Upload jouw foto's
Reizen met je camera: Wat moet je meenemen © vakantie, reis, techhive, accesoires

11 mei 2014, 08:00

Je hoeft geen National Geographic fotograaf te zijn om je digitale camera mee te nemen. Of je nu een week op vakantie, een weekendje weg, of een dagje uit gaat, het kan een goed idee zijn om je digitale camera mee te nemen voor betere foto's dan met je telefoon.

Maar wat voor accessoires heb je nodig om de beste foto's te maken en ze veilig te bewaren? We hebben een lijst met spullen samengesteld die ontworpen zijn voor reizende fotografen. Je hoeft niet alles in de lijst mee te nemen, tenzij je een echte Nat Geo pro bent, maar je kunt hem gebruiken om alle benodigdheden te vinden die bij jou passen.

Stop hem in een degelijke tas

Hoe draag je je digitale camera? Als je hem nog altijd in een rugzak propt die ontworpen is voor schoolboeken, of als je helemaal geen bescherming gebruikt, overweeg dan een nieuwe aankoop. Geen enkele tas is perfect voor alle combinaties spullen, daarom zul je er ruwweg een miljoen verschillende tegenkomen in camerawinkels en online; maar je kunt het aanbod beperken door naar een stijl tas te zoeken die het beste bij je levensstijl en apparatuur past (een rugtas versus een handtas, bijvoorbeeld). Kijk naar een tas met een dikke voering en aparte vakken voor lenzen en andere accessoires die je mee wilt nemen. Sommige cameratassen hebben ook ruimte voor elektronische apparatuur zoals een iPad of laptop. Voor meer tips, lees de blog van Martin Vonk over de verschillende cameratassen.

Houd de regen buiten

In de regen kun je ook prachtige foto's maken. Foto: jeffcapes

Wanneer je je camera mee naar buiten neemt is er een kans op regen - en een aantal zeldzame uitzonderingen daargelaten zijn camera's niet ontworpen om te gedijen in vochtige omgevingen. Neem op zijn minst een wegwerp regenhoes mee om je camera en lenzen tegen onverwachte buien te beschermen - je kunt het zelfs gebruiken om in de regen foto's met je smartphone te maken.

Gebruik je telefoon om foto's te delen

We hebben al vaker geschreven over de Eye-Fi card; het is een gewone Wi-Fi geheugenkaart voor je camera, maar hij gebruikt ook Wi-Fi om foto's draadloos naar je PC te uploaden. Wanneer je onderweg bent heb je misschien iets aan de nieuwe Eye-Fi Mobi (vanaf 35 euro voor 8GB), die ontworpen is om foto's van je camera naar je telefoon te versturen en automatisch naar de dienst van je keuze te uploaden.

Neem reserves mee

Hoe langer je van huis weg bent, hoe groter de kans dat je iets nuttigs tekort komt, zoals batterijen of snacks. Het is een goed idee om twee volledig opgeladen batterijen mee te nemen wanneer je weggaat - één in je camera en een reservebatterij in je cameratas - plus een oplader als je langer dan één dag wegblijft. En aangezien geheugenkaarten tegenwoordig spotgoedkoop zijn is het handig om er een stuk of twee bij je te hebben. Vertrouw niet op één enkele kaart, want als hij kapot gaat heb je een probleem.

Neem een betere flitser mee

Door in te flitsen maak je soms net een sprankelender beeld, ook haal je vervelende schaduwen weg. Foto: daanvdlaan

Heb je een flitser nodig om licht aan een foto toe te voegen? De Lightscoop (voor digitale SLR's) of de Lightscoop Jr (voor compact camera's) weerkaatst en verspreidt het licht van de ingebouwde flitser - en neemt vrijwel geen ruimte in beslag in je cameratas. Beide producten kosten minder dan 15 euro. Helaas is de Lightscoop niet in Nederland verkrijgbaar dus je zult hetzelfde bedrag moeten neertellen voor verzendkosten uit Nederland.

Stabiliseer je camera

Zo'n foto maak je niet zonder statief. Foto: micheld200

Foto's nemen vanaf een gestabiliseerd onderstel levert bijna altijd betere foto's op, maar statieven zijn groot en onhandig, dus misschien wil je er liever geen meenemen. Voor een lichtgewicht, compact, en ongebruikelijk alternatief, probeer de Joby GorillaPod (het Original model kost 15 euro; de chicste van de andere vijf kost 75 euro). Of probeer MonsterPod (ongeveer 12 euro), wat in principe een zuignap met een statiefmontering is.

