Upload jouw foto's
Tips voor fotograferen in Namibië © blog, loulou beavers, namibie, tips, inspiratie, afrika

8 juli 2014, 14:00

Namibië staat bekend om de prachtige natuur, weidse vergezichten, woestijnlandschappen, hoge zandduinen en het beroemde Kokerbomenbos. Loulou Beavers neemt je mee langs de mooiste plekjes van dit land en geeft je praktische tips.

"I never knew of a morning in Africa when I woke up that I was not happy " Ernest Hemingway

Namibië ligt in Zuidelijk Afrika. Na eerst gekolonialiseerd te zijn geweest door Duitsland, gevolgd door een periode door Zuid-Afrikaanse overheersing is het land sinds tientallen jaren zelfstandig. Namibië staat bekend als een stabiel en veilig land.

En vooral staat Namibië bekend om de prachtige natuur. Weidse vergezichten, woestijnlandschappen, hoge zandduinen, het beroemde Kokerbomenbos, Fish River Canyon , Cape Cross en natuurlijk ook Etosha. Maar ook de Himba stammen in het Noorden hebben een enorme fotografische aantrekkingskracht.

Namibië is groot en enkel een deel van het wegennet is geasfalteerd, rijden op gravelwegen neemt aanzienlijk meer tijd in beslag in vergelijking tot reistijden in Nederland. Om voldoende tijd te hebben om te fotograferen is het zinvol om het aantal locaties dat je wilt bezoeken te beperken, zodat reistijden niet teveel tijd in beslag nemen. Hieronder enkele tips en locaties die zeer de moeite waard zijn.

Etosha is een top safari bestemming en één van de meest toegankelijke wildparken in Zuidelijk-Afrika. Het park is een van Zuidelijk-Afrika's mooiste en belangrijkste wildreservaten. In het park zijn veel grote drinkpoelen, sommige zijn natuurlijk en sommige zijn aangelegd. Vooral tijdens de lange droge periode zijn veel dieren bij deze poelen te vinden.
Etosha ligt in het noorden en betekent "grote witte plaats", het landschap wordt namelijk gedomineerd door de droge zoutpan. Het is een wat vervreemdende blik om toch dieren aan te treffen op die immense zoutpan, maar ze zijn er vaak wel. Op de foto twee gemsbokken op de zoutpan.

Buiten Etosha en binnen het park zijn verschillende verblijfsmogelijkheden, zowel campings als lodges. Het voordeel om in het park te zijn is dat je gelijk met de zonsopkomst de gamedrive kan beginnen en je letterlijk al in het park bent. Zo troffen wij 's ochtends deze groep giraffen die onderweg waren naar voedselrijkere plekken.

Wat natuurlijk heel typerend voor Etosha is zijn de gebieden met witte klei, waardoor olifanten na hun stofbad lijken te veranderen in "living statues".

In 1486 plaatste een Portugese zeevaarder een kruis aan de kustlijn, om aanspraak te maken op grondgebied. Cape Cross is tegenwoordig vooral bekend vanwege de enorme kolonie pelsrobben, Cape Cross Seal reserve.
Bezoekers kunnen de pelsrobben bekijken vanaf de 200m lange loopbrug. Andere faciliteiten zijn informatiepunten en een picknickplaats. De geur van dode pelsrobben en uitwerpselen is overweldigend, er picknicken nooit veel mensen! Toegangsbewijzen zijn te verkrijgen bij de ingang van het park. Cape Cross is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Bij een reis naar Namibië mag een bezoek aan Namib Naukluft Park natuurlijk niet ontbreken. Vanaf de ingang van het park is ongeveer 60 kilometer rijden naar de duinen van Sossusvlei en Dead Vlei. Deadvlei is als een kerkhof voor bomen, en voor een plaats die verstoken lijkt van alle vormen van leven, is het waanzinnig mooi. Door het opdrogen van de rivier Tsausab bleven uiteindelijke uitgedroogde en dode "Camelthorn trees 'over. Deze bepalen sinds ruim 900 jaar het beeld van Deadvlei en Sossusvlei.

De opkomende zon schijnt al op de rode muur van zand, de ijzerhoudende grond kleurt rood, terwijl de boomskeletten nog in de schaduw van de duin staan.

Het uitzicht vanaf één van de duinen tijdens zonsondergang.

Kokerbomen komen in geheel zuidelijk Namibië verspreid voor, maar nergens in de vorm van een bos zoals dat bij Keetmanshoop is .Een kokerboom lijkt door de kruingroei enigszins op een knotwilg. De benaming is afgeleid van het gebruik van bosjesmannen om kokers te maken van deze boom voor hun pijlen.

Nabij het kokerbomenbos is ook "Giants playground". De naam dekt de lading treffend. Het is net een blokkendoos van grote rotsblokken in een speeltuin van een reus. Doordat er nagenoeg geen lichtvervuiling is in Namibië is de nachtelijke sterrenhemel goed zichtbaar. Het is dus goed mogelijk om een zogenaamde startrail foto te maken.

