Upload jouw foto's
10 praktische tips voor huisdierenfotografie © blog, huisdieren, huisdierfotografie

14 juli 2014, 11:15

Sommigen zeggen dat huisdierenfotografie overeenkomt met het fotograferen van kinderen. Dieren hebben weinig geduld, weinig aandacht en zijn lastig te regisseren. Toch is dat juist wat het ook zo leuk maakt. Het levert namelijk altijd spontane situaties op. Elke keer bespreek ik een ander onderdeel van dierenfotografie, zowel theorie als praktijk. Deze keer: Aan de slag met je huisdier, 10 praktische tips.

Als dierenliefhebber is er natuurlijk niets leukers dan met je eigen huisdier aan de slag gaan. Of je nu een kat, hond, konijn, hamster of leguaan hebt, de basisprincipes zijn hetzelfde. De volgende tips helpen je op weg bij het maken van de mooie foto's van jouw huisdier.

1. Focus op de ogen

Dierenportretten zijn wat dit betreft niet veel anders dan portretten van mensen. Automatisch kijken we naar de ogen van het dier of persoon die is vastgelegd. Bij een goed portret kun je namelijk het verhaal van de persoon aflezen aan de ogen. Hetzelfde geldt voor dieren, want we zien graag menselijke emoties bij dieren. Zorg daarom altijd dat de ogen scherp zijn. Dit geeft direct meer persoonlijkheid en emotie aan je portret, wat de foto absoluut ten goede komt.

De nadruk op de ogen van deze poes zorgen ervoor dat je benieuwd bent wat er in dat hoofdje omgaat. (foto: Sake-van-Pelt)


Prachtige foto van deze Grijze Roodstaartpapegaai waarbij alle aandacht direct naar het oog gaat. (foto: Rachel1988)

2. Begeef je op oogniveau

Waarschijnlijk maak je vaak foto's vanaf jouw eigen standpunt, wat heel logisch is. Dit resulteert in foto's van huisdieren die van bovenaf zijn genomen. Dit kan heel erg leuk uitpakken, maar probeer ook eens te verlagen tot de ooghoogte van het dier en vanaf daar te fotograferen. Hierdoor kruip je als het ware in de wereld van het dier dat je fotografeert. Dit levert vaak originele(re) en leuke plaatjes op. Experimenteer ook eens met andere standpunten, zoals bijvoorbeeld helemaal vanaf de grond.

Door dit lage standpunt zien we de wereld van het konijntje. (foto: hns90)

Door vanaf de grond te fotograferen wordt de grootte van de hond extra geaccentueerd.

3. Let op de achtergrond

Als je net met dierenfotografie begint, is er een grote kans dat je zo druk bent met van alles (zoals je camera instellingen en het dier zelf) dat je vergeet te kijken naar de omgeving. Belangrijke les die ik geleerd heb is dat de achtergrond misschien nog wel belangrijker is dan het dier zelf. Een rustige, egale achtergrond zorgt voor een veel sterkere foto waarbij de focus automatisch bij het dier komt te liggen. Een rommelige achtergrond leidt snel af en zorgt voor een onrustige foto.

De egale achtergrond zorgt ervoor dat de hond op de foto goed tot zijn recht komt en zorgt voor rust in de foto. (foto: Arno03)

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training." - John R

Naar de Academy

4. Gebruik weinig scherptediepte

Zoals je misschien al is opgevallen, zijn alle bovenstaande voorbeelden gemaakt met weinig scherptediepte. Het dier (of een deel daarvan) is scherp en de achtergrond is wazig. Door weinig scherptediepte te gebruiken, zorg je er automatisch voor dat de aandacht naar het dier gaat. Weinig scherptediepte is ook handig als je toch een enigszins rommelige achtergrond hebt (zie punt 3). Hiermee kun je dat een beetje verbloemen. Maar ook bij weinig scherptediepte geldt dat het beter is een egale achtergrond te hebben! Ik gebruik daarom graag een diafragma rond F/2.8 voor mijn hondenportretten.

Weinig scherptediepte zorgt ervoor dat de hond prachtig van de achtergrond los komt. (foto: bjonkhans)

5. Zoom in op details

Probeer ook eens anders naar je huisdier te kijken. Zoom eens in op details zoals een poot, oor of ander karakteristiek detail van jouw huisdier. Als niet direct duidelijk is wat de kijker eigenlijk ziet, maakt dit nieuwsgierig!

Is dit een poot van een huiskat of van een roofdier? De foto maakt de kijker nieuwsgierig wat er buiten de foto gebeurt. (foto: tekstvaart)

Extreem ingezoomd op de neus van deze hond. (foto: boompje)

6. Leg het karakter van het huisdier vast

Kijk eens goed naar het huisdier en bedenk wat jouw huisdier uniek maakt. Heb je bijvoorbeeld een actieve kat? Probeer dan een actiefoto te maken. Als je juist een luie kat hebt, zet hem dan heerlijk luierend op de foto. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw foto's net even iets anders zijn dan die van anderen.