Overweeg een laptop en camera mee te nemen

Als je langer dan een dag of twee van huis bent en je foto's wilt beschermen, dan is een laptop je eerste verdedigingslinie. Neem je laptop met de juiste geheugenkaartlezer of USB-kabel mee, en je kunt elke avond voor de veiligheid je foto's van de camera naar je laptop kopiëren. Je kunt ze ook bewerken. Een andere optie is je foto's op te slaan op een iPad, wat kan als je voor zo'n 20 euro de Camera Connection Kit aanschaft.

Maak een back-up

Tot slot, overweeg een externe harde schijf mee te nemen. De beslissing hangt af van hoe neurotisch je bent betreffende het beschermen en back-uppen van je foto's. Een kleine harde schijf zoals de Seagate Slim Portable Drive kost minder dan 80 euro, heeft een capaciteit van 500GB, en kan zonder externe stroomvoorziening verbonden worden.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Jackie Dove (@jackidove). Het artikel wordt door Zoom.nl gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige cursussen, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Reacties (9)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jaap054 op 14 mei 2014 om 17:57

Ik zou graag willen weten waar de Lightscoop te koop is. Hier in Nederland kan ik hem nergens vinden.

Sake-van-Pelt op 12 mei 2014 om 16:19

Ik ga vaak als vakantie bergwandelen. Zonder camera loop ik vaak al met 23kg op mijn rug 8 uur op een dag. Met mijn camera en een 18-250mm lens, 3 reservebatterijen en cameratas er bij kom ik al snel op 25kg. Aanstaande zomer neem ik daarbij ook een stafief mee (1.2kg). In de Pyreneeën, waar ik vaak kom, is het weer soms erg wisselvallig, ik heb echter nog nooit gehad dat mijn camera door regen kapot is gegaan, wat mij betreft kan de regenhoes lekker thuisblijven. Ook een laptop is voor mij uit den boze, veel te zwaar en bijna geen mogelijkheden tot opladen. Ik neem een aantal 16GB kaartjes mee die ik om de dag wissel. Raak ik dan 1 kaartje kwijt, ben ik niet de helft van mijn vakantie kwijt.

JeffCapes op 11 mei 2014 om 16:10

Leuk dat mijn foto hiervoor is gebruikt!
Ik gebruik nooit een waterdicht tas of een regenhoes, laat staan een statief!

NanZ op 11 mei 2014 om 11:58

ZOOM.nl was een tijdje erg leuk, en nu heeft het zijn ziel aan de duivel verkocht. Business! Marketing! Misschien was dat altijd al zo, maar ik had het tot vandaag niet gemerkt. I Quit!

RoelR op 12 mei 2014 om 12:53

Achja Lid sinds: 03-04-2014

NanZ op 11 mei 2014 om 10:32

Over tassen: Ik heb een grote Canon-tas, wat een foute aankoop was. Niet alleen duur, maar ook schreeuwt alles CANON! En dat wil je toch niet. Kijk eens bij Thinkpad. Volstrekt onopvallend zwart, mooie zachte en flexibele indeling voor grote en kleine body's/lenzen. Men zou kunnen denken dat er schoolboeken in zitten! Is dat niet precies wat we willen?
Overigens, beste redactie, begin ik een beetje af te knappen op al die aandacht voor gebruikers van mobiele telefoons. Wilt u echt zo nodig de selfies- en de kiekjesmakers aan u binden? Dan bent u mij kwijt!

GovertKreuk op 11 mei 2014 om 13:12

Lijkt mij eerder een ''meegaan met je tijd'' verhaal. Is alleen maar beter ivm met sneller uploaden naar diverse sites/social media. Dus zit imo veel voordeel in.
En uiteindelijk is natuurlijk niemand verplicht om de moderne opties te gebruiken. Heb alleen het idee dat veel mensen maar in het verleden willen blijven hangen en alles wat nieuw is bij voorbaat al afkraken, maar dat is mijn bescheiden mening.

basgrif1975 op 11 mei 2014 om 10:59

Selfies, zooo 2013, daar heeft u gelijk in!

NanZ op 11 mei 2014 om 11:49

Aha, we zijn al met TWEE!