Upload jouw foto's
HDR in het ADO stadion © blog, hdr, groothoek

3 juli 2014, 09:59

Wanneer je een locatie als een voetbalstadion gaat fotograferen loop je vaak tegen grote contrasten en een groot onderwerp aan. Tino van Dam legt uit hoe hij hier een HDR van maakt.

Unieke kans

Vandaag moet ik een foto maken in het ADO Den Haag stadion. Ik moet foto's maken van leerlingen van het ROC Mondriaan die 4500 tribunestoeltjes vervangen. Goed voorbereid op pad gaan is heel belangrijk. Het is wellicht jou ook wel eens overkomen dat je het geheugenkaartje vergeten bent in je toestel te doen of dat de accu niet goed is opgeladen. Een geruststelling: zulke fouten maak je als het goed is maar één keer. Het stadion is een unieke plek. Nu ik er toch ben pak ik meteen mijn kans om na de opdracht een mooie overzichtsfoto te maken van het stadion. Deze foto kan ik dan weer toevoegen aan mijn verzameling foto's van Den Haag.

Apparatuur

In mijn tas zit in ieder geval een groothoeklens (12 mm) en ik neem mijn statief mee. Voor overzichtsfoto's is een groothoeklens heel handig. In één beeld 'vang' je het totale plaatje. Bovendien heb je met een relatief groot diafragma al heel vlug overal scherpte in je foto. Ik check nog even mijn geheugenkaart en accu. Voor de zekerheid neem ik nog een extra kaartje en accu mee. Nu kan er toch echt niks fout gaan dacht ik zo ...

Ik loop naar de noordoosthoek van het stadion en ga helemaal naar boven. Het is 10:00 uur en ik fotografeer met het licht mee. Best steil zo'n tribune! Boven heb ik het beeld dat ik mij had voorgesteld. Prachtige diepte die met een groothoek helemaal mooi tot uiting komt. Een blauwe lucht en een mooi groen tapijtje waar de schaduw van een lichtmast precies op zijn plaats valt. Ik pak mijn camera, geheugenkaart erin en accu vol. Ik schroef mijn groothoeklens erop en pak mijn statief uit ... verdorie, de kop zit er niet op! Gebeurt ook maar één keer hopelijk. Sinds kort heb ik meerdere statieven met verschillende koppen. Die verwissel ik nog wel eens. Niet getreurd, dan maar de foto maken zonder statiefkop!

HDR=must

Maak ik mijn foto waarbij het veld en de lucht mooi groen en blauw zijn, dan gebruik ik een sluitertijd van 1/640. Helaas is de tribune nu compleet zwart geworden (dichtgelopen). Maak ik nu een foto waarbij de tribune goed belicht is, kom ik op een sluitertijd van 1/80. Nu is het veld en de lucht compleet overbelicht. Je camera heeft namelijk maar een beperkt dynamische bereik en ziet daardoor minder lichtgradaties van wij zien. Hoe krijg ik nu wel een goede foto?Door een HDR (High Dynamic Range) foto te maken. Dit betekent een foto die is opgebouwd uit 3, 5, 7 of nog meer foto's van verschillende belichtingen. Elk deel van het onderwerp is zo een keer goed belicht. Door van elk van deze verschillende foto's het juist belichte deel te pakken en achteraf samen te voegen houd je een goede foto over. In dit geval is het maken van een HDR foto een 'must'. Ik wil zowel de lucht, het veld als de tribunes goed belicht hebben.
Ik ga een trappetje van vijf foto's maken. Ik zet mijn toestel op 'bracketing' (BKT). Hierdoor maak ik één 'goed' belichte foto, twee onderbelichte en twee overbelichte foto's. In het programma Photomatix maak ik van de vijf foto's weer één foto.
Bij het maken van de vijf foto's is het belangrijk dat de horizon recht is. In mijn toestel heb ik mijn raster altijd aan staan. Zo heb ik direct controle over mijn horizon. Ook is het belangrijk dat elke foto precies hetzelfde is qua compositie. Je moet dus werken met een statief (met kop).

Nabewerking

Ik ben altijd enorm benieuwd wat uiteindelijk het resultaat is. Zeker als ik er een goed gevoel over heb. Eerst ga ik met Photmatix aan de gang. Dit programma heb ik al jaren. Je laadt alle vijf de foto's in. De computer moet nu flink aan het werk maar het wachten wordt beloond. Ik heb altijd de optie 'Tone Mapping ' aan. Dit geeft een soort sausje over de foto. Het is een kwestie van smaak in hoeverre je dit 'vet' aan zet. Je kunt het ook uit laten staan voor een zo natuurlijk mogelijk effect. Ik kies een beetje de middenweg. In Photomatix wordt de foto perfect. Zowel de tribune als de grasmat en de lucht zijn goed belicht. Het lijkt steeds of er een klein wondertje gebeurt. Fotografisch kan het natuurlijk niet wat er nu is gebeurd.Daarna bewerk ik de foto in NX2, het bewerkingsprogramma van Nikon. Het blauw een beetje blauwer en het groen ietsje groener. Vooruit, iets meer contrast. Lastig bij deze foto is de horizon recht te zien. Waar is iets recht? Ik heb alleen maar schuine lijnen!
Het is een bijzonder plaatje geworden ondanks dat ik mijn 'koppie' er niet bij had!

avatar

Tino van Dam (52) werkt vaak met meerdere flitsers (strobistfotografie). Favoriet bij hem zijn portretfoto’s op locatie. Niet alleen het model kun je mooi uitlichten, je kunt door iets extra te belichten een diepere dimensie aan de foto geven. Onlangs maakte hij voor een poster voor een festival gebruik van maar liefst vijf flitsers die vele tientallen meters uit elkaar stonden. Van de foto met het meisje met de bolhoed is ook een filmpje gemaakt. Dat filmpje kun je zien op YouTube: Fototip Tino (Strobist Magic) https://www.youtube.com/watch?v=gq_9hMz7RgA

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
izzotisch op 7 juli 2014 om 12:34

Erg mooie foto uiteindelijk! je staat in het uitvak toch??

tvdam op 13 juli 2014 om 15:01

Beste Izzotich
ik heb toch wel een beetje een geel groen hart...... moet wel als je veel in Den Haag bent! Maar rood-wit en oranje vind ik ook prima kleuren wat betreft voetbal

gr. Tino

izzotisch op 13 juli 2014 om 22:02

beste tino, ik bedoelde het niet negatief richting ado hehe.. is een prachtige club met een prachtig stadion! maar ik bedoel je staat toch tussen de 2 plastic scheidingswanden? dan denk ik dat je in het uitvak staat hehe.. Mochten wij (MVV Maastricht) ooit weer promoveren dan zal ik zeker meegaan! en op dezelfde positie staan als jij om van het uitzicht te genieten!

p9 op 4 juli 2014 om 20:44

Mooi geworden...

tvdam op 13 juli 2014 om 15:03

Dank je, heb net mijn tweede blog geschreven. Hoop dat ie snel wordt geplaatst!

gr. Tino