Upload jouw foto's
Wolken maken de foto © wolken, maurice hertog, blog

18 juli 2014, 11:20

Wolken zijn een belangrijk, zoniet het belangrijkste onderdeel van een landschapsfoto. Ze sturen het licht of houden het tegen. Maurice Hertog legt het uit en geeft je handige tips.

In de landschapsfotografie bepaalt het wolkendek meestal welk, hoeveel en in welke mate licht op je sensor gaat vallen. Ook reflecteren wolken vaak de zonsopgang en -ondergang, gloeiend in prachtige kleurrijke tinten. Daarmee worden wolken automatisch een van de belangrijkste onderdelen van veel landschapsfoto's en kunnen zij vaak een foto maken of breken.

Zelfs nadat (of voordat) het licht op haar best is, kunnen interessante wolkenpartijen in de lucht mooie fotografische condities creëren, denk bijvoorbeeld maar aan de term "Hollandse luchten". Een goed voorbeeld is deze foto van afgelopen april, genomen in het Zuid-Limburgse Heuvelland waar ik woon en werk. Die avond was een prachtige zonsondergang door het wolkenspel in combinatie met de ondergaande zon, maar ik was vroeg in de buurt en besloot een bezoekje te brengen aan de Abdij van Mamelis. De dreigende wolken werden al van links verlicht door de laagstaande zon, waardoor er mooie kleurschakeringen in de wolken kwamen.

Mooie wolken over Mamelis

Deze foto had niet gewerkt bij een wolkenloze hemel en het dichttrekken van het wolkendek enkele minuten later bewezen dat de sfeer ook weg was met een donkergrijze deken. Wolken zijn in mijn ogen uitermate belangrijk voor goed licht. Sterker nog, het beste licht ontstaat als de wolken als grote reflectoren gaan dienen. Er ontstaat dan automatisch een spel van schaduw en licht wat werkt op elk landschap.

Het vangen van het mooi licht tijdens de zonsopgang- en ondergangen is natuurlijk een vereiste voor mooi licht in je foto's, maar het helpt zeer als je leert welke weerpatronen helpen om mooie luchten te krijgen. Ook al is het voorspellen van het weer zelfs voor weerinstituten nog een uitdaging, hebben succesvolle landschapsfotografen een derde oog voor de juiste weerspatronen. Online weersvoorspellingen helpen daarbij, zeker als ze uur-voor-uur de voorspellingen bijwerken. Door sattelietkaarten met het wolkendek erop geprojecteerd te gebruiken, kun je voorspellen hoe het wolkendek er over een uur of over twee uur bijligt.


Wolken als reflectoren

Tips

Het verkrijgen van dat derde oog kost tijd en vaak zul je er flink naast zitten, daarom volgen er hier een paar tips om de beste wolken voor het beste licht te krijgen:

• Gedeeltelijk bewolkte luchten hebben de beste kans voor mooie kleurrijke zonsondergangen. Je wilt voldoende wolken in de lucht om het licht te reflecteren, maar natuurlijk niet teveel, want dan blijft het een grijze boel.

• Blijf zo lang mogelijk op je locatie. Het ergste wat je kunt overkomen, en mij is het te vaak gebeurd, is dat je in de auto op weg naar huis de meeste prachtige luchten voorbij ziet komen. Neem ook de tijd voorafgaand aan het gouden uur om optimaal gebruik te maken van het veranderende wolkenbeeld.

• Wolken zonder structuur leveren weinig op. Hoewel loden dekens soms open kunnen breken met verrassende resultaten is de kans groot dat ze dicht blijven. Je wolken moeten openingen bieden en structuur hebben voor het beste resultaat.

• Als er regenfronten of zelfs stormfronten op komst zijn of net overtrekken, is het beste moment om erop uit te trekken. Vaak leveren dit gigantische en prachtig gedefinieerde wolken op die net of net nog openbreken. Alles wat je nodig hebt, is een klein gat aan de horizon, daar waar de zon is, om de hemel letterlijk in brand te zetten.

Zo heb je hopelijk wat tips om je derde oog te ontwikkelen en te genieten van al het vuurwerk wat Moeder Natuur voor ons in petto hebben!


