Upload jouw foto's
De spanning van naakt - Tips voor naaktfotografie © naakt, blog, model

16 mei 2014, 10:10

Naaktfotografie is voor veel fotografen erg spannend om mee te beginnen. Erwin Verweij is professioneel fotograaf en vertelt hoe hij begonnen en geeft je bruikbare tips.

Techniek

Ik ben geen technisch fotograaf, laat ik dat even voorop stellen. Maar ik weet natuurlijk best wel hoe ik mijn camera moet instellen, al weet ik echt niet iedere functie te benoemen. Ook weet ik hoe ik mijn flitsers in mijn studio kan gebruiken. En ik snap best wel iets van uitsnede en compositie. Maar ik ben niet technisch. Ik werk vanuit gevoel. Al geruime tijd werk ik graag met modellen. Ik ben een beetje uitgekeken op lege gebouwen, landschap of insecten. De vrouwelijk vormen vind ik mooi en ik zet die graag zo mooi mogelijk neer. Vorig jaar werkte ik nog veel op locatie en regelde altijd de mooiste plekjes voor een shoot. Maar ik was altijd afhankelijk van anderen. En niet alles kan zomaar overal. Ik wilde naaktfotografie gaan doen en je doet dat niet zomaar even op de hoek van de straat. Kortom ik had een uitdaging.

Meeliften

Nu mocht ik een keer meeliften met een andere fotograaf. Die stelde zijn studio beschikbaar en ik mocht mijn eerste echte naaktshoot doen. Ik was verkocht. Het model liep poedelnaakt door de studio en deed nergens moeilijk over, maar dat was niet waarom het leuk was. Het intieme samenwerken met haar. Maar ook het spelen met licht en vorm. De interactie. Ik vond het leuk. En ik bleek er ook best wel goed in te zijn. Ik weet niet of je dat mag zeggen over je eigen werk, maar als ik het vergeleek met andere fotografen, dan deed ik het best aardig. Maar ik had nog steeds de beperking van het niet hebben van een veilige en eigen plek. Tot ik op een dag een studio tot mijn beschikking kreeg. Een oud gebouw en anti-kraak. Ik investeerde in wat flitsers en voor ik het wist had ik een echte professionele studio. Dit heeft mijn werk een enorme boost gegeven. Ik kan nu wanneer ik wil mijn gang gaan. Ik maak eenvoudige licht situaties maar ook hele decors met sneeuw en bos. Vaak ieder vrij moment wat ik heb. En altijd rond een model.

Partytime

Door die veilige studio kon ik opeens ook veel naakt doen. Nu krijg ik wel eens van die vragen van mensen om me heen. Of kan ik me wel concentreren met zo'n naakte dame. En zelfs dat er zeker wel heet aan toe gaat tijdens een shoot. Ik glimlach dan altijd maar een beetje en geef een knipoog. Blijkbaar hangt er een bepaalde verwachting van mensen rond dergelijke fotografie. Het zal wel altijd partytime zijn. Maar niets is minder waar.

Hard werken

Het is hard werken. Misschien wel harder werken dan een fotoshoot met kleding. Ik ben een perfectionist. Ik denk dat je dat als fotograaf vrij snel bent. Je maakt tenslotte die ene foto en heel veel mensen krijgen die te zien. Je let dus op ieder element. Is het licht goed en hoe valt een schaduw. Wat doen we met die hand. En hoe krijg ik die ene huidplooi mooi. Je bent eigenlijk tijdens een shoot met naakt constant bezig met het plooien en vormen van een menselijk lichaam. En dan ben je niet alleen met licht en vorm bezig maar ook nog eens met ethiek. Kan dit wel en past het nog binnen het beeld dat ik voor ogen heb. Geloof me, het zweet loopt me soms over mijn rug tijdens een dergelijke shoot, en dat is niet omdat er een mooi model bloot voor mij staat. Het is keihard werken en scherp blijven.

Spannend

Waarom schrijf ik dit nu. Ik spreek veel fotografen en vele van deze mensen vinden het fotograferen met een model eng. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het idee dat je iemand moet vertellen wat te doen, hoe te staan of zitten. En dan ook nog eens met techniek bezig zijn, boezemt ze angst in. Of in ieder geval heel veel spanning. De verwachting en het falen heeft een extra lading gekregen. Maar neem van mijn aan. Het is juist heel erg leuk. Je maak de foto opeens niet meer alleen. Er is interactie en je wordt gedwongen uit je comfort zone te stappen. Neem een mooie dag. Vraag je buurmeisje of speur op Facebook en ga aan de slag. Spring in het diepe en daag jezelf uit.

Durf te kijken

Maar ik heb een hele belangrijke tip hierin. Eentje die heel veel fotografen laten liggen. Durf te kijken. Ik heb gemerkt dat veel fotografen als ze met mensen werken de neiging hebben om maar door te klikken. Geen aanwijzingen te geven. En hopen dat ze door kwantiteit, de kwaliteit krijgen. En zeker bij naakt komt dit nog vaker voor. Als je alleen maar staat te kijken dan zou wel eens de indruk kunnen ontstaan dat je staat te gluren. Wat natuurlijk onzin is. Ga gewoon eens voor je model staan en kijk, ja ook als ze poedelnaakt voor je staat. Kijk wat je ziet. Wat doet de houding. Wat doet het licht. Pas dan ga je vormen en neerzetten. Neem je tijd en kijk met je ogen en niet met je lens. Een mooie uitspraak die ik altijd hanteer is dat een foto zowel voor als achter de camera wordt gemaakt en niet in de camera.

Wie is deze auteur?

