Upload jouw foto's
Workshop FastStone Image Viewer © FastStone, Image Viewer, Software

11 oktober 2014, 10:00

FastStone Image Viewer maakt het heel eenvoudig om je foto's te ordenen en simpele bewerkingen toe te passen. Met de volgende 12 stappen kan je snel van start met deze gratis software.

Algemene informatie FastStone

FastStone Image Viewer is een handig programma voor de beginnende fotograaf die graag wat simpele bewerkingen wil toepassen. Het programma is gratis maar bevat toch een groot aantal bewerkingsmogelijkheden die voor de meeste gebruikers al meer dan voldoende zijn. Geld uitgeven aan een ingewikkelder programma is dan ook niet nodig. FastStone heeft als extra handigheid dat een heleboel van de opties vanuit verschillende menu's te openen zijn. Vanuit het startscherm zijn er meerdere buttons die je snel toegang geven tot de verschillende bewerkingstools, vanuit het volledig scherm vind je dezelfde opties verborgen bij de randen van het scherm en ook in de menu's vind je alle opties terug. Een ander groot voordeel is dat het programma ook met RAW-bestanden kan werken. Verschil met de Adobe Photoshop en Photoshop Elements betaalde software is dat je niet in lagen kunt werken.

1. Downloaden en installeren

Als je aan de gang wil met het programma zal je het eerst moeten is downloaden. Ondanks dat de website qua uiterlijk een beetje in de jaren 90 is blijven hangen, is de software helemaal up to date. FastStone Image Viewer is geschikt voor Windows 98, ME, XP, Vista, Windows 7 en Windows 8. Wanneer je op de groene download-button hebt geklikt, kan het even duren voordat de download ook daadwerkelijk start. Na het accepteren van de voorwaarden verloopt de installatie vrijwel vanzelf.

2. Het ordenen van foto's

Na het opstarten zie je in je linkerbovenhoek de mappenstructuur van je PC staan. Klik op de map waarin de foto's staan die je wil ordenen. De foto's verschijnen nu rechts in beeld. Er zijn verschillende manieren om een nieuwe structuur in je bestanden aan te brengen, zoals ordenen op naam, datum, formaat of het slepen naar de gewenste plek. Als je ervoor wil zorgen dat de door jou gekozen volgorde uiteindelijk ook gebruikt wordt buiten FastStone, dan is het slim om je afbeeldingen een nieuwe naam te geven waarin deze volgorde verwerkt zit. Selecteer hiervoor de afbeeldingen en klik op Extra en dan op Herbenoemen geselecteerde afbeeldingen. Er zijn verschillende benamingsmogelijkheden mogelijk; in dit geval kiezen we voor 'Afb'(afbeelding), gevolgd door een nummer (#). Je foto's zullen nu ook in andere programma's in dezelfde volgorde worden getoond.


« vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
keimpe13 op 18 augustus 2016 om 22:07

Is dit programma ook geschikt voor windows 10?

REvandenBerg op 28 oktober 2016 om 09:57

Jazeker! Kijk op www.grijsje.eu voor een uitgebreide Nederlandse handleiding

REvandenBerg op 9 maart 2018 om 17:45

Inmiddels www.revandenberg.nl. (Grijsje.eu gaat verdwijnen.)

gerlang op 3 februari 2015 om 10:19

ik zoek een eenvoudig, gratis, fotobewerkingsprogramma, waar je ook de horizon recht kunt zetten!?