Deze kat is zich heerlijk in de zon aan het wassen. (foto: ronin123)

Deze hond is duidelijk een waterrat! (foto: Mariannnetje)

7. Gebruik natuurlijk licht (geen flits!)

Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Nog beter, probeer te spelen met het aanwezige licht! Als je buiten fotografeert probeer dan goed te letten op de stand van de zon. Op een zonnige dag is 's middags het minst geschikt om te fotograferen. Je krijgt dan namelijk harde schaduwen. Veel fotografen zweren bij het 'Golden Hour'. Het uur voordat de zon op- of ondergaat. Dit zorgt namelijk voor prachtige, warme foto's. Probeer binnenshuis gebruik te maken van het natuurlijke licht door de ramen of anders van het licht van de lampen in huis.

Deze foto is gemaakt in het 'Golden Hour' net voordat de zon op- of ondergaat. Hier is prachtig gebruik gemaakt van het aanwezige licht. (foto: Dniece)

8. Analoog kleurgebruik

Dit punt is misschien wat minder voor de hand liggend, maar in mijn ogen wel belangrijk! Ik heb veel foto's van anderen bekeken en me afgevraagd waarom ik bepaalde foto's nu zo mooi vind. Veel van de foto's straalde rust uit door het gebruik van analoge kleuren. Hiermee bedoel ik dat de achtergrondkleur(en) vergelijkbaar zijn met het dier op de voorgrond. Heel simpel gezegd betekent dit zwart op zwart of wit op wit, maar ook een bruin dier voor een bruine achtergrond. Natuurlijk is het ook leuk om juist een ontzettende contrastkleur te gebruiken, als je er maar bewust over nadenkt wat je met de foto wilt bereiken.

Door het gebruik van analoge kleuren wordt deze foto nog liever en zachter. (foto: annemarie000)

9. Compositie

Durf te croppen! Net zoals bij het fotograferen van details, kan een foto spannender worden als je niet alles laat zien. Juist een uitsnede kan een hele sterke foto opleveren. Probeer de uitsnede al te maken als je fotografeert in plaats van achteraf, maar uitsnijden in de nabewerking kan natuurlijk ook nog. Er zijn veel hulpmiddelen bij het maken van de 'perfecte' uitsnede zoals bijvoorbeeld de gulden snede.


Door de compositie van deze foto komt er meer nadruk te liggen het slaperige hoofdje van deze poes. (foto: andrea-k)

10. Kijk naar anderen (maar niet teveel)

Ik heb veel geleerd door alleen maar te kijken naar andere foto's (bijvoorbeeld op zoom.nl en flickr.com) en voor mijzelf na te gaan wat het een goede of minder goede foto maakt. Dit kan heel inspirerend zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je denkt "Dit lukt mij nooooit." Daarom is het belangrijk dat je dit met mate doet en vooral gewoon lekker zelf aan het fotograferen gaat. Ook het kritisch bekijken van je eigen foto's (zowel de goede als minder goede!) helpt bij je ontwikkeling. Het belangrijkste is dat je zelf ziet dat je groeit en dat jij elke keer een beetje beter wordt.

avatar

Miranda Schenkel is naast haar werk als interactie ontwerper ook hondenfotograaf. Als fotograaf probeert ze de persoonlijkheid van viervoeters vast te leggen. Ze schrijft over de kennis die ze op doet tijdens fotoshoots en geeft praktische tips zodat je zelf ook direct aan de slag kunt. Je kunt haar werk bekijken op haar haar website.

Reacties (17)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
debster78 op 4 augustus 2014 om 23:39

Super goede tips. Goed beschreven.
Waar ik zelf eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben is hoe u rennende/spelende honden op de foto zet.
Welke instellingen u daarvoor gebruikt om toch de details op de foto te krijgen.

Hier loop ik zelf vaak tegen aan dat dit toch erg moeilijk is.

Hoop dat u er een blog aan wilt spenderen.

miranx op 12 oktober 2014 om 20:10

Beste Debster78,

Bedankt voor je reactie! Spelende en rennende honden zijn inderdaad erg lastig.

Dit onderwerp staat inderdaad ook op mijn lijstje om over te schrijven.

Shaggy op 20 juli 2014 om 09:53

Leuk stukje.

Enigste wat ik niet helemaal begrijp is nummer 7. Waarom zou je bij een huisdier geen flits mogen gebruiken? de voorbeeldfoto is natuurlijk prachtig, maar met een klein beetje invulflits zouden de lichtjes in de ogen het beeld natuurlijk net dat beetje extra meegeven.
Want waarom zou je dit soort fotografie anders benaderen dan die van mensen? Daar word juist in dit soort tegenlicht situaties gebruik gemaakt van subtiel invullicht.

miranx op 21 juli 2014 om 08:15

Beste Shaggy, bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk dat dierenfotografie overeenkomt met het fotograferen van mensen qua techniek ed. Natuurlijk mag je (invul)flits gebruiken, als je weet hoe je dat goed moet gebruiken. Ik doel meer op de al te bekende overbelichte foto's binnenshuis.

izzotisch op 17 juli 2014 om 21:59

Beste Mevrouw Schenkel:

Dank je voor deze praktische tips. Punt 2, punt 6 en punt 9 heb ik gisteren meegenomen en toegepast op 2 foto's die ik heb gemaakt en uiteraard hier op zoom heb "opgeladen".