Vuurwerk aan de horizon


Wie is deze auteur?
Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuidlimburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Alle blogs geschreven door Maurice Hertog vind je hier.

avatar

Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuid-Limburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
lutek op 19 februari 2016 om 19:34

Complimenten voor de prachtige foto's met de wolken en de zon in het landschap.

petje1971 op 18 augustus 2014 om 15:23

Wat mijn ervaring is, maar gebruik van een evt grijsverloopfilter (soft/medium/hard) hierdoor nog meer tekening in de lucht/wolken. Let wel dat je sluitertijd veranderd. Maar hier kun je weer gebruik van gaan maken, mits je met statief werkt door juist een langere sluitertijd te gaan hanteren. Krijg je een mooie "beweging" in de wolken.

1103 op 23 juli 2014 om 12:32

N.a.v. de opmerking "rood gekleurd" weet ik uit ervaring, dat dat mogelijk is, zonder photoshoppen.
Ik was op weg naar een ondergaande zon en had volgens mij het hoogtepunt op de camera staan en fiets weer naar huis. Af en toe toch even omkijken en ja hoor, de lucht werd alsmaar roder - schitterend voor als je er liefhebber van bent - en op een gegeven moment kwam ook het paarse in zicht. Jammer dat hier geen foto bijgeplaatst kan worden...stukje bewijs ...
Mooie foto,s maar ben het eens met de opmerking over het afsnijden; de spanning kan groter worden.
grts. JH

axelterpstra op 23 juli 2014 om 11:00

Fraaie luchten, maar ook ik zou bij de 1e foto het hekwerk weglaten en een compositie brengen met slechts de wilgen als voorgrond in een panoramabeeld. Natuurlijk is dit heel persoonlijk en vind ik het al moedig om dit te plaatsen, maar het kan me niet overtuigen, omdat het onderwerp is toegepast in minder krachtige composities. Ook zou ik m'n profiel aanpassen. Semi-Prof bestaat niet, in mijn ogen. Is te vaag. Maak er Prof van. Anders gewoon terug naar gevorderde. Smoelt beter. Gr Axel

PSPHOTO op 22 juli 2014 om 20:51

Natuurlijk gaat in deze foto's over de lucht. Maar kijkend naar de foto's met name de eerste twee gaat de spanning van de lucht verloren door een minder spannende beeldopbouw en compositie. Ik denk dat de bovenste opname aanmerkelijk spannender wordt door onder de bomen rand in het midden te croppen en een meer pano beeld te maken. Ook de tweede foto wordt aanmerkelijk spannender door onder de paaltjes links te croppen.

Daarnaast mis ik een technisch advies zoals overbelichten, onderbelichten, witbalans etc.

siemvanwesten op 22 juli 2014 om 10:27

Ik zou zo graag eens de instellingen zien en bijv. Een identieke foto met andere instellingen.

heemskerkf op 22 juli 2014 om 16:43

en daarnaast zou ik willen weten in welk programma jij de foto's bewerkt en met welke instellingen. Lightroom?
Je foto's zijn wel mooi, maar ik zou kiezen voor een minder 'gekunstelde' lucht ( bijv minder rose-paars in laatste foto) en een nog scherper perspectief (bijv 1ste foto: de horizon lager op bijv 1/3 en daarmee 2/3 lucht en wolken).
Groet Frans

Toineke op 22 juli 2014 om 09:34

Mooie foto's.
groetjes Toineke

bentink op 22 juli 2014 om 09:11

Mooie plaatjes, met een goed verhaal.
Groet Willem

bendigi op 22 juli 2014 om 09:03

Mooie landschaps foto's ,grtjes.

jelle13 op 20 juli 2014 om 20:16

Zit te genieten van foto,s en uit leg. ,zelf wordt ik wel eens door mijn vrouw vergeleken met Voerman de wolken schilder. Ben zelf vaak in Limburg geweest en was dan ook onder in druk van de geweldige luchten en zat mij vrouw. Met het eten te wachten. En dat gelde dan voor de avond en morgen. Maar als ik dan de foto,s liet zien. Begreep zij het wel en genoten wij weer van een paar dagen Limburg zuid Slenaken ,Epen ,Vijlen ,Partij ,Wittem Hartelijke. Groet Jelle.
Je foto , zijn TOP.

swany op 20 juli 2014 om 18:43

prachtige foto's en een mooi uitleg waar ik wat aan kan hebben. gr. tineke

marvinw op 20 juli 2014 om 10:23

Mooi foto,s

eagleheart op 18 juli 2014 om 14:46

Prachtige foto's !! gefeliciteerd!