Upload jouw foto's
Uniek - Fotografeer het Noorderlicht boven Nederland - 4 tips © Noorderlicht, Nederland, Poollicht

8 mei 2018, 09:00

Het gebeurt niet vaak, maar de komende nachten kun je het Noorderlicht ook boven Nederland fotograferen. Met name Noord-Nederland (en de waddeneilanden) hebben veel kans hierop. In dit artikel geven we je vier tips om het zo goed mogelijk vast te leggen!

Update 08-05-2018: Ook de komende dagen is het Noordlicht boven Noord-Nederland te zien. Vooral op de waddeneilanden kun je hier geluk mee hebben. Hoewel het met het blote oog moeilijk waar te nemen is, kun je dit met je camera wel degelijk vastleggen. Daarom hebben we hieronder een aantal tips verzameld!

Om het noorderlicht goed te kunnen zien, moet je een echt donkere plek op zoeken. Dat is nog lastig in Nederland en je zult zeker de stad uit moeten. Of het ook echt zichtbaar is, is ook afhankelijk van externe factoren. Zoals veel bewolking of een heldere maan. Maar is er geen bewolking en sta je op een echt donkere plek, dan moet je het noorderlicht met deze tips goed kunnen vast leggen.

1. Gebruik lange sluitertijden

Verspil geen tijd. Zorg dat je camera scherpgesteld staat op het oneindige en gebruik lange sluitertijden om de beweging van het licht in je beeld vast te leggen. Bij sluitertijden van 4 tot 15 seconden komt het licht over het algemeen het beste tot zijn recht. Extra effect is dat je bij extreem lange sluitertijden de beweging van de aarde kan zien door de strailtrails die de sterren vormen.


(foto: marbraam)

2. Zet je LCD-helderheid zo laag mogelijk

Om het noorderlicht mooi vast te leggen is het slim om gebruik te maken van lange sluitertijden. Nadeel is dat deze foto's zeer gevoelig zijn voor strooilicht. Wanneer je LCD-scherm fel verlicht is, kan dit uiteindelijk te zien zijn in je foto en kan het je beeld verpesten. Bij het noorderlicht zal een tweede kans voor de perfecte foto zich echter niet snel voordoen. Zet daarom je LCD-helderheid omlaag en vermijd het gebruik van andere lichtbronnen zoals je telefoon.


(foto: maartenfotografie)

3. Verwijder je filter

Het licht van het noorderlicht kan in combinatie met je filter vervormingen en afwijkingen veroorzaken in je beeld. Deze zijn te zien als vage ringen of cirkels. Om dit te voorkomen is het dus verstandig om zonder filter te fotograferen.


(foto: blackscorpion)

4. Denk aan je compositie

Het zien van het noorderlicht kan je enigszins overdonderen waardoor je te gehaast wat foto's probeert te maken voordat het hele spektakel weer voorbij is. Probeer er echter wel aan te denken dat je een mooie voorgrond in je foto hebt. Vooral met volle maan is het makkelijker om de voorgrond goed te belichten en het noorderlicht alsnog uit de foto te laten komen.


(foto: tomw)

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Rolo72 op 8 mei 2018 om 23:06

LOL. PtrR. Verwoordt helaas ook mijn teleurstelling in de actuele invulling die Zoom.nl aan tips publiceert. "liever herhalen dan vernieuwen óf niks uiten" is het motto (niet persoonlijk bedoeld, Eline Sips)

WouterDiemer op 9 mei 2018 om 14:05

Beste Rolo, we produceren gelukkig per week meer nieuwe artikelen dan we herhalen. Alleen in specifieke gevallen doen we het omdat we denken dat het goed aan kan sluiten bij bv een moment.

adrie op 8 mei 2018 om 21:56

Tips zijn nog wel oké, ook al zijn ze 3,5 jaar jong...
Raar, om een oud artikel te herhalen.
Trouwens, ga maar niet naar de noordkust, noorderlicht zul je er nu niet zien.
Ik gebruik onderstaande site om te controleren of het noorderlicht ver genoeg komt.
Om het aan onze noordkust te zien moet die een Kp getal van minimaal 6,5 hebben.
http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

RPiNut op 9 mei 2018 om 07:04

Als ze nu zaterdag op dit nieuws ingehaakt hadden was het nog gelukt. Verscheidene mensen hebben het gepresteerd om 5 op 6 mei 6 op 7 mei en 7 op 8 mei noorderlicht te fotograferen. Waarbij 5 op 6 mei de beste kans was. Zo als gisteren, was er niks te zien. KP4 tot KP5 moet voldoende zijn, is mij ook al eens gelukt, als het Bz (Richting magnetisch veld) negatief is én de magnetogram (Magnetisch veld van de zon gemeten op aarde) ca -700 tot -1300 nT is. Als deze laatste grafiek zo richting de -1800 gaat, dan beginnen er zelfs kansen te zijn dat je het met blote oog zou kunnen zien maar dit kan ik niet bevestigen.

Zie https://www.poollicht.be/nl/real-time-poollicht/magnetometers#Kiruna
P.s. komende dagen word de voorspelling alleen maar minder voor poollicht te fotograferen.

PtR op 8 mei 2018 om 20:52

Ik sluit me helemaal bij mijn reactie van 12/9/2014 (zie onder) aan en bij deze alvast mijn reactie voor onder het artikel van 2022.

osten op 8 mei 2018 om 19:53

Goede tips

JohanBoon op 8 mei 2018 om 19:40

aurora notifier app is mooi hulpmiddel in de Playstore.

mvbalkom op 13 september 2014 om 05:53

Voor wat betreft je lens op oneindig, let op niet alle lenzen staan op oneindig als de schaal op lens oneindig aangeeft. Vaak gaan ze net iets verder en mis je uiteindelijk scherpte. Vermits in nederland het noorderlicht vrij statisch is kan je het beste starten met een sluiter van 25sec, iso 1250 tot 1600, en een diafragma van 2.8 (4 kan ook maar dan zeker iso 1600). Het noorderlicht was trouwens te zien afgelopen nacht maar tot as woensdag zijn de voorspellingen er goed ! (TIP is de app aurora forecast)

jan.pijper op 12 september 2014 om 20:54

Mercy, bruikbare tips.

Gr.....Jan.

PtR op 12 september 2014 om 20:22

Een pluim voor de Zoom redactie. Goed ingehaakt op actueel nieuws!