Mijn naam is Erwin Verweij en ik ben een professioneel fotograaf maar ik doe het als hobby. Mijn passie ligt bij model fotografie in zowel fashion als glamour, waarbij ik altijd probeer grenzen op te zoeken. Ik vertel graag kleine verhaaltjes met mijn fotografie en ik deel graag mijn kennis en ervaring. Ik werk zo nu en dan in opdracht vanuit eigen studio en mijn werk is te zien op http://erwinverweij.500px.com.

Alle blogs geschreven door Erwin Verweij vind je hier.

avatar

Mijn naam is Erwin Verweij en ik ben een professioneel fotograaf. Mijn passie ligt bij model fotografie in zowel fashion als glamour, waarbij ik altijd probeer grenzen op te zoeken. Ik vertel graag kleine verhaaltjes met mijn fotografie en ik deel graag mijn kennis en ervaring. Ik werk in opdracht vanuit eigen studio of op locatie en mijn werk is te zien op http://www.ifacilitatephoto.eu

Reacties (10)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Michelle1980 op 7 september 2014 om 14:00

In mijn verre duistere verleden heb ik welleens een fotoshoot laten maken van mijzelf op erotische wijze en dat beviel me opzich wel al duurde het even eer ik wat meer ontspannen was. Je tips zijn zeer bruikbaar en als ik vrouw zijnde acht ze dan ook zeer verstandig als prettiger.

Binnenkort heb ik een sensuele naakt shoot van dames die alles behalve slank zijn nog ongeschonden zijn door operaties.
Met de bedoeling juist die volheid meer in de picture te brengen op een sensuele en erotische wijze zonder trashy te worden. Maar ja dan kan ik moeilijk teveel gaan bewerken dus bij deze de vraag wat voor tips heb je dan voor mij?

bleu-bleu op 20 mei 2014 om 20:47

Goede omschrijving en tips. Ik doe deze fotografie soms, om te schilderen.
Om vertrouwen op te bouwen de volgende tip: stel een contract op en laat deze tekenen. (1 voor model en 1 voor jou) Daarin staat wat JIJ èn de ander met de foto's mag doen en wat niet. Want als deze foto's ongewild op internet komen, of er later spijt komt, moet je BEIDE ingedekt zijn, om gedoe achteraf te voorkomen. (ik geef ook altijd wat mooie foto's mee op CD)
Ook helpt het als je het model zelf laat meekijken naar de resultaten in het bewuste mapje op PC/laptop. Of op het camerascherm
Vaak ook zien zij zelf, dingen die jij over het hoofd zag, waar ze moeite mee hebben. (Een vlekje, bobbeltje wat ze niet mooi vinden van zichzelf) Zo bouw je vertrouwen op als je ter plekke de foto definitief verwijdert.

everweij op 21 mei 2014 om 08:41

Beide zijn zeker goed om te doen. Een overeenkomst opstellen is altijd goed om te doen en een kleine moeite. En indien mogelijk schiet ik naar mijn laptop. Maakt het ook veel eenvoudiger om te laten zien wat je wil met een pose en wat je wel en niet ziet, bv bij bedekt naakt. Geeft een veel betere communicatie en samenwerking. Ik zie vaak een model ontspannen als ze de eerste foto's gelijk ziet. Een soort "pfff hij begrijpt het en het ziet er nu al goed uit"

hansvanderboom op 20 mei 2014 om 11:55

Dank je wel Edwin, het zijn praktische tips die allemaal open deurtjes lijken maar waar je echt wat aan hebt. Je foto's zijn prachtig. Daar staaf je zonder meer mee wat je in je antwoord aan Maik te berde brengt. Maik brengt inderdaad een heel herkenbare ervaring naar voren. Ik kijk uit nog nog meer bruikbare ervaringen en tips.

MaikJansen op 17 mei 2014 om 10:31

Mooi verhaal en herkenbaar. Wat ik mis, misschien ben ik daar gewoon gevoelig voor, is hoe je voorkomt dat je omgeving een eigen invulling geeft aan jouw motieven voor het maken van deze intieme foto's. Fotografen begrijpen fotografen. Anderen denken inderdaad, zoals je schrijft, dat het er misschien wel 'heet' aan toe gaat op zo'n set. "Jij vind het gewoon leuk om mooie jonge meiden te fotograferen". Zo'n opmerking kan me maanden bezig houden. Ik probeer op mijn website enige voorlichting te geven over de manier waarop ik werk. Dat een model altijd een begeleider meeneemt, bijvoorbeeld. Heb je andere tips?

everweij op 17 mei 2014 om 18:40

Ik kreeg wel eens van dat soort opmerkingen maar ik trek me er niets van aan. Ik denk dat ik mooie foto's maak. Ik doe dat heel professioneel en ben echt bezig met iets moois maken. Er zijn mensen die het maar niets vinden, jammer dan. Ik kan niet iedereen blij maken. Maar onder 18 nooit naakt of erotiek. En ze mogen altijd iemand meenemen. Maar soms ben ik ook alleen samen met een model. Kwestie van vertrouwen denk ik. En laat mensen maar denken. Ik denk dat het ook ligt aan het niveau van de fotografie. Je blijft altijd fotografen houden die het doen om bloot te kunnen zien. De "tietenschieters" die onder ieder niveau schieten en dat zie je gelijk. Ik probeer te groeien in mijn werk en dat doe je door het veel te doen en vooral niets aan te trekken van wat mensen vinden. De komende tijd volgen er meer blogs van mij over dit onderwerp met iedere keer tips

fotomaggie op 19 augustus 2014 om 23:05

Beste Erwin, kijk uit naar je blogs. Vind het een hele moeilijke maar wel een hele mooie tak van fotografie. Ga vooral door.

everweij op 20 augustus 2014 om 00:29

Wat vind je er moeilijk aan?

dekok op 16 mei 2014 om 13:01

zie ook mijn foto's op zoom en 500 px ...