Praktische tips

1 Check voor je op reis gaat de apparatuur: reinig indien nodig de sensor of laat die reinigen.
2 Neem reinigingssetjes als blaasbalg en lensdoekjes mee.
3 Ga iedere dag op pad met de volle batterij(en) en voldoende lege geheugen capaciteit.
4 Zorg voor voldoende opslag mogelijkheden voor de hele reis.
5 Maak bij voorkeur ook een back-up, op sommige plekken kom je misschien maar één keer in je leven.
6 Een laptop kan nuttig zijn om iedere dag je foto's te bekijken en beoordelen. Zo weet je wat je bij volgende foto's eventueel anders wilt doen.
7 Controleer van te voren de oplaadmogelijkheden. In lodges en hotels zal je waarschijnlijk een verloopstekker nodig hebben. Op kampeerplekken zijn doorgaans oplaadpunten.
8 Een goede fototas in essentieel om het materiaal goed in te vervoeren tijdens de hobbelige en soms zeer stoffige wildsafari.
9 Boek een fotografietrip zodat je voldoende tijd hebt om te fotograferen.
10 Als je zelf rijdt, rij anticiperend en wees bedacht op slechte wegen en lange reistijden. Er kunnen wilde dieren op de weg zijn.
11 Neem enkele filters mee voor landschapsfotografie. Een grijsverloop filter zal de lichtbron boven de horizon onder controle houden. Een polarisatie filter werkt als een zonnebril, soms is de wereld mooier met een zonnebril vanwege de diepere tinten.
12 Bonenzak of eenpoot statief voor ondersteuning tijdens gamedrives. Voor landschapsfotografie en zeker ook nachtfotografie is een stevig statief een must.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Loulou Beavers en ik ben professioneel natuurfotograaf. Mijn foto's en artikelen worden regelmatig gepubliceerd in diverse tijdschriften en boeken. Tevens organiseer ik verschillende fotoworkshops en fotoreizen. Bekijk hier mijn website.


Alle blogs geschreven door Loulou Beavers vind je hier.

Reacties (10)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
klaassimon op 8 mei 2016 om 21:32

Ik ben er in 2005 geweest. Schitterend land. Nog een tip, rij niet 's nachts. De dieren willen dan nog wel eens genieten van het warme asfalt.

kimvdveen op 10 augustus 2014 om 18:55

Ik heb het geluk gehad om in 2012 alleen een maand met de auto door Namibië te kunnen reizen. Ik ben verliefd geworden op het land. Ik kan me helemaal vinden in de bezochte locaties, maar vergeet ook zeker een stukje kalahari niet op weg naar het zuiden! Kalahari anib is beslist de moeite waard om door de vrije natuur te wandelen en oog in oog te komen staan met zebra, gnoe, giraffe etc...
Daarnaast vond ik het een hele belevenis om in walvis bay te kajakken met de zeeleeuwen die echt in je peddel bijten. Ik kijk alweer uit naar de volgende reis naar dit heerlijke land. Gr. Kim

huubverbeek op 9 juli 2014 om 15:00

Een van de mooiste landen voor landschap en natuur waar je jezelf vaak alleen op de wereld kunt wanen !

gebbe op 9 juli 2014 om 13:57

Tijdens en na zandstormen leek het zelfs in de supermarkt mistig en kon je stofhappen.
Dus Wilhelmien, misschien had je mazzel en wij pech. Wij hebben voornamelijk gekampeerd
( september 2014).En verder zal afhangen welke delen je bezoekt. In Etosha geen last van stof behalve de genoemde gravelwegen die Wilhelmien noemt.

Maar ik ben het met W. eens. Wanneer je kunt ga. ( Maar dat zeg ik bijna altijd want overal is schoonheid te vinden.).

gr Nelly

LoulouBeavers op 9 juli 2014 om 15:05

Ik heb geen reis in Namibië kunnen maken zonder stof, ook niet met de raampjes dicht..het zat overal in de auto. Soms zelfs moeten stoppen omdat er even geen zicht maar was. Maar dat moet je natuurlijk niet weerhouden( kwestie van mee omgaan) als Namibië wel op de bucketlist staat. Het voordeel van stof is dat de zonsondergangen soms wel erg mooi pastel en rood kleuren
Land is zeer de moeite waard..maar dat weten jullie beiden wel!
Groetjes,
Loulou

gelskekwikkel op 9 juli 2014 om 15:28

Het stof hangt erg af van de tijd dat je gaat; wij waren er in december/januari en dan regent het geregeld. Vergeet ook niet om een (georganiseerde) tour door een township te maken. Je kunt dan mooie foto's van mensen maken; met toestemming.

LoulouBeavers op 9 juli 2014 om 15:37

Klopt..maar dat is weer niet de beste tijd voor safariliefhebbers omdat het wild dan niet meer naar de drinkplekken hoeft te gaan. In de droge periode kan je relatief makkelijk veel wild zien wel. Als safari niet "je ding"is, denk ik dat het landschap in de regenperiode juist enorm mooi is wel. Land biedt zo enorm veel wel..en net als stof dat overal gaat zitten...kruipt dit land onder je huid! leuke reacties allemaal!

wilhelmien op 9 juli 2014 om 09:57

Ben er in november jl geweest. Stof? Ja wanneer je op de gravelwegen voorbij gereden wordt kom je in een enorme stofwolk. Maar met ramen dicht hebben we daar totaal geen last van gehad. Verder nooit last van stof dus negeer de opmerking van Gebbe en als je kunt ga!, het is zo'n prachtig land. Ik heb zo'n 5000 foto's gemaakt maar had nog veel meer gewild maar samen met mijn man kon ik daar natuurlijk niet zoveel tijd aan geven.

gebbe op 9 juli 2014 om 00:38

Genoten van je foto's. En Namibië is een prachtig land. En wanneer je gaat, neem de tijd want de afstanden zijn groot. Het is niet het doel, maar de reis er naartoe die je een onvergetelijke vakantie kan bezorgen. Kan je niet tegen stof... ga dan niet naar Namibië .

gr Nelly

LoulouBeavers op 9 juli 2014 om 08:41

haha, beetje stoffig is het wel ;--)!