm zoomlens van canon

JHoppenbrouwers op 9 februari 2016 om 10:51

Hoi Hans,

Sorry voor de late reactie. Ik krijg van blogs jammer genoeg geen melding in de mail als iemand reageert.

Een omkeerring gebruiken kan dan nog perfect als andere lenzen er niet meer op werken. Alleen moet je wel met die 18-55 lens zelf het pinnetje van het diafragma bedienen. Handiger is een oude lens met een diafragma ring maar toch kan je met die 18-55 prima scherpe macro foto's maken.

Er is wel een foefje om het diafragma van die lens vast te zetten op bijvoorbeeld f16 maar als je contacten niet meer werken zal dit ook niet werken denk ik. Maar je zou het kunnen proberen.
Wat je dan doet is je zet de lens op de camera, je stelt het diafragma in dan houd je de DOF knop ingedrukt en terwijl je die ingedrukt houd draai je de lens van de camera af. Het diafragma blijft dan op de ingestelde stand staan tot je de lens opnieuw op de camera zet.

Gr Jeroen.

JHoppenbrouwers op 9 februari 2016 om 11:04

Ik had het trouwens fout gelezen. Je lens contacten zijn vuil ik dacht de camera contacten. Dan werkt het foefje wel als er een DOF knop op de camera zit, maar die zit er bij een 1000d dacht ik wel op.

wicher10011968 op 3 juni 2014 om 21:01

Hallo Jeroen
Ik ben vandaag ook begonnen nadat ik de omkeerring binnen had. Wat mij opvalt is dat ik een lichte waas op de foto's zie en ik wat moeite heb met de belichting. Ik heb in een kringloop winkel een pallas 35 mm lens gevonden.
Deze doe ik op een van mijn Nikon camera's. Ik zie op mijn camera F0 staan. Moet ik de diafragma ring op de lens nu naar bijvoorbeeld F11 draaien? Moet ik ook de flitser vanuit de zijkant zo plaatsen zoals jij doet om betere foto's te krijgen?
Heb je nog wat tips

Groet wicher

JHoppenbrouwers op 4 juni 2014 om 00:54

Hoi Wicher,

Die lichte waas is inderdaad je flitser als je die goed onder de controle krijgt heb je dat niet meer. Ik regel altijd de flitskracht via de camera, bij mij staat die meestal op -0,7 of -1.0 om een juiste hoeveelheid flitslicht te krijgen. De lichtmeting zet ik ook altijd op spot. Je hoeft je flits niet aan de zijkant te zetten voor goede resultaten de ingebouwde flits werkt ook prima, dat gebruik ik ook geregeld om een diertje frontaal te belichten. Ik zou alleen geen grote flitser bovenop de camera gebruiken omdat veel licht dan over het onderwerp heen gaat.

Het klopt dat de camera f0 aangeeft bij een lens omgekeerd op de camera en inderdaad stel je dan het diafragma in met de ring op de lens (staat bij mij meestal op f11 of f16).

Groeten Jeroen.

wicher10011968 op 4 juni 2014 om 08:08

Jeroen,

Super. Bedankt voor je reactie. Ik ga veel oefenen. Ik zal een resultaat zo op Zoom plaatsen. Vond hem zelf wel mooi. Maar uiteraard komt ik nog niet bij jou in de buurt. Ik blijf je volgen. Je maakt echt mooie foto's.
[URL=http://s463.photobucket.com/user/Wicher_01/media/Facebook/Macrofotografie/10420678_10202404313973302_783313225_o.jpg.html][IMG]http://i463.photobucket.com/albums/qq351/Wicher_01/Facebook/Macrofotografie/10420678_10202404313973302_783313225_o.jpg[/IMG][/URL]

Wicher

JHoppenbrouwers op 4 juni 2014 om 13:36

Hoi Wicher,

Mooie foto van dat springspinnetje, lens is zo te zien goed scherp. Het is vooral de flits goed onder controle krijgen. Ik schiet mijn foto's als met een compactcamera, verander vrijwel nooit iets aan de instellingen het is alleen wel even zoeken naar wat werkt en wat niet.

Groeten Jeroen

wicher10011968 op 4 juni 2014 om 14:32

Jeroen,

Bedankt voor je reactie. Ik ga veel oefenen.

Saxi op 15 april 2014 om 09:30

Hallo Jeroen, ik heb je artikel in Zoom gelezen en inmiddels een mooie 28mm analoge nikon lens aangeschaft en de nikon flitser, die je hebt beschreven. Ik zit nog even met de flitsbeugel. Kun je aangeven wat jij daar voor gebruikt ???

JHoppenbrouwers op 15 april 2014 om 21:29

Leuk dat je er ook mee aan de slag gaat. Ik gebruik hiervoor dit steuntje http://www.cameranu.nl/nl/p103384/falcon-eyes-camera-bracket-pbc-200hhc-mini-balhoofd-flitsschoen?utm_source=beslist&utm_medium=site&utm_campaign=affiliates&utm_content=studio-accessoires,klemmen-beugels.

Groeten Jeroen.

wil1553 op 11 april 2014 om 16:45

Prachtig Jeroen,
fijne tips, met welke lenswerk je zelf?
Groetjes Wil

JHoppenbrouwers op 11 april 2014 om 21:45

Bedankt voor je reactie,

Het meest gebruik ik een Nikon 28mm f3.8 ai en de Nikon 24mm f2.4 ai. Dat zijn toch wel mijn favoriete lenzen.

Gr Jeroen.

LadyLipstick1 op 10 april 2014 om 18:35

Goede tips. En ooit ga ik dit ook proberen.
Groetjes Kaatje

maartje1962 op 10 april 2014 om 18:30

Informatief artikel!