Als kenner zou ik graag van u willen horen hoe mijn foto's erop staan

Greetings,

Hanjo
Heb alles met veel plezier gelezen en het heeft mij uiteraard ook weer veel wijzer gemaakt!

Rebecca0802 op 15 juli 2014 om 12:34

Wauw, ik had net een dierenproject gestart! ik kan deze tips mooi meenemen! #super!

miranx op 16 juli 2014 om 09:35

Ik ben benieuwd naar je foto's!

taray op 15 juli 2014 om 11:23

10 heldere tips zonder al te veel vakjargon, zodat iedereen hier mee aan de slag kan.
Als ik zo brutaal mag zijn wil ik 1 tip toevoegen:
Gebruik een snelle sluitertijd ....
Vooral bij actiefoto's onmisbaar om scherpe foto's te maken.
Ik gebruik hiervoor, gek genoeg, de diafragmavoorkeuze en niet de sluitertijdvoorkeuze, omdat de scherpte diepte ook voor mij erg belangrijk is .
Als je de scherptediepte tip gebruikt en rond 2.8 diafragma gaat zitten heb je, bij helder weer al een mooie snelle sluitertijd. Houd de sluitertijd goed in de gaten en verhoog de isowaarde als de sluitertijd te laag is.
Bij actie foto's heb je toch al snel 1/1000 nodig (liefst nog sneller) om echt scherpe plaatjes te schieten en dus ben je erg afhankelijk van de weersomstandigheden, je kunt immers de iso niet ongestraft te hoog opschroeven tenzij je professioneel apparatuur tot je beschikking hebt.
Ik gebruik de goedkope 35 en 50 mm standaardlenzen 1.8. ((100-150 euro) en door de scherpte van deze lenzen kan ik redelijk vergaan in het croppen. Achteraf inzoomen als het ware. Ik weet het... verre van professioneel en velen zullen de haren overeind schieten, maar zo kan ik genieten van mijn hobby, zonder bij de bank om een dure lening te hoeven vragen.

Leuk dat je blogs schrijft over het fotograferen van huisdieren en ben benieuwd naar je volgende blog.
Groet Raymond De Lannoy

miranx op 16 juli 2014 om 09:33

Bedankt voor je goede tip Taray! Een snelle sluitertijd is inderdaad handig bij het fotograferen van dieren, omdat anders als ze maar iets bewegen alles scherp is behalve het dier!

Ik fotografeer alleen in manual mode, maar voor portretten is diafragmavoorkeuze inderdaad een goede optie. Als je echt actiefoto's wilt maken, en geen professionele apparatuur hebt, is het in mijn ogen handig(er) je sluitertijd meer onder controle te hebben en de sluitertijdvoorkeuze te gebruiken.

Nog voorkeur voor een onderwerp waar je meer vanaf wilt weten? Ik schrijf graag over dingen die lezers bezig houden!

taray op 16 juli 2014 om 10:51

Natuurlijk heb je gelijk, dat de sluitertijdvoorkeuze hier het meest geschikt voor is. Het is bij mij zo gegroeid dat ik via diafragmavoorkeuze alle variabelen het beste kon beheersen.
Ik fotografeer veel tijdens wandelingen van de hondenschool. Met zoveel honden en snelle omwisseling van portret naar actie en weer terug, kon ik hiermee het beste uit de voeten. Maar ga zeker proberen om sluitertijdvoorkeuze meer te gebruiken. Snelle sluitertijd zorgt toch wel voor een goede diafragma waarde om de gewenste scherpte diepte te krijgen.
Onderwerp voor je Blog ? De interactie tussen 2, of meer honden. Het gesprek van de honden kun je door het bevriezen van de beweging echt heel mooi uitvergroten. Door enige hondenkennis te hebben kun je hier ook op anticiperen. Hoe doe jij dat....
Ik zie wel... misschien een volgend onderwerp voor je blog.

ilexphoto op 15 juli 2014 om 09:10

Prima tips.
Ik vind dat je bij foto's van huisdieren ook hoort te laten zien dat het dier een huisgenoot is. Dat element mis ik vaak bij huisdierfoto's! De andere tips zullen zeker bijdragen tot betere foto's.

miranx op 16 juli 2014 om 09:34

Ik ben benieuwd hoe je dit voor je ziet? Bedoel je samen (baasje en dier) op de foto? Of de context waar het dier zich bevindt?

encorela op 15 juli 2014 om 08:10

Dank je wel Miranda.

miranx op 15 juli 2014 om 10:30

Graag gedaan, hoop dat je er iets aan hebt!

dreamlogic op 14 juli 2014 om 20:31

Leuk stukje en een goede aanvulling op het artikel wat ik zelf laatst voor Zoom heb geschreven!

RinyenBen op 14 juli 2014 om 19:43

hier kan ik wel wat mee, ga het zeker proberen

miranx op 15 juli 2014 om 10:30

Leuk, ben benieuwd naar je foto's!