Upload jouw foto's
Fotograferen in de tropen © blog, tropen, bescherming, condens

27 mei 2014, 14:00

Bij exotische reisbestemmingen en tropische oorden heb je niet altijd een mooi weer garantie. Denise van Rijswijk geeft 5 tips om in de regenachtige tropen te fotograferen.

De lente is in volle gang, de bloemen staan in bloei en we kunnen gelukkig steeds vaker van het warme zonnetje genieten! Bij veel mensen zorgt dit nu al voor de nodige vakantiekriebels. Aankomende zomer reizen duizenden Nederlanders weer af naar exotische reisbestemmingen en tropische oorden. Maar in de tropen heb je niet altijd een ´mooi weer garantie´. Tijdens de zomermaanden valt er in Zuidoost-Azië bijvoorbeeld veel regen gedurende het regenseizoen. Meestal zijn de buien voorspelbaar, kort en heftig. Desalniettemin is het goed om hier rekening mee te houden als je met je dure camera apparatuur de jungle in wilt trekken. Daarnaast zijn de lichtomstandigheden verre van optimaal in de jungle. Hier 5 tips voor fotograferen in de tropen.

1. Houd rekening met een tropische regenbui

Een tropische bui kan zomaar uit het niets komen opzetten. Het is dus belangrijk dat je al je kostbare camera spullen goed en snel kan beschermen tegen een hevige regenbui. De wat duurdere spiegelreflexcamera´s zijn vaak weerbestendig, maar niet waterdicht. Ze kunnen tegen een spatje regen, maar zijn niet bedoeld voor langere tijd fotograferen in de regen. Bescherm je camera dus tegen vocht en gebruik een regenhoes of beschermende huls voor je lenzen. Heb je deze niet meegenomen in je koffer? Gebruik dan een plastic tas of paraplu. Meer over 'Weatherproof fotografie' kun je lezen in dit artikel van Kees Krick.

2. Bescherm je camera tegen condensvorming

In de jungle heb je vaak te maken met een zeer hoge luchtvochtigheid. Naast dat je camera nat kan worden van een tropische regenbui, moet je ook uitkijken voor condens. Een beslagen lens kan erg frustrerend zijn als je net op het punt stond om een wegspringende aap te fotograferen, maar daarnaast kan het ook de prestaties van de camera nadelig beïnvloeden. De snelle temperatuurverschillen, die veelal optreden als je van van een airco gekoelde hotelkamer naar de bloedhete jungle gaat, kunnen ook leiden tot condensvorming in de camera. Het is dus belangrijk dat je de camera even laat 'acclimatiseren' en aan de extreme omstandigheden laat wennen. Berg je camera (in een koele ruimte) op in een luchtdichte plastic zak en laat hem als je buiten bent rustig in de tas opwarmen. Zo kan de camera even wennen aan het temperatuurverschil en zal er geen condensvorming optreden.Tip: stop zakjes met Silica Gel in je cameratas. Deze zakjes, met vochtabsorberende kristallen, zitten vaak in dozen van nieuwe schoenen of elektronische apparatuur. Silica Gel zakjes kun je los kopen, maar bij Kamera Express verkopen verkopen ze Silica Gel ook in een handig aluminium reisdoosje. Daarmee voorkom je dat het zakje scheurt en er honderden losse korrels in je tas of koffer belanden. Daarnaast zit er ook een ingebouwde indicator in, die aangeeft wanneer de Silica Gel vol zit met vocht en opnieuw gedroogd moet worden. Als de korrels veranderen van blauw naar roze moet je het doosje een paar uur in de oven laten drogen. Met deze handige gadget is je cameratas daarna weer voor langere tijd beschermt tegen vocht!

3. Bedenk van tevoren wat je wilt fotograferen en pak je cameratas slim in

Ga je naar de tropen om foto's te maken van kleurrijke vlinders en bijzondere insecten of wil je juist exotische vogels en wilde apen van veraf fotograferen? Denk hier van tevoren goed over na en pak je cameratas weloverwogen in. Het laatste wat je wilt is bepakt en bezakt door een broeierige jungle lopen. Neem dus alleen de objectieven mee waarvan je zeker weet dat je ze ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Met een macrolens kun je het kleine dierenrijk prachtig onder de loep nemen, maar als je liever wildlife van veraf wilt spotten kun je beter je telelens inpakken. Ook een groothoek objectief mag eigenlijk niet ontbreken. Door de dichte begroeiing wordt het zonder groothoek erg lastig om iets van de omgeving op beeld te krijgen. Het is aan te bevelen om vooral lichtsterke objectieven mee te nemen, aangezien het diep in de jungle behoorlijk donker kan zijn.

