Upload jouw foto's
Fotografeer je eigen hond: de basis © Hondenfotografie, hond, huisdier, dieren

2 mei 2014, 14:40

Elke maand bespreekt Miranda Schenkel een ander onderdeel van dierenfotografie, zowel theorie als praktijk. Deze eerste keer: Fotografeer je eigen hond.

Hondenfotografie. Sommigen zeggen dat het overeenkomt met het fotograferen van kinderen. Ze hebben weinig geduld, weinig aandacht en zijn lastig te regisseren. Toch is dat juist wat het ook zo leuk maakt. Het levert namelijk altijd spontane situaties (en dus foto's op). Elke maand bespreek ik een ander onderdeel van hondenfotografie, zowel theorie als praktijk. Deze keer: Fotografeer je eigen hond.

Zoals bij velen is mijn passie voor hondenfotografie begonnen met het fotograferen van mijn eigen hond(je). Vaak is dit de makkelijkste en meest voor de hand liggende optie. Mits op de juiste manier is uitgevoerd, is het een plezier voor baas én hond en versterkt het de band die jullie hebben. Een voordeel van het fotograferen van je eigen hond is je dat hem al goed kent en dus (waarschijnlijk) al weet wat zijn 'beste poses' zijn. Alleen, hoe krijg je die nu ook goed op de foto? Geduld is het sleutelwoord bij het fotograferen van honden (en andere dieren). Een aantal basis principes om je op weg te helpen.

Introduceer de camera

Heel belangrijk is de eerste ervaring van jouw hond met de camera. De meeste honden zullen er absoluut geen problemen mee hebben, maar er zijn ook honden die niet begrijpen wat voor raar ding jij in je handen hebt. En dat rare ding maakt ook nog eens rare geluiden. Het is belangrijk de eerste keer niet bezig te zijn met het maken van foto's, maar het op gemak stellen van je hond in bijzijn van de camera. Pak je camera en maak een foto in het bijzijn van je hond (maar niet perse van je hond). Als hij positief of niet reageert op het geluid van de sluiter geef hem dan een beloning. Dit kan een snoepje zijn, maar ook een speeltje of een knuffel. Zolang de hond zich (nog) niet volledig op zijn gemak voelt bij het geluid van de sluiter, zal het nooit lukken de perfecte foto te maken. Oefen dit net zo lang tot de hond het geen probleem meer vindt.

Als de hond geen problemen (meer) met de camera heeft, kun je beginnen met het fotograferen van je hond. Begin van een afstand en kijk hoe ver je kunt komen zonder dat de hond nerveus of bang wordt. Probeer verschillende hoeken en afstanden, maar richt je vooral (nog) niet op het resultaat.

Hou het kort en maak het leuk

In het geval van je eigen hond kun je streven naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. Je hebt namelijk alle tijd om mooie en leuke foto's van hem te maken. Houd de fotosessies daarom kort en vraag niet teveel van hem, helemaal in het begin. Als je een hond hebt die het fantastisch vindt om voor de camera te staan dan heb je geluk en hoef je hier minder op te letten.

Het aller belangrijkste is dat het leuk is. Voor jou, maar nog meer voor je hond! Zorg daarom altijd voor een speciale beloning. Jij kent jouw hond het best, dus zorg ervoor dat je hem beloont met iets waarvan je weet dat hij het fantastisch vindt. Dit kan een spelletje zijn (bal gooien) of een dikke knuffel. Probeer erachter te komen wat jouw hond fantastisch vindt!

Als het even niet lukt is het belangrijk niet gefrustreerd of ongeduldig te worden. Soms zit het er gewoon niet in en hier moet je vrede mee hebben. Loop gewoon verder en probeer het later nog eens.

Maak het afwisselend

Zorg voor afwisseling door op zoek te gaan naar nieuwe locaties, te fotograferen op verschillende tijdstippen en met verschillende lenzen. Dit houdt het voor de hond spannend en leuk en jij kunt zo ook veel verschillende dingen uitproberen. Hierdoor kun je erachter komen wat je leuk vindt en wat wel (of niet) werkt op de foto. Honden houden van het ontdekken van nieuwe plekken met allemaal nieuwe luchtjes. Hierdoor zal je hond de fotosessies als positief ervaren. Ook zullen jullie een sterkere band opbouwen door samen dingen te ondernemen.

Chico bij het Valkenburgse Meer, Katwijk

Ontspan en geniet!

Het is belangrijk je camera ook eens thuis te laten en gewoon te genieten van jullie tijd samen (in de natuur). Recentelijk betrapte ik mezelf erop eigenlijk nooit meer zonder camera de deur uit te gaan en dat ik altijd maar bezig was met het maken van 'perfecte' kiekjes. Dit is natuurlijk ook niet helemaal de bedoeling, dus denk eraan ook 'geen-fotografie-tijd' in te plannen. En als je hierdoor net dat perfecte moment mist, tja, morgen weer een dag.