4. Creatief omgaan met licht en composities

De lichtomstandigheden in de jungle zijn meestal verre van optimaal. Op sommige plekken kan het heel erg donker zijn en als de zon schijnt kan dit voor veel contrasten zorgen. Zorg dus dat je de camera van tevoren goed beheerst en zet indien nodig de ISO wat hoger. Investeer daarnaast in een goed lichtgewicht statief dat je stabiel op een ongelijke grond kunt plaatsen. Zo kun je met langere sluitertijden werken en hoef je de ISO niet te verhogen. Als je mensen wilt portretteren kun je ook een flitser gebruik om zachtjes in te flitsen. Kijk daar wel mee uit, want het kan de dieren in de omgeving afschrikken. Let er ook op dat je foto´s er niet onnatuurlijk uit gaan zien. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van invallend licht en strijklicht.

Ga ook op zoek naar interessante composities. Probeer niet alles vanuit ooghoogte te fotograferen, maar ga in plaats daarvan voor het kikkerperspectief of vogelperspectief. Je kunt ook leuke doorkijkjes creëren door gebruik te maken van bladeren en boomstronken. Speel ook met de scherptediepte en probeer vooral veel te variëren. Zo weet je zeker dat je thuis komt met een mooie complete fotoserie.

5. Maak je camera apparatuur dagelijks schoon

Een hoge luchtvochtigheid, drassige paadjes en neervallende druppels. Je camera krijgt een hoop te verduren tijdens een trektocht door de jungle. Bovendien kan al dat stof, zand en vocht je camera behoorlijk aan tasten. Condens kan zelfs leiden tot schimmelvorming in je camera en op je lenzen! En als er vocht bij de contactpunten van je geheugenkaarten of batterijen komt kan dit ook leiden tot corrosie. Naast dat je al je apparatuur dus goed vochtvrij moet proberen te houden, is een dagelijkse schoonmaakbeurt tijdens een jungle trekking geen overbodige luxe. Zorg dat je altijd een microfiber lensdoekje bij je hebt zodat je onderweg snel je lens kan schoonmaken. Probeer zo min mogelijk te wisselen van lenzen en doe dit altijd met de lensopening naar beneden. Zo voorkom je dat er veel stof en vuil op de sensor komt.

Bij terugkomst in je hotel kun je de lens het beste even van de camera afhalen en de batterijen en geheugenkaart eruit halen. Leg je camera met de opening naar beneden op een schoon oppervlak. Zo kan deze samen met het objectief even 'luchten'. Wil je het helemaal goed aanpakken? Stop dan al je camera spullen in een afsluitbare doos of plastic bak, en stop daar een aantal Silica Gel zakjes bij. Laat dit een aantal uur staan, zodat al het vocht geabsorbeerd kan worden.

avatar

Denise van Rijswijk heeft al van jongs af aan een passie voor fotografie en reizen. In 2011 voltooide ze haar minor Fotografie aan de Fotovakschool. Naast haar drukke baan als Grafisch Vormgever, reist ze als (reis)fotograaf en travel blogger graag de hele wereld over met haar camera. Met een open blik op de wereld laat ze zicht op reis inspireren en gaat ze op zoek naar nieuwe interessante beelden. Op www.fotograferenopreis.nl en www.inhetvliegtuig.nl blogt ze over alles wat met reizen en fotografie te maken heeft.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
gebbe op 28 mei 2014 om 22:17

Denise bedankt,

Een rol grote Zipp diepvrieszakken in de grote rugzak. En elk niet gebruikt objectief in je tas in een eigen zipp zakje. ( Ik gebruik altijd die dat grote bedrijf uit Zweden verkoopt).

gr. Nelly

havdwater op 27 mei 2014 om 16:42

Goed geschreven artikel Denise.
Toen ik naar de tropen ging kreeg ik als tip om de camera in een niet pluizige zeem te wikkelen.