Mogelijkheden

Met hondenfotografie kun je veel kanten op. Je kunt fotograferen in de studio, op locatie of gewoon binnenshuis. Je kunt je richten op actiefotografie of het maken van portretten. Zelf hou ik me voornamelijk bezig met portret fotografie op locatie, maar mijn eigen hond(je) fotografeer ik soms ook binnenshuis. Door te doen, kom je erachter wat jou het beste ligt en waar je de meeste energie van krijgt.

Chico in de ochtendmist in het Huigpark, Leiden

Mijn eigen hond(je): Chico de Chihuahua

Ik heb het getroffen met mijn eerste eigen hond(je) Chico. Hij is niet alleen super lief, slim, schattig en knap, maar ook nog eens een perfect model! Als mijn camera tevoorschijn komt weet hij wat hij moet doen. Recht in de camera kijken, in de verte staren, geïnteresseerd een bepaalde kant op kijken. Hij kan het allemaal. We gaan vaak samen op ontdekkingstocht om nieuwe, mooie plekjes te ontdekken. Doordat hij de basiscommando's perfect onder de knie heeft is het vaak makkelijk hem in de perfecte pose te krijgen (en te houden). Hierdoor kan ik ook veel uitproberen en experimenteren. Het voordeel van je eigen hond is dat je hem altijd bij je hebt, waardoor je gemakkelijk perfecte situaties kan opzoeken. Chico vindt zijn (mini) tennisbal helemaal fantastisch en deze gebruik ik dan ook als beloning. Ik kan zijn aandacht trekken door te ritselen met het zakje waar snoepjes in zitten. Hiermee creëer ik zijn aandachtige en alerte blik. Ik kan me in ieder geval geen beter model voorstellen dan mijn kleine Chico!

Portret van Chico binnenshuis

Heb jij nog tips voor het fotograferen van je eigen hond? Deel ze in de comments!

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

avatar

Miranda Schenkel is naast haar werk als interactie ontwerper ook hondenfotograaf. Als fotograaf probeert ze de persoonlijkheid van viervoeters vast te leggen. Ze schrijft over de kennis die ze op doet tijdens fotoshoots en geeft praktische tips zodat je zelf ook direct aan de slag kunt. Je kunt haar werk bekijken op haar haar website.

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rajaydv op 27 oktober 2018 om 09:54

The most popular game played online gta 5 online generator developed by supercell. gta online money generator game is played all over the world and is very popular as it provides a real sense of online gaming.
I4alldogs op 12 mei 2014 om 22:47

Als gedragstherapeut en trainer van honden, hondenbezitter en -fotograaf (hobby) wil ik toch even reageren op je artikel. Ik heb het met plezier gelezen en haal er weer tips uit. Maar ik wil nog even iets kwijt over angst voor de camera van sommige honden. Houd er rekening mee dat sommige honden de lens als een groot starend oog zien, waardoor er angst- of andere stressreacties kunnen ontstaan. Er zullen honden zijn die er nooit aan wennen, fotografeer deze honden dan ook niet "en profile" maar van de zijkant. Ook dan kun je hele mooie plaatjes schieten en is het geen stress voor de hond.
Ik kijk al uit naar je volgende artikelen!

miranx op 13 mei 2014 om 13:20

Goede tip, bedankt! Ik heb zelf nog geen ervaring met zulke angstige honden, maar ik zal het zeker onthouden.

olensen op 12 mei 2014 om 11:06

Wauw wat gaaf heb zelf ook een hond en is tevens mijn fotomodel ik kan er bijna alles met haar en ze blijft dan ook gerust 5 minuten stil zitten echt leuk. hou hier wel van

miranx op 13 mei 2014 om 13:21

Beste olensen,

Wat fijn dat je ook zo'n fotomodel hebt! Dat maakt het een stuk makkelijker en dan kun je veel uit proberen.

RitaWi op 6 mei 2014 om 08:39

Hallo Miranda,

Wat is jouw hondje Chico een schatje en een goed foto-model!
Vooral die portret-foto van Chico vind ik prachtig. Wat een ontzettend lief koppie! Is het een langharige Chihuahua?
De foto van Chico op de rails vind ik trouwens ook bijzonder en die in de ochtendmist ook.
Je profielfoto waarop je Chico een kusje geeft vind ik ook aandoenlijk trouwens!

Ik heb zelf, naast diverse kromsnavels die vaak model staan voor mijn foto's, ook 2 langharige Chihuahua's, Vicky (bruin) en haar dochter Lisa (Blue-merle).
M.n. Vicky wil niet graag op de foto.
Ze kijkt vaak expres de andere kant op zodra ze ziet dat ik mijn camera op haar richt.
Toch maakt mijn camera nauwelijks geluid. Het is nl. geen spiegel-reflex-camera helaas, maar een compact-camera met veel handmatige opties, de al wat oudere SONY DSC-HX1. Ik loop inmiddels geregeld tegen de beperkingen op. Baal!
Mijn hondjes kunnen buiten dus echt niet los, want dan gaan ze er vandoor. Daar moet ik niet aan denken!
Portret-fotografie van dieren, liefst beeldvullend, spreekt mijzelf ook zeer aan.
Ik zou zeggen Miranda, bekijk mijn foto's maar eens. Ik heb diverse albums gemaakt, waaronder ook een album voor mijn eigen Chihuahua's!

Ik heb zonet jouw foto's ook bekeken. Allemaal prachtige hondenfoto's!
Kwam je die andere honden gewoon tegen bij het uitlaten en heb je ze toen gefotografeerd, of heb je echt een afspraak met het baasje gemaakt om diens hond te fotograferen en je helemaal op de betreffende hond gericht?
Het verbaast me dat je pas 13 foto's op Zoom.nl hebt staan, maar ze zijn stuk voor stuk wel prachtig.
Ik ben gelijk "Fan" van je geworden!

Vriendelijke groeten,
Rita

miranx op 6 mei 2014 om 09:50

Beste Rita,

Bedankt voor je leuke reactie! Chico is inderdaad een langharige Chihuahua. Hij lijkt wel een beetje op jouw Vicky! Jammer dat Vicky niet graag op de foto gaat, de ene hond vindt het nu eenmaal leuker dan de andere helaas. Is er een manier om het voor haar leuk(er) te maken? Bijvoorbeeld door een spelletje of een andere beloning? Langzaam opbouwen en veel belonen kan helpen.

Je hond hoeft niet perse los te lopen voor mooie foto's. Een lange (flex)lijn kan uitkomst bieden, maar dan heb je wel iemand nodig die je kan assisteren. Als je basiskennis hebt van Photoshop (of een soortgelijk programma) kun je de lijn vaak achteraf nog wegwerken.

Ik ben begonnen met het fotograferen van honden die ik tegen kwam tijdens het uitlaten, maar inmiddels doe ik 'echte' fotoshoots op locatie.

Jij hebt ook mooie foto's. Vooral de close-ups van de vogels vind ik prachtig!

Groeten, Miranda

RitaWi op 8 mei 2014 om 11:15

Hallo Miranda,

Ik heb graag gereageerd op jouw interessante artikel. Jij ook weer bedankt voor deze reactie.
Inderdaad, jouw Chico (zo heet trouwens mijn oudste valkparkiet ook!) en mijn Vicky lijken wel wat op elkaar. Leuk!
De meeste foto's van zowel mijn Chihuahua's als mijn kromsnavels maak ik binnenshuis. Bij Vicky moet je haar verrassen. En dat lukt soms ook best goed. Als ze éénmaal in de gaten heeft dat ik haar wil fotograferen, dan werkt ze niet meer mee, maar juist tegen. Dan kan ik er maar beter ook mee stoppen.

Gaaf dat je van het fotograferen van toevallige ontmoetingen met honden bij het uitlaten, nu inmiddels echte fotoshoots op locatie met honden doet. Daar mag je best trots op zijn.

Ik ben er trots op dat iemand die een serie van artikelen over dierenfotografie voor Zoom.nl schrijft, heeft besloten om mijn "Fan|" te worden, mijn foto's (m.n. van mijn kromsnavels) mooi vindt en me vanaf nu gaat volgen. Bedankt daarvoor. Helaas ben ik momenteel wat minder actief op Zoom.nl m.b.t. het plaatsen van nieuwe foto's omdat ik domweg te druk ben. Maar.............. er staan al zat eerder gedownloade foto's van mij op Zoom.nl waarvan de geïnteresseerde bezoekende Zoomer m.i. kan genieten.

Groetjes,
Rita

SEvanEunen op 5 mei 2014 om 20:27

Ik gebruik vaak de sportstand, nu loop ik alleen tegen een probleem aan omdat de ISO vanzelf word bepaald en als er weinig licht is loopt het vaak op tot 2500; 640.. Dit vind ik erg jammer. Hebben jullie nog tips voor actie fotografie van Berner Sennen in de stand P of M ? Ik hoor graag van jullie!!

miranx op 6 mei 2014 om 07:27

Beste SEvanEunen,

Actiefotografie is lastig! Als je meer controle wilt hebben over de instellingen loont het om je eens te verdiepen in de M stand. Hiermee kun je zelf precies bepalen wat er gebeurt. Daarnaast is het ook een kwestie van oefenen (echt)! Zorg voor veel contrast tussen de hond en de achtergrond. In jouw geval dus een lichtere achtergrond i.v.m. de donkere hond. Probeer het ook eens op een zonnige dag, dit zal er voor zorgen dat je ISO niet zo omhoog hoeft. Je kunt op Zoom.nl ook even zoeken op 'snelheid' er zijn al wat blogs geschreven over het vastleggen van beweging. Succes!

LosPetra op 4 mei 2014 om 12:51

